Hakketak, Francine sprak… Helmi van Gellecom van kerstwinkel Floreest

francineHelmi en ik schieten allebei in de lach als ik haar 8e kerstwinkel op rij binnenloop. Het is namelijk precies een jaar geleden dat ik met haar afsprak een Hakketak over haar mooie winkel te schrijven maar er is voor dit rubriekje een lange wachtlijst. Na de Kerst nog iets over deze unieke Leidse pop-up store melden is een beetje vreemd dus dan doen we dat toch in 2015 spraken we af.

 

floreest01

Het jaar vloog om. Voor wie niet? Helmi nam na sluiting van het vorige adres op de Langebrug precies drie maanden de tijd om te bedenken hoe ze het dit jaar weer aan zou pakken en trok er dit jaar ruim voor Pasen alweer op uit om het sprookje te realiseren wat ze nu in de Breestraat op nummer 175 gerealiseerd heeft.


Niet alleen
Helmi stond er dit jaar niet helemaal alleen voor. Dochter Sophia, ook geen onbekende in het Leidse, is dit jaar haar rechterhand. Moeder en dochter doorkruisten het afgelopen jaar heel België en de kop van Frankrijk om aan de meest exclusieve, vertederende, verrassende, chique, unieke, stralende, glimmende en uiteraard betaalbare kerstartikelen te komen. Stel je voor, overal zoeken naar inkopers, beurzen, groothandels en enorm veel kilometers maken om ter plekke te gaan kijken, kiezen en keuren. “En als je dan beslist hebt wat wel of niet voor je winkel geschikt is ook nog even alles vooruit financieren”, peins ik puttend uit ervaring. Ik weet wat het is om MKB’r te zijn maar niet om elk jaar weer een tijdelijke shop neer te plakken. Dat lijkt me bijzonder stressy. Als Helmi en Sophia klaar zijn met de klanten, die ondanks dat het nog maar 10.00 uur in de ochtend is al heerlijk rondscharrelen en –snuffelen in de rijk gedecoreerde winkel, wil ik het daar straks eens even met hen over hebben.

Vertederend
“Nu mag ik weer thuiskomen”, zegt een man op leeftijd stralend tegen mij, terwijl Sophia van zijn uitgekozen ‘Sneeuwbal’ (je weet wel, zo glazen-bol-ding met schudsneeuw erin) met vloeipapier, lintjes en strikjes, een prachtig presentje maakt. “Dat zal toch wel meevallen?” is mijn antwoord waarop de man verklapt straks extra van zijn koffietje thuis te genieten als zijn vrouw zo’n verlekkerd bekkie trekt als ze zijn verrassing uit deze winkel in zijn tas doorkrijgt. “Wat ontzettend liefffffff” zeg ik tegen Sophia, die grijnzend zegt: “Joh, dat gaat de hele dag door op die manier, dit zijn onze vaste klanten, die komen elk jaar weer een aanvulling kopen” Wat tof… maar vertel, hoe gaat dit? Vanaf eind maart tot en met de herfst je winst van het vorig jaar steken in de nieuwe inkopen en hoe zit het dan met een pand?

floreest02Sja… zucht Helmi, zij heeft nu ook even tijd voor me. “Een pand is eigenlijk nog het meest spannende stukje, alhoewel, met al die lege winkels in de binnenstad op het moment had ik dit jaar bijna keus! Dit is wel een heel mooi optrekje, vind je ook niet?” Absoluut! Dit keer heeft de winkel de beschikking over een inloophal met mooie etalages, het pand is binnen prachtig in oude staat hersteld met een fraai verlicht  glazen plafond. De in alle stijlen opgetuigde kerstbomen, ik zie er zelfs eentje op zijn kop hangen, komen in deze winkel prachtig tot hun recht. “Een boom kun je op zijn kop hangen als je weinig ruimte hebt, legt Helmi uit op het moment dat ik ernaar kijk. “Kun jij je zo snel in mensen verplaatsen, dat je me dat ziet denken?” Jazeker, zegt Helmi, en dat is prettig tijdens het werk waar ik naast de kerstwinkel voorbereidingen het hele jaar mee bezig ben, namelijk het maken van (vintage) trouwbouquetten, grafwerk en het decoreren bij feesten en partijen. Ik begrijp dat de voormalige Beukenhof een grote, jaarlijks terugkerende klant voor het decoreren van feesten en partijen en natuurlijk met kerst van haar was.

Helmi
Ze is 100% Leidse, werd hier geboren, is hier getogen en woont hier nog steeds. Achter haar woning staat een grote plantenkas die functioneert als haar werkruimte in de overige 9 maanden van het jaar. De creativiteit heeft ze van haar vader en oma. Oma was een goede coupeuse, naaide de mooiste kleding uit haar hoofd in elkaar. Paps had een bloemenexportbedrijf en was altijd bezig met het maken bouquetten dus als tiener dacht Helmi er al aan om het vak bloemisterij in te gaan. Dat deed ze ook. Ze werd gediplomeerd bloembindster en opende haar eerste winkel Fiori aan de Langebrug. Die winkel liep goed, meer dan goed zelfs. Dus toen Helmi bedacht dat ze meer voor haar -inmiddels geboren- 2 kinderen thuis wilde zijn bracht de winkel én de naam ervan haar een leuk bedrag aan goodwill op. Vanaf die dag vochten haar moeder- en ondernemershart om haar verstand. Gelukkig groeien kinderen hard en vinden ze het als tiener alleen maar gaaf als mam van huis is dus dat is de reden van deze telkens terugkerende Kerstwinkel met de prachtige naam “Floreest Christmas” Floreest is de naam waaronder Helmi het hele jaar door bloemwerk in opdracht maakt en een oud hollandse benaming voor een bloemenfeest. Helmi had hulp van een vriendin die neerlandicus is. Samen bedachten ze deze mooie naam.

Tilly
“Deze spullen kun je alleen maar hier kopen en we zitten elk jaar in de zomer al te gissen waar Helmi weer neer zal strijken” zegt een klant tegen mij die voorzichtig drie beeldschone boomversieringen op de toonbank neerlegt. Helmi en Sophia adviseren aan de andere kant van deze grote winkel ieder een eigen klant. Een praatje maken met een van de klanten is ook niet verkeerd, denk ik, en ik raak met Tillly (zo stelde zij zich voor) in gesprek. Ze komt uit Den Haag, ontdekte een aantal jaren geleden de wonderwereld van Floreest Christmas bij toeval en schaft sindsdien jaarlijks wat bij Helmi aan. Ze verhaalt gezellig, volgens mij heeft de dame een beeldschoon ingerichte woning waarin de kerstboom een jaarlijks hoogtepunt is en naadloos aansluit bij het interieur. Dit jaar, het is gewoon te zien dat ze al bij voorbaat geniet, gaat ze Helmi een aantal malen bezoeken. Eerst voor de hoognodige aanvullingen en dan ook nog een keertje met haar drie zoontjes. “Omdat Helmi zo’n schat is voor kindjes en ze gewoon onthoud wat ze al heeft gekocht” Ze is reuze benieuwd wat haar zoontjes onder leiding van deze middenstandster zelf voor de Haagse boom gaan uitzoeken. Ik begin meer en meer te begrijpen waarom Sophia bij haar moeder werkt. Deze winkel geeft de klant zoveel aandacht, dat is moeilijk in je eentje bij te poten. Helmi heeft Sophia hard nodig! Daarnaast is zo’n mensentrekker ook niet verkeerd voor de stad Leiden zeg!

Leiden
Helmi vind het supergaaf dat het haar lukt om elk jaar in Leiden weer een mooie, lege winkel, tijdelijk te kunnen huren. Dit jaar zal het zelfs ná kerst nog minstens twee maanden, wellicht langer, duren dat Helmi Breestraat 175 als werkadres heeft. Want na Kerst wordt het pand een tijdelijke outlet van MAF, de kledingwinkel van Madelon Braaksma. https://www.francineverbiest.nl/2014/04/madelon-braaksma/ Helmi en Madelon zijn bevriend en dus steekt ze graag een handje uit in de Outlet omdat het vermoedelijk bizar druk gaat worden vanwege al die leuke kleding tegen lage prijzen! Maar Leiden mag wel ‘nog een onsje meer’ aan parkeerbeleid gaan doen omdat haar klanten toch wel erg vaak nog mopperend binnen komen. Als Leiden geen woonoord meer voor haar kon zijn vertrekken moeder en dochter naar Italië. Ze houden van de mentaliteit en manier van leven die de Italianen in hun met cultuur gevulde land erop na houden.

floreest03

Hakjes op feesten en versieren!
“Ze heeft echt heel leuke” verklapt Sophia als ik vraag of Helmi ook wel eens op hakken loopt. “Niet echt handig om mee te werken, vind je ook niet?” is haar moeders reactie. Daarin heeft ze gelijk. Beide dames zijn in het halve uurtje dat ik bij hen was meerdere malen van voor naar achter en weer teruggedrenteld in die, redelijk grote, winkel.

Klanten kunnen hier rekenen op persoonlijke aandacht en Full-Service. Dat blijkt alleen al uit het feit dat als Tilly net even voor mij vertrekt er nog hartelijk klinkt: “de groeten aan je man!”

 

 

Kerstwinkel Floreest, recent geopend door wethouder Robert Strijk, is de moeite van je bezoek waard. Neem er even de tijd voor, er is veel (teveel) te zien. Heb je last van keuzestress? Geen punt, de bomen worden met regelmaat volledig versierd verkocht. Dan hoef je niets meer te bedenken, behalve hoe je het ding transporteert, maar daar weten beide eigenaressen van deze bijzondere winkel vast ook wel weer raad op! Vrolijk wordt je van de winkel, vrolijk wordt je van de uiterst behulpzame bediening in Floreest Christmas. Maar dat kan ook niet anders. De levensfilosofie van Helmi is: “Zelf de slingers in je leven ophangen, het is jouw feestje toch?” Ze heeft helemaal gelijk. En wij als Leidenaren zijn heel erg blij dat zij midden in onze stad, elke jaar op een ander leuk adres, de meest fraaie kerstslingers op komt hangen!

Kerstwinkel Floreest: www.floreest.nl
Kerstwinkel Floreest Christmas op Facebook: www.facebook.com/floreestchristmas

Na de kerst: MAF OUTLET: www.mafbymadelon.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline