Kooi-akkoord over boord: Sleutels wil slopen

8

Woningbouwcorporatie De Sleutels breekt het in 2009 gesloten akkoord met bewoners en politiek open. De afspraak om 127 woningen verdeeld over drie woonblokken tussen de Parkstraat, de Atjehstraat, de Driftstraat en de Javastraat te renoveren, wil De Sleutels niet langer nakomen. “Renovatie is zes miljoen euro duurder dan nieuwbouw en dat vinden we een onverantwoorde uitgave”, zegt directeur Gerda van den Berg.

Chris de Waard in gesprek met directeur Gerda van den Berg van De Sleutels over besluit om alsnog te slopen in de Kooi.

Begin dit jaar werd voor De Sleutels al duidelijk dat de renovatie van de zogenaamde ‘centrale blokken’ zo ingrijpend zou worden dat sloop en nieuwbouw ongeveer net zo duur zou worden. De bestaande woningen verzakken en zouden voordat ze gerenoveerd kunnen worden eerst een fundering moeten krijgen. Daarvoor zou er onder andere inpandig geheid moeten worden. Ook na zo’n ingrijpende renovatie zouden de huizen van mindere kwaliteit zijn dan bij nieuwbouw het geval zou zijn. “De tussenmuren zijn dun en dus erg gehorig”, zo noemt Van den Berg nog een belangrijk nadeel van renovatie. “Ook zijn de gangen erg smal, je kunt er bijvoorbeeld met een rolstoel niet doorheen.”

Renovatie gaat ruim 30 miljoen euro kosten, zo liet De Sleutels uitrekenen. Nieuwbouw kost bijna 24 miljoen euro. In beide berekeningen is uitgegaan van de 127 woningen die er nu staan. Of die bij nieuwbouw ook inderdaad terug worden gebouwd is overigens de vraag. Van den Berg kan zich goed voorstellen dat er vraag komt naar bijvoorbeeld seniorenwoningen als er dan toch nieuwbouw komt. “Dan kunnen er bijvoorbeeld ook best appartementencomplexen gebouwd worden.”

In een brief aan de huurders stelt bewonerscommissie De Oude Kooi zich op het standpunt ‘Afspraak is afspraak’. “En die afspraak is renovatie,” schrijft Adriaan van der Klein namens de huurdersbelangenvereniging. Hij vervolgt: “Eerder kreeg u een brief van De Sleutels waarin staat dat de nieuwbouwplannen met ons zijn uitgewerkt. Dat is niet het geval. Wij hebben inhoudelijk niet meegewerkt aan de nieuwbouwplannen, omdat we renovatie hebben afgesproken en dus geen sloop!”

 

Delen

8 reacties

  1. Clémens Koets op

    Wat heeft een akkoord sluiten voor zin als het na een paar jaar alweer opengebroken wordt? Hiermee toont de Sleutels zich in ieder geval een onbetrouwbare gesprekspartner. Om de tafel gaan met deze woningbouwvereniging heeft dus weinig zin.

  2. Zet er dan iets betaalbaars voor terug! Senioren woningen of betaalbare koop appartementen!

  3. Alle argumenten die kameraad van den Berg noemt waren ook al bekend bij het sluiten van het akkoord

  4. De huren worden gelijk dus dan maar liever nieuwbouw…. stap nou s af van die oude zooi en kies voor een nieuw aangezicht….

  5. Jan van der Sluis
    Jan van der Sluis op

    Bijzonder. Zou een bestuurder in 2009 dus iets hebben getekend zonder de consequenties daarvan te kennen? Zonder een kostenindicatie? Over 6 miljoen kijk je, ook bij een globale indicatie, niet heen. Uit het verhaal hierboven komen twee andere lijnen naar boven: de Sleutels ziet nu meer winst in aangepaste seniorenwoningen – en had in 2009 dus al weinig met het argument historisch karakter, want dát is niet veranderd. Dat was een gelegenheidargument, (b)lijkt nu – of men men gokt op volkswoede en een overheid die wel bijspringt om de blokken te behouden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline