250 vluchtelingen voor een jaar in Leiden

56

De gemeente Leiden gaat vanaf aanstaande vrijdag 250 vluchtelingen opvangen in een pand aan de Wassenaarseweg. De gemeente heeft het pand voor een jaar lang beschikbaar gesteld aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor noodopvang. Dat maakte burgemeester Henri Lenferink zojuist bekend tijdens een persconferentie. De vluchtelingen die op dit moment nog verblijven in de crisisopvang in Leiden en Leiderdorp, worden hier als eerste opgevangen.

Wassenaarseweg
Het oude TNO-pand aan de Wassenaarseweg 56-58 te Leiden vormt de nieuwe crisisopvang. Dit pand staat al enige tijd leeg en kan binnen enkele dagen voor noodopvang gereed worden gemaakt. De gemeente Leiden heeft afspraken gemaakt met eigenaar Johan Oudendal en huurt het pand voor een periode van één jaar.

Zelfde vluchtelingen
Het gaat in eerste instantie om dezelfde groep vluchtelingen die al sinds enkele weken in Leiden en de regiogemeenten worden opgevangen. Sinds begin deze maand zijn de vluchtelingen al drie keer van opvanglocatie veranderd binnen de regiogemeenten. Aan die wekelijkse verhuizing komt nu een einde. De regiogemeenten hebben nadrukkelijk hun voorkeur uitgesproken om de groep die sinds 9 oktober in de regio verblijft als eerste aan de Wassenaarseweg op te vangen. Het COA heeft vandaag bevestigd dat zij daar gehoor aan kunnen geven. “Het zijn inmiddels toch een beetje ‘onze vluchtelingen,’ beaamt burgemeester Lenferink.”

TNO_wordt_noodopvang
In dit pand aan de Wassenaarseweg worden vanaf vrijdag 250 vluchtelingen opgevangen. (Foto: Google Maps).

Delen

56 reacties

 1. een Leids burger op

  Wat mij betreft zijn de vluchtelingen ook welkom MITS zij zich goed gedragen.
  ’t IS aanpassen of……

  • ja, dat zou wat zijn. Hier te gast zijn en je dan niet gedragen. De uitkomst van de IND vergunning moge dan duidelijk worden.

  • Gerard van der Veer op

   De aanmatiging! ‘Een Leids heertje’ waant zich de maat aller dingen. Desgevraagd komt hij vast met onpersoonlijke, abstracte grootheden op de proppen, als ‘onze westerse normen en waarden’, en zal zeggen niet namens zijn hoogstpersoonlijke beschaafde ik te oordelen maar namens ‘ons allen’ (voorzien van westerse normen en waarden, mits de familie hier minstens drie generaties geleden geboren is uit zuiver Leids bloed van beide kanten).
   *
   Zo beschaafd is deze übercommentator, dat hij niet bij machte is het proleterig vooroordeel te zien dat hij keer op keer herhaalt: dat de vreemdelingen in beginsel wilden zijn, tot anders bewezen.
   *
   Het is een beetje als de man met dikke pens die niet over zijn embonpoint heen kan kijken en de geringe omvang van zijn edel deel vaststellen. Nu waant hij zich heel edel daar beneden.

   • Piet Pekelharing op

    “mits de familie hier minstens drie generaties geleden geboren is uit zuiver Leids bloed van beide kanten”

    Weet u welke familie NIET al drie generaties lang geworteld in Nederland is? En van welke familie in elke generatie steeds tenminste één ouder van vreemde smet is?

    Zie hier de uitheemsen*: http://tinyurl.com/qhwlkqr

    *Voorbehoud: Piet Pekelharing beschikt niet over de volledige stamboom van alle afgebeelde personen. De mogelijkheid bestaat dat één van hen wel raszuiver is.

   • van der veer: als je nu eens kapt met leids burger persoonlijk aan te vallen en je gewoon weer op het verhaal focust en dan met argumenten voor of tegen komt of gewoon met felicitaties dan zou dat de discussies prettig maken. Alvast bedankt.
    Jullie zijn het niet eens met elkaar, zal ook nooit gebeuren.
    En voor de zekerheid: geldt ook voor leids burger (bijdehandjes)

    • Leids burger valt bijdehandje niet persoonlijk aan en komt met goede argumenten. Die van der Veer deugt niet.

    • Gerard van der Veer op

     Beste Peter,

     Op argumenten wordt niet gereageerd door ‘Een Leids burger’. Discussie ontbreekt, betrokkene veronderstelt in zijn reacties als waar wat betwist wordt. Dus van tevoren is men al terug bij af. Zie http://sleutelstad.nl/2015/10/22/inzamelingsactie-voor-simkaarten-voor-syrische-vluchtelingen/#comment-244384
     *
     Dan rest soms zijn zelfingenomenheid doorprikken, als ik zijn heertjesbetogen weer eens tegenkom onder een verademend neutraal Sleutelstad-bericht.
     *
     De anonymus achter ‘Een Leids burger’ verleent gedoogsteun aan extremer rechts door gedeelde favoriete vooroordelen te herhalen en herhalen, en ze quasi van een gewichtig laagje te voorzien. Zo trapt hij bijvoorbeeld open deuren in en stelt (grotere of kleinere) zorgen die iederéén ziet/erkent voor alsof (a) ‘typerend’ voor vluchtelingen uit zekere streken (b) niet gezien en erkend door andersdenkenden.
     *
     Links kende dit gedrag in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Niet mooi die aanslagen door de Baader Meinhofgroep en RAF, maar ja, hun hart zat wel op de goede plek. Voor die ambivalente sympathie muntte men wel de term “klammheimliche Freude”. Ooit de heer ‘Een Leids burger” zich rond dit thema druk zien maken over andere problemen dan die van ‘economische gelukzoekers’ en ‘moslims’?

 2. Mooi besluit! Ik ben blij voor deze mensen dat het heen en weer verhuizen eindelijk tot een einde komt. Hopelijk ook een positief signaal naar de rest van het land.

  • een Leids burger op

   En nu maar hopen dat die vluchtelingen ook de Nederlandse normen en waarden met BIJDEHANDJEs aannemen 🙂

   • Wat ben je weer geestig ELB. Ik denk dat integratie tijd kost, maar het gaat wel goedkomen uiteindelijk. De houding ‘zij moeten zich maar aan ons aanpassen’, lijkt mij ook gedateerd. De mensen die hier al wonen moeten zich óók inspannen voor een harmonieus Nederland.

 3. Elizabeth van der Wind op

  Welkom to Leiden my new friends from Syria, Albania, Eritrea and other countries. You are safe now.

 4. een Leids burger op

  @bijdehandje
  het mag dan misschien gedateerd zijn, maar voor een goede integratie is het nu juist nodig dat de nieuwkomer zich zoveel mogelijk aanpast bij de normen en waarden van zijn|haar nieuwe land.[niet die van hun herkomstland.]
  Nederland heeft in het (verre) verleden vele diverse soorten vluchtelingen opgevangen. Dat was over het algemeen geen probleem omdat deze mensen zich, na verloop van tijd, grotendeels aanpasten aan de normen en waarden van de samenleving waar zij nu deel van uitmaken.
  *
  Als de integratie van al die nieuwkomers nu zo vlekkeloos zou verlopen kon “ome” Geert wel inpakken hoor…
  *
  En natuurlijk moeten de mensen die hier al wonen zich ook met beide handjes inspannen voor een harmonieus Nederland en de nieuwkomer bij de hand nemen. En dat gebeurt ook:immers als ik zie hoeveel hulp de vluchtelingen al hebben gekregen hoeven zij zich daarover in elk geval niet te beklagen.

  • Clémens Koets op

   Ja, je kan één van de meest conservatieve websites aanhalen en dan denken dat je gelijk hebt. Ik denk sowieso dat als je zo’n link plaatst het verstandig is de inhoud zelf te duiden. Op deze manier voeg je weinig toe, wie het zou willen, had deze publicatie toch wel gevonden.

   • Dat heb ik geverifieerd bij een aantal Zweedse vrienden van me en die zeggen allemaal dat dat totale onzin is. Het opercentage verkrachtingen in Zweden is alleen maar gestegen omdat de wettelijke omschrijving voor verkrachting veranderd is in Zweden. Daardoor vallen veel meer zaken nu onder verkrachting. Dat heeft niets met de vluchtelingen te maken. je moet jezelf wel eerst goed informeren voordat je allemaal onzin uitkraamt hoor Leidenaar.

 5. ben eigenlijk wel benieuwd welk bedrag de leidsche gemeente gaat betalen a voor de huur, maar b de hoeveelheid voedsel zorg etc wat deze mensen nodig hebben, want dan weet ik ook gelijk hoe hoog mijn verhoging volgend jaar wordt van gemeentelijke belasting. Ook of ik al een plaatsje moet reserveren bij de voedselbank.

  • 0,24% van het staatsbudget is uitgetrokken voor asielzoekers. Zet dit tegenover alleen al 7% van het staatsbudget voor aleen al ouderenzorg. Als je je druk wilt maken om wat de Nederlander geld kost dan kan je beter kijken nbaar de 15 tot 20 miljard verlies die geleden gaat worden zodra de staat de beurs opgaat met ABN-AMRO, want dat zal de burger met belasting moeten terug betalen. Maar daar hoor ik je weer niet over, beetje jammer.

  • Piet Pekelharing op

   De kosten van een gezinnetje asielzoekers vallen absoluut in het niets vergeleken bij de enorme kosten van een bepaalde zeer gepriviligeerde familie.

    • op alle 3 de reacties van Matt ten aanzien van de bank, Piet ten aanzien van onze kroon en Bijdehandje ten aanzien van de tuftuf ben ik het eens daar zou ook geen geld in gestoken moeten worden ten aanzien van de zorg matt daar wordt zoveel voor uitgetrokken omdat daar allerlei randkosten aanhangen die met gemak omlaag kunnen denk aan salarissen van de directeuren en de managers dan zou er al veel minder nodig zijn. Plaats iets meer handen aan het bed en klachten bij oudere zullen in een vroeger stadium gezien worden waardoor het eerder verholpen kan worden en dus goedkoper is.

   • kom dan maar op met de kosten van dat koningshuis Piet. even daargelaten of ik het met je eens zou zijn. Met de kosten van de HSL kunnen we jaar 11 vluchtelingen opvangen. BTW: met de kosten van de HSL hadden we aleppo kunnen bevrijden en opnieuw opbouwen zo ongeveer. Maar dat even terzijde.

    • herstel piet; je had het over een gezin versus een ander gezin. Dacht dat je alle asielzoekers versus het koninkrijk aan het uitzetten was. Wat niet inhoudt dat het een rare vergelijking betreft die niets met elkaar te maken heeft. Totale kosten koningshuis zijn dit jaar 40 miljoen of zo, komen er nog een paar panden bij. Zeg 100 miljoen (nog steeds veel geld) maar je gaat er serieus budget voor ouderen, zorg en vluchtelingen van overhouden.

  • “de burger betaalt, niet de besluitvoerders.” Duh: ‘de besluitvoerders’ hebben zelf ook geen geld. Alles is belastinggeld en dus betalen we het uiteindelijk allemaal zelf. Alles.

 6. In de brief, die wijkbewoners in de buurt van de Wassenaarseweg , ontvingen, staat
  [quote] “De gemeente Leiden heeft afspraken gemaakt met de eigenaar en huurt het pand voor de periode van een jaar”[einde quote].
  Beste heer Lenferink: De bewoners hadden wel recht gehad op meer en vooral tijdiger informatie dan een mededelende brief anderhalve dag voor de entree van 250 vluchtelingen. Het stilhouden uit angst dat verkeerde elementen amok gaan maken is een laffe keuze, en geeft bewoners het gevoel dat dit door de strot wordt geduwd.

 7. Elisabeth, volledig mee eens: Welkom to Leiden my new friends from Syria, Albania, Eritrea and other countries. You are safe now.
  Ik ben zo blij dat onze stad zo beschaafd is en laat zich niet manipuleren door mensen zonder visie. Wij hebben elkaar nodig. Wij Nederlanders, een zeer grotendeel ervan,
  zijn wij hier ook ooit als vluchtelingen gekomen.
  Geen paniek over 10 jaar zijn deze mensen volledige burgers en hun kinderen hebben een toekomst in ons land, ik ben heel trots op !

  • een Leids burger op

   De mensen die hier vroeger als vluchteling kwamen hebben zich, na verloop van tijd, grotendeels aangepast aan de normen en waarden van de samenleving waar zij nu deel van uitmaken.
   Maar men kan men bij de huidige vluchtelingen gezien waar zij vandaan komen niet zo maar aannemen dat de integratie ook nu wel goed zal verlopen……

  • in Albanië is geen oorlog, noch onderdrukkende, socialistische president. De Albanezen die jullie welkom heten zijn niets anders dan profiteurs.

   • en dat zal de IND zo ook wel vaststellen neem ik aan. Tot die tijd zijn het gewoon asielzoekers en wellicht wel met een goed verhaal.

 8. 250 economische vluchtelingen dr bij! Straks urgentie op sociale huurwoningen , en we zitten in de ellende. Ik wil ook een sociale huurwoning met huurtoeslag! Eigen volk laatst beleid hier. TIJD VOOR ACTIE!!!

  • Gerard van der Veer op

   Wanneer stop je je geneuzel hier, dit wekelijks vertoon van slappe knieën? Wanneer kom je eindelijk eens ‘IN ACTIE!!!’? Niemand belet je. Je roept maar steeds anderen op, op Sleutelstad.nl. Niet echt een kansrijk wervingskanaal, als je het mij vraagt.
   *
   Zoals je vorige week nostalgisch ophaalde: in betere tijden schoten mensen als jij anderen dood vanwege hun abjecte mening,
   http://sleutelstad.nl/2015/10/24/shortlist-huisvesting-statushouders-klaar/#comment-244424.
   *
   Tijd om de daad bij het woord te voegen.
   *
   Of je gezwam hier te stoppen, wegens ongeloofwaardigheid. Held op sokken.
   *
   Leef je op straat of in een opvangcentrum? Zo niet, dan leef je in een koop- of huurwoning, eventueel ontevreden nog bij moeders thuis. Heb je een koopwoning, dan willen de meesten geen huurwoning. Heb je een huurwoning, dan heb je ook al geen probleem. Onder de dakpannen ben je in elk geval.
   *
   Heb je wel een echt probleem of verloopt de puberteit wat ingewikkelder dan doorsnee?

   • Het gaat erom dat er veel hypocriete mensen voor een azc zijn , terwijl veel Nederlanders het al moeilijk hebben en voor hun alles wordt gedaan. Onvrede bij de bevolking wordt al jaren niet gehoord. Tegengeluid en gelijk denigreren typisch van een SP , PvdA of D666 stemmer.

    Ps: leef niet op straat hoor linkse hippie. Betaal gewoon netjes mijn hypotheek elke maand.

    • Het is een algemeen gegeven dat een huis minder waard wordt als je buurt verloederd door dit soort lui, dus is een sociale huurwoning voordeliger dan?? Juist!!! Als je ziet wat er om je heen afspeeld misschien dat je dan ook wat meer kan inleven in de Nederlanders zoals ik die tegen zijn. De reden dat de maatschappij harder en rechts wordt is omdat de lagere en veel middenstanders niet gehoord worden.

     • Eric van 't Groenewout op

      Hoe rechtser de samenleving, hoe minder huurwoningen. Hoe rechtser de samenleving, hoe minder sociale voorzieningen.
      Hoe rechtser de samenleving, hoe groter de inkomensongelijkheid.
      Hoe rechtser de samenleving, hoe minder ruimte voor het midden- en kleinbedrijf.
      Hoe rechtser de samenleving, hoe minder toekomstperspectief voor de lagere klassen om zichzelf via bijv. scholing omhoog te werken.
      Hoe rechtser de samenleving, hoe ontoegankelijker universitair onderwijs voor groepen aan de onderkant van de samenleving wordt.
      Verder is Tramalant een verwend zeurkereltje: ‘ik wil een sociale huurwoning’.
      Schrijf je in, heldhaftige anonieme Tramalant, en na max 5 jaar heb je een sociale huurwoning als je aan de criteria voldoet.

     • Piet Pekelharing op

      Wordt je huis minder waard als er van ‘dat soort lui’ in de buurt komen wonen?

      Hoera, dan hoef ik minder onroerende zaakbelasting te betalen! Mijnheer Lenferink, kom maar op met die asielzoekers!

    • “Betaal gewoon netjes mijn hypotheek elke maand.” wat zeur je dan over die sociale huurwoning. Jij kan werken en dus je geld verdienen en deze vluchtelingen mogen(!) niet werken (waar ik dan het weer oneens mee ben)

     • Hoe rechtser de samenleving ook geen economische vluchtelingen dus blijft mijn huis gewoon in waarde misschien met overwaarde, dus dan hief ik niet in een sociale huurwoning, alleen nu dat de waarde zakt is het voordeliger om in een huurwoning te zitten, deze mensen gaan nooit vanze leven integreren. En nu ik mijn reacties teruglees zijn ze inderdaad een beetje cru.

     • Piet Pekelharing op

      De heer of mevrouw Tra Ma Lant schrijft: “alleen nu dat de waarde zakt is het voordeliger om in een huurwoning te zitten”

      Er ontgaat mij waarschijnlijk iets in zijn haar redenering. Waarom wordt het voordeliger om een woning te huren als de waarde van koophuizen zakt?

      Voor wie overweegt een woning te kopen is het alleen maar voordeliger dat die dingen goedkoper worden. En voor wie reeds in een koopwoning woont maakt het niets uit wat de woningmarkt doet, tenzij hij (of zij) zijn/haar woning wenst te verkopen. Er is zelfs een voordeel verbonden aan een dalende waarde van het koophuis: De aanslag onroerende zaakbelasting valt ook lager uit.

 9. ron middelkoop op

  Welkom vluchtelingen, welcome refugees, wel zullen zij zich ook aan onze samenleving moeten aanpassen en wij wat aan hun, people should have to think in both ways, the way of the netherlands and some of the refugees , coming year!!
  Costs can not be the most important, it s all about humanity
  The refugees of leiden and surroundings are, so as mayor lenferink it says, our refugees

 10. oke ron goede statement ik zou zeggen stel je huis ter beschikking en neem ze in huis en betaal hun dagelijkse leven, dan zul je zien dat jij echt wel zeg cost does matter.

  • en daarom moet je de lasten van 250 man niet over 250 gezinnen verdelen maar over een stad van tig-duizend man. Dan valt het gewoon weg. Maar ik vraag me af of je probleem deze 250 vluchtelingen in leiden is of dat er meer aan de hand is.

   • een Leids burger op

    “Dan valt het gewoon weg.” Zo simpel is dat niet.
    De noodopvang van die 250 vluchtelingen even daar gelaten (het is tenslotte maar tijdelijke noodopvang) gaat het om al die mensen die uiteindelijk zullen mogen blijven. Dat betekent dat uiteraard meer een beroep zal worden gedaan op medische zorg,bijstand,huisvesting(huurwoningen en huurtoeslag) e.d. Iedereen betaalt daar weliswaar aan mee, maar juist voor mensen met een laag inkomen zal dat een zwaardere last gaan worden.
    *
    Ook is het een feit dat asielzoekers met verblijfsvergunning (nog steeds) voorrang hebben bij de toewijzing van een sociale huurwoning.Men kan vragen solidair te zijn met vluchtelingen maar ook van de vluchteling mag best solidariteit met “het nieuwe thuis” gevraagd worden. In België heeft men dat nu blijkbaar begrepen.
    Citaat:”Ook moeten asielzoekers een verklaring ondertekenen waarin ze de Europese rechten, plichten, waarden en vrijheden respecteren.Migranten worden gewezen op de gelijkheid van man en vrouw en de vrijheid van meningsuiting in België.”
    http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/10/Belgie-verplicht-asielzoekers-Westerse-waarden-officieel-te-erkennen-2707304W/?masterpageid=158493

 11. Klaar met dat gezeul, dat is goed. Nu maar hopen dat de IND snel aan de slag kan met deze groep zodat iedereen helderheid krijgt. Wie is hier terecht en wie niet. Als dat nu nog een jaar moet duren is dat ook weinig menselijk en helpt al zeker niet met de integratie van zij die wel blijven.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline