Oud Leiden en Waterambacht vechten terras Annie’s aan bij rechter

16

De Historische Vereniging Oud Leiden en het Waterambacht Leiden stappen naar de rechter om de vergunning voor het nieuwe terras bij Annie’s aan te vechten. De twee organisaties trekken samen op om de historische plek waar Leiden ooit is ontstaan visueel te behouden. “Terrassen in Leiden horen op boten. Zo hou je de relatie met het water”, zo beargumenteerden de organisaties eerder tevergeefs bij de Leidse gemeenteraad. Die legde deze en andere bezwaren naast zich neer en keurde de komst van het nieuwe, grotere terras in meerderheid goed. Wel werd ook een voorstel van GroenLinks omarmd en werd besloten dat het terras bij Annie’s eens maar nooit weer is. In doe toekomst mogen terrassen op het water alleen nog op dekschuiten.

 

Delen

16 reacties

 1. ‘Dit is eens maar nooit weer…’ Wat een slappe hap GroenLinks!
  Je bent voor of tegen….niet alleen vandaag….dan ook morgen!

 2. Esther Kerkvliet

  Wat is er nou eigenlijk anders dan dat er boten liggen….ik vind dit mooier ook. Ik hoop dat t door gaat. Goed voor Leiden! Mooi podium ook als het nodig mocht zijn.

 3. Wat dacht je van om toch zogenaamd contact met het water te hebben om verschillende stukken van de grote vlonder om er van die glazen platen erin te verwerken, is in het begin misschien een beetje eng maar is wel weer een bezienswaardigheid voor Leiden..

 4. Supermooie plan, je hebt altijd mensen die het RR niet mee eens zijn. Die doorzichtige stukken erin van een meneer hier is ook een prachtig idee!

 5. Aan welke ambtenaar hebben ze een zak geld gegeven? Een maar nooit meer erna? Wat is dat voor onzin!

 6. eric van 't groenewout op

  Prachtig terras! Mooi ontwerp, stijlvol, en voor iedereen een mooi uitzicht op de historische binnenstad. Inderdaad, dit is veel mooier dan al die roestige dekschuiten. Alsof je alleen op die roestbakken ‘de relatie met het water’ behoudt. En alsof dekschuiten niet het zicht op het water belemmeren. Spijkers zoeken op laag water, een typisch Leidse eigenschap. Wat mij betreft juist meer sierlijk vormgegeven terrassen op vlonders en minder foeilelijke dekschuiten. Op deze locatie komt het nieuwe terras de levendigheid en aantrekkelijkheid van onze mooie binnenstad zeer zeker ten goede. Dit ontwerp zorgt voor een mooie verbinding tussen een aantal prachtige monumenten aan de drie verschillende kanten van het water. De twee an sich sympathieke clubs die nu naar de rechter stappen zijn verkeerd bezig. Als er hier tien dekschuiten waren neer geplempt, hadden ze het kennelijk wel goed gevonden. Juist met dekschuiten blokkeer je het zicht op de werfkelders. Juist met die lompe, logge dekschuiten, was er geen recht gedaan aan de loop van het water (die door het terras juist wordt geaccentueerd), om nog maar te zwijgen van het veel mindere comfort op zo’n dekschuit. Op zo’n dekschuit zit je bovendien veel hoger boven het water dan op een vlonder. Dus hoezo betere relatie met het water?

 7. Ik snap het niet. Waarom niet gewoon een kademuur in plaats van zo’n drijvend terras? Dan heb je een gewoon mooi droog en hoog terras met uitzicht op de rest van de stad.

 8. “De twee organisaties trekken samen op om de historische plek waar Leiden ooit is ontstaan visueel te behouden.”
  Tja, DE historische plek (?) waar Leiden is ontstaan;
  ik denk dat de babyboomers van deze organisaties een lesje geschiedenis of een flinke dosis relativering nodig hebben.
  Ten eerste is dit niet DE plek waar Leiden is ontstaan. Eventueel zou je kunnen stellen dat dit één van de plekken is. Maar dan nog, behalve een enkele mislukte veldslag tussen de hoeken en de kabeljauwen -de brug stortte in- is deze plaats alleen van belang geweest als droge oversteekplaats van de Rijn. En de echte ‘historische plek’ van de oorspronkelijke oversteekplaats is al eeuwen geleden aan het zicht ontrokken door de bouw van de werfkelders en bovengelegen kade (inclusief huizen).

 9. Wat een gezever zeg. Wie heeft er nou eigenlijk last van wanneer dat terras wordt uitgebreid? Ga anders effe klagen over die afschuwelijke parkeergarage die op een eeuwenoude begraafplaats wordt gebouwd of het stationsgebied wat voor de zoveelste keer wordt verbouwd tot betonstortplaats.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline