Ook PvdA Leiden wil De Sleutels aan renovatieafspraak Oude Kooi houden

3

De PvdA Leiden sluit zich vooralsnog aan bij de partijen die vinden dat woningcorporatie De Sleutels zich moet houden aan de in 2009 gemaakte afspraak met politiek en bewoners dat de centrale blokken in de Oude Kooi gerenoveerd moeten worden. “De fractie heeft besloten op dit moment geen redenen te zien om haar standpunt te veranderen. We blijven achter het genomen besluit en akkoord uit 2009 staan”, zegt PvdA-raadslid Helma Baart.

PvdA-raadslid Helma Baart over het standpunt van haar partij, tegen de plannen van De Sleutels.

De Sleutels liet dit jaar als alternatief voor renovatie onderzoeken en uitrekenen wat het zou betekenen om de bewuste 127 woningen te slopen en op die plek nieuwbouw te plegen. De uitkomst: Nieuwbouw is goedkoper en beter. De nieuwe huren kunnen lager blijven, waardoor meer mensen in de wijk kunnen blijven wonen dan na een dure renovatie.

Eerder keerden SP en CDA zich al tegen het openbreken van de renovatie-afspraak door De Sleutels. Volgens die partijen is er niks nieuws onder de zon en was ook in 2009 al bekend dat renovatie duurder is dan nieuwbouw. Ook GroenLinks wil dat De Sleutels de renovatie-afspraak nakomt: “Ook voor ons is renovatie uitgangspunt! Hoe we dat voor elkaar gaan krijgen daar moet over gepraat worden in de stad en in de raad. Vandaar dat we niet meteen mee de wijk zijn gegaan”, zegt GroenLinks-woordvoerder Walter van Peijpe.

Saillant detail: directeur Gerda van den Berg van De Sleutels die nu wil slopen, is dezelfde Gerda van den Berg die in 2009 als wethouder de afspraak met de woningbouwcorporatie maakte om de huizen te behouden. Van den Berg krijgt nu van haar oude partijgenoten het verwijt een salamitactiek toe te passen: “Onderdeel van het onderhandelingsresultaat uit 2009 was dat de Noordelijke Blokken gesloopt mochten worden. Door nu alsnog de Centrale Blokken te slopen, lijkt het alsof hier de salamitactiek wordt toegepast en dat mag niet beloond worden.”

Delen

3 reacties

  1. de sleutels hebben maar 1 ding voor ogen meer kleinere nieuwbouw woningen plaatsen die nu nog goedkoop lijken maar zodra er nieuwe huurders komen flink omhoog gaan. Kijken in Leiden noord bij de alexanderstraat dit is het juiste voorbeeld van activiteiten van de sleutels.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline