Jonge kinderen associëren Zwarte Piet meer met clowns dan met zwarte mensen

De Universiteit Leiden onderzocht of kinderen de stereotype kenmerken van Zwarte Piet ook associëren met zwarte mensen. Uit het onderzoek bleek dat jonge kinderen Zwarte Piet meer associëren met clowns dan met zwarte mensen. Oudere kinderen leggen wel vaker het verband tussen Zwarte Piet en een zwarte persoon, maar het beeld dat ze van Zwarte piet hebben is positief.

Nooit eerder werd onderzocht welk verband kinderen daadwerkelijk leggen tussen Zwarte piet en zwarte mensen. Dat terwijl één van de argumenten in het Pietendebat is dat Zwarte Piet een negatief stereotype verbeeldt van een zwart iemand die een beetje dommig is en de knecht is van een witte man. Kinderen zouden deze kenmerken kunnen associëren met zwarte mensen.  Judi Mesman, hoogleraar Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de universiteit, onderzocht dit verband nu voor het eerst.

Aardig hulpje
Uit het onderzoek blijkt ook dat de ondervraagde kinderen Zwarte Piet duidelijk zien als hulpje, maar vaak wel een heel positief beeld van hem hebben. Mesman onderzocht ook of kinderen beïnvloed worden door de mening van hun ouders. Kinderen van ouders die vóór verandering van Zwarte Piet zijn, leggen juist iets vaker de relatie tussen Zwarte Piet en zwarte persoon en kenden meer stereotiepe kenmerken toe zoals hulpje, lui en dom.

Meer bewust van negatieve kenmerken
Mesman zegt daarover: ‘Misschien hebben deze kinderen gesprekken van ouders opgevangen over dit onderwerp waardoor ze zich meer bewust zijn van de mogelijk negatieve kenmerken van Zwarte Piet. De beperkte invloed van de mening van ouders komt waarschijnlijk doordat veel ouders hun mening over Zwarte Piet voor de kinderen verbergen om hun beleving van het feest niet te verpesten.’

Meer informatie en onderzoeksresultaten zijn te vinden op de website van Universiteit Leiden

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline