Nieuwe winterslaaplocatie Leidse daklozen in fietsenstalling Nieuwe Energie

11

Een ruimte naast de daklozenopvang bij gebouw Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht wordt omgebouwd tot extra locatie waar Leidse daklozen de komende wintermaanden kunnen slapen. Dat heeft wethouder Roos van Gelderen bekendgemaakt. De gemeente was al enige tijd op zoek naar zo’n extra plek, omdat de bestaande ruimte niet voldoet als de winterregeling ingaan. Er komen dan zoveel daklozen die binnen willen slapen dat er gevaarlijke situaties ontstaan voor zowel de daklozen zelf als voor de begeleiders van Stichting de Binnenvest die de opvang in Leiden regelt.

Chris de waard in gesprek met Stephanie Bakker van GroenLinks en met wethouder Roos van Gelderen over de tweede slaaplocatie voor daklozen.

De tweede locatie in ‘Gebouw C’ op het terrein van Nieuwe Energie is nu nog in gebruik als fietsenstalling. Volgende week moet hij geschikt zijn als opvanglocatie waar in elk geval veldbedjes kunnen worden neergezet, zodat in de maanden december, januari en februari iedereen binnen kan slapen.

GroenLinks maakt zich al tijden sterk voor het van straat halen van alle Leidse daklozen en zit er ook nu weer bovenop. Duoraadslid Stephanie Bakker baalt er van dat nu blijkt dat tegen alle afspraken met wethouder van Gelderen in, er toch nog steeds gewoon geloot wordt als er meer mensen binnen willen slapen dan De Binnenvest verantwoord vindt. “Feitelijk is de loting dus nooit afgeschaft, terwijl ons dat wel steeds is beloofd”, aldus Bakker die wel blij is dat met de ingebruikname van de extra locatie nu echt een einde komt aan de loting. “Maar we gaan er nu wel alles aan doen om die plek ook na februari open te houden, want ook in de regen wil je niet op straat slapen.”

Wethouder Van Gelderen gaat er van uit dat de nu gevonden plek alleen tijdelijk soelaas biedt. Voor een definitieve oplossing is ze samen met collega-wethouder Laudy en burgemeester Lenferink bezig met het selecteren van meerdere gebouwen voor de tijdelijke en permanente huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen, waaronder daklozen die zover zijn dat ze wel weer zelfstandig ergens kunnen gaan wonen.

Delen

11 reacties

 1. Marja Verhoogt

  Ach ja het zijn maar daklozen die vaak een alcohol en of drugs probleem hebben die gooien we gewoon in de fietsenstalling probleem opgelost toch?!
  Nou jongens vooral goed klagen ze kunnen die tv en meer luxe nu niet meer weigeren. Tjonge jonge kansloos die gemeente.

 2. Zet ze op onbewoond eiland, wij zijn in Leiden al dertig jaar bezig met deze vaste klanten.
  Sodemieter nu maar een keer met deze junken.

  • Clémens Koets op

   Ik mag toch hopen dat dit een kwinkslag is en U niet echt denkt dat dit een manier is om over andere mensen te spreken.

 3. gerard, zo een leuk filmpje kunnen we ook maken over tante truus die haar hele leven in Leiden woont de oorlog heeft meegemaakt en de wederop bouw. Ze zag hoe de welvaart kwam en toen in de jaren 90 begon de afbraak en nu leeft onze lieve tante truus in een verzorgingstehuis. Heeft geluk als ze af en toe gewassen wordt en het bed verschoond wordt. Dat de verplegers wel op tijd of met de juiste medicijnen komen en ze bijna niet meer van de kamer komt omdat ze bang en verlaten is en aan haar lot wordt overgelaten.

  Zo hier heeft u een ander beeld van onze maatschappij, waar onze gemeente en regering niks aan doet.

  • eric van 't groenewout op

   Dennis, dit is een fantasieverhaaltje. Jouw Tante Truus bestaat niet. Los van het gegeven dat er de laatste jaren teveel bezuinigd wordt op mensen die echt de armen uit de mouwen steken en managers veel te veel verdienen, en het tijd wordt dat die bonusgraaiende managers eruit worden gedonderd, schets je hier een groteske karikatuur van de gezondheidszorg / ouderenzorg.
   De gemiddelde levensverwachting is in NL explosief gestegen, het welvaartsniveau van de meeste ouderen (gemiddelde cijfers) is nog nooit zo hoog als nu. Wat je schrijft over afbraak in de jaren negentig is volslagen onzin. Het gemiddeld welvaartspeil is sinds de jaren ’90 met ruim 15% gestegen. Het grote probleem onder ouderen is niet de volgens jou afgebroken zorg, maar … eenzaamheid. Financieel gezien hebben de ouderen het beter dan ooit. Natuurlijk zijn er ouderen die het financieel moeilijk hebben, 1,4% zit onder het bestaansminimum (qua percentage ook lager dan ooit tevoren), te weten een inkomen van minder dan 50% van het modale inkomen. De kanttekening: een modaal inkomen in Nederland ligt hoger dan in veel andere landen en ook de sociale voorzieningen zijn in NL voor ouderen nog altijd veel beter dan in de meeste andere (Europese) landen.
   Maar wat heb jij, beste Dennis, gedaan om de omstandigheden van jouw tante Truus te verbeteren? In welk verzorgingstehuis woont zij? Kun jij dat concreet aangeven? Noem eens 1 verzorgingstehuis of bejaardencentrum in Leiden e.o. waar de bewoners te weinig worden gewassen, de bedden nauwelijks worden verschoond, en klaarblijkelijk ook regelmatig verkeerde medicijnen worden verstrekt?

   • Hoi Eric,
    De kanttekening: een modaal inkomen in Nederland ligt hoger dan in veel andere landen en ook de sociale voorzieningen zijn in NL voor ouderen nog altijd veel beter dan in de meeste andere (Europese) landen. Klopt.
    De lasten in Nederland en de kosten voor producten in Nederland ten opzichte van andere landen in europa liggen ook veel hoger dus onder de streep nagenoeg gelijk denk ik. Medicijnen zijn in spanje veel goedkoper en de ziekenhuizen vaak toch echt wel beter.

    Nou wat dacht je van Leytherode (Leiderdorp), Haagwijk.

    Maar ben het wel met je eens over die managers en die laag van de bevolking moeten ze ook snel naar 0 afbreken en die personen is echt laten werken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline