Opvang uitgeprocedeerde vluchtelingen opent deuren

14

De bed, bad en broodvoorziening aan het Maansteenpad in de Hoge Mors wordt op 4 januari 2016 in gebruik genomen. Op die dag verhuizen de 30 uitgeprocedeerde asielzoekers naar deze opvang. Dat heeft wethouder Roos van Gelderen in een brief aan de raadscommissie Onderwijs en Samenleving bekendgemaakt. Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV) krijgt op 11 december de sleutel van het Leidse pand.

De bed, bad en broodopvang is bedoeld voor vluchtelingen die geen asielvergunning hebben gekregen. Ze hebben er tijdelijk onderdak terwijl er uitgezocht wordt hoe ze het beste terug kunnen keren naar hun land van herkomst.

Open dag
Op 17 december is er eerst nog een klankbordoverleg over de opvang en de organisatie van een open dag voor de buurtbewoners. Deze open dag vindt op 22 december plaats. De omwonenden kunnen dan een beeld krijgen van de opvang en hun vragen stellen.


Chris de Waard sprak wethouder Roos van Gelderen over vluchtelingenopvang in Leiden. Waaronder ook over de uitgeprocedeerde vluchtelingen die naar het Maansteenpad verhuizen.

Delen

14 reacties

 1. Zij moeten toch NEDERLAND verlaten !
  Hou je aan de uitspraak van de rechter dat geld voor iedereen!

 2. Gemeenten die zich bezighouden met deze onzin gewoon korten op het WMO-budget dat zij van het Rijk krijgen.

 3. Ja, inderdaad. SP: Simplistiese Partij.(kuch!) En kap eens met uitgeprocedeerden ‘vluchteling’ te noemen. Het zijn gewoon illegale vreemdelingen. Behandel ze dan ook zo en zorg dat ze via de Dienst Terugkeer & Vertrek (DTV) het land verlaten in plaats van hun vertrek met dit soort krom ‘beleid’ te bemoeilijken.

 4. eric van 't groenewout op

  Allemaal simplistische reacties. Uitgeprocedeerde asielzoekers die aan hun vertrek vrijwillig meewerken, moeten doorgaans maandenlang en langer wachten voordat het eindelijk zo ver is dat ze kunnen worden uitgezet. Diverse landen (Pakistan) weigeren vluchtelingen weer in eigen land op te nemen. In andere landen (Iran) zou ik zelf ook niet willen wonen.
  Maar wat willen Kees, Spock en Marianne nu eigenlijk? Dat er mensen op straat slapen en zich bijv. in de Oude Rijn moeten wassen?

 5. ERIC .
  Dit hoef ook niet . maar zij moeten de burgers meer op de hoogte brengen hoe het zit !
  Wij betalen ook belasting of zijn wij dom??

  • Gerard van der Veer op

   “Zij moeten de burgers meer op de hoogte brengen hoe het zit!”. U draait het om. Er is voldoende informatie voor burgers die zich in deze lastige problematiek willen verdiepen. Maar blijkens de simplistische reacties hier weigeren velen dat. Ze typen liever varianten van ‘Die vrouw heeft een goede beurt nodig!’, ‘ Zero tolerance!’, ‘Ze moeten zich aanpassen aan onze normen en waarden!’.

 6. een Leids burger op

  1.UITGEPROCEDEERDE IILEGALEN horen hier niet.(per definitie) Het gaat hier dus NIET om èchte vluchtelingen. Hooguit om economische vluchtelingen die zijn uitgeprocedeerd en hier illegaal verblijven.

  2.Zij horen dus mee te werken aan hun uitzetting.Doen zij dit niet dan zouden zij ook geen (tijdelijke) opvang moeten krijgen. Maar waarom zou je als uitgeprocedeerde illegaal nog behoorlijk meewerken aan je terugkeer als je toch wel gebruik kunt maken van de BBBB-regeling(Bed,Bad,Brood en Bier), nietwaar?

  3.En voorzover zij buiten hun eigen schuld niet kunnen terugkeren is er de buitenschuldprocedure die kan resulteren in alsnog (tijdelijke) verblijfsvergunning.

  Ik zou na een jaar wel eens een evaluatie willen zien hoeveel van die uitgeprocedeerde asielzoekers die hier illegaal verblijven daadwerkelijk naar beste kunnen voldoende meegewerkt zouden hebben aan hun eigen terugkeer en hoeveel er dan daadwerkelijk zouden zijn teruggekeerd…….

  • Gerard van der Veer op

   Uw reactie volgt het klassieke ‘Een Leids burger’-patroon: (a) een soortement goed ingevoerd burger uithangen (b) uw vermeend ‘gezaghebbend’ betoog kruiden met simplistische vooroordelen.
   *
   Doel van uw ‘gezaghebbend’ betoog lijkt om voor eens en altijd bokken en schapen van elkaar te scheiden. Je hebt ‘echte’ vluchtelingen, onechte vluchtelingen die buiten hun schuld niet terug kunnen, en Slechte Mensen Op Wie Wij Ons Terecht Boos Maken.
   *
   Maar dan nemen de vooroordelen het over. Natuurlijk is zo een BBBB-voorziening een pretpakket, weet u van uw dikke duim (mogelijk: omdat de SP erbij betrokken is? Links is altijd fout, gat in de hand, hoofd in de wolken – wie kent deze klassiekers niet?). En meewerken aan hun terugkeer….u zou dat weleens uitgezocht willen zien.
   *
   Het laatste lijkt redelijk, maar in combinatie met de vermeende biervoorziening in de opvang is de suggestie dat er geen enkele dwingende noodzaak is voor onechte vluchtelingen om haast te maken met hun zelfverwijdering uit ons land. De hele dag bier drinken en tv kijken, wie wil dat niet, zijn/haar leven lang? Het is het ideale ideaalloze leven van menig rechtsdraaiend burger.

 7. volgens mij heeft de helft vd mensen de voorwaarden voor een plek in bbb lokatie niet gelezen en dat is terugkeer naar eigen land sommige mensen moeten lang op papierennwachten en dat doen ze hier ! als ze hier jiet terecht kunnen kunnen ze dan in uw achtertuin wachten ?
  het is beter om deze mensen op te vangen als ze op straat te laten lopen want dan heb je er geen zicht op

  • een Leids burger op

   Tegen tijdelijke sobere opvang van uitgeprocedeerden die wèl mee willen werken aan hun terugkeer heb ik dan ook geen bezwaar.[zie punt 2 en 3.]

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline