Universitair Sportcentrum wordt noodopvang voor vluchtelingen

30

Leiden gaat de opvang voor vluchtelingen verlengen. In het universitair sportcentrum aan de Einsteinweg worden voor maximaal een week vluchtelingen opgevangen. Ook Leiderdorp gaat vluchtelingen opvangen. In sporthal De Bloemerd. Dat hebben de vijf gemeenten in de Leidse regio, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude zojuist bekend gemaakt. De vluchtelingen uit Zoeterwoude vertrekken naar Leiden en de vluchtelingen uit Oegstgeest gaan naar Leiderdorp.

Door de noodopvang kunnen studenten en medewerkers van de universiteit een week lang niet terecht in de sporthal. Ook tentamens worden verplaatst. die worden de komende week afgenomen in de Hooglandse Kerk, de Pieterskerk en Holiday Inn. Rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden: “De vluchtelingencrisis in Europa is een groot menselijk drama en ook wij willen ons steentje bijdragen als dat van ons wordt gevraagd.”

De burgemeesters van de vijf regiogemeenten hebben vandaag overlegd over de noodopvang voor vluchtelingen in de regio. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft wederom een beroep gedaan op de Leidse regio en gevraagd om de crisisopvang te verlengen.

De vluchtelingen, die de afgelopen week in sportcentrum De Klaverhal in Zoeterwoude en sporthal De Cuyl in Oegstgeest hebben doorgebracht, vertrekken vrijdagmiddag 23 oktober. De opvang van vluchtelingen in Zoeterwoude en Oegstgeest van maximaal een week komt hiermee ten einde.

Delen

30 reacties

 1. Het Universitair Sportcentrum. Daar zullen waarschijnlijk alleen de hoogbegaafden onder de Syrische vluchtelingen worden opgenomen.

  • Ik ben eerlijk: er is geen plek hier voor ze, maar ergens anders ook niet. En nu?
   Terug naar Turkije, samen met nog twee miljoen andere syriers. Of lekker naar Libanon waar al 1/4 van de mensen vluchteling is? Of gewoon naar Syrie? In Jordanie zitten er ook al een paar honderduizend. Irak is lekker rustig misschien maar heeft ook al 250.000 man binnen de grenzen.
   Waar is dan wel plek? Eerste land waar ze de EU binnenkwamen, allemaal op Lesbos houden?
   Of eerst door Irak naar koeweit wandelen, dat is vast veiliger.
   Saoudi Arabia kan nog maar die hebben er ook al een paar honderdduizend (de grafieken zeggen 0 omdat ze een andere definitie volgen).

   Mijn mening: ze kunnen nergens anders heen dus laten we eens onze best doen en anderen in nood gaan helpen. En de IND mag over een tijdje bepalen wie er mogen blijven of niet. Want dat vergeten we nogal eens: van de mensen die nu heen en weer geslingerd worden weten we zo goed als niets, de IND heeft ze enkel nog geregistreerd.

    • ok, naar duitsland dus. Maar dan zeg je eigenlijk dat ze gewoon allemaal in griekenland moeten blijven als eerste land van aankomst.

   • Piet Pekelharing op

    Als ik u betoog lees, moet ik onwillekeurig denken aan de St. Louis, het schip –schip, geen boot– dat eind jaren dertig met een grote groep joodse vluchtelingen uit Duitsland op weg was naar de V.S. De Nazi’s lieten bij hoge uitzondering een aantal joden vertrekken ……uitsluitend om aan de wereldgemeenschap te laten zien dat joden nergens ter wereld welkom waren. En inderdaad, zowel Cuba, als de V.S. en Canada weigerden de vluchtelingen asiel te verlenen. Tot grote schrik van de vluchtelingen zat er tenslotte niets anders op dan naar Europa terug te keren. Na bemiddeling werden de vluchtelingen uiteindelijk verdeeld over België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

    http://historiek.net/amerika-stuurde-in-1939-boot-vol-joodse-vluchtelingen-terug/43458/

    Oh, ja ook deze vluchtelingen waren niet van plan in het eerste veilige land waar zij dachten aan land te kunnen gaan (Cuba) te blijven. Vrijwel allemaal wilden zij doorreizen naar de V.S. Volgens de argumentatie van sommigen op deze webstek zouden dit dus gelukszoekers zijn.

    • piet antwoord op je laatste zin JaJaJa want je bent veilig klaar je hoeft dan niet verder mits je niet wordt toegelaten, maar als ik moet vluchten dan is het eerste land waar ik kom en veilig is en ik geholpen wordt ben ik dankbaar en zal dan ook niet zo snel door gaan reizen.

   • waar kunnen ze heen naar alle mensen die ze graag willen helpen neem er 1 in huis en betaal de kosten ervoor. andere plek noord/zuid pool, rusland, saoedi-arabie, china.
    Zoals je ziet genoeg plekken om hun heen met dezelfde afstand althans niet de noord en zuid pool, maar ja die reactie was wel cynisch bedoeld.

    Wat mogelijk ook zou helpen is als de regering bij voorbaat zeg je mag hier zijn, maar zodra het veilig is ga je terug, geen gezinshereniging, geen verblijfsverunning, geen kinder pardon gewoon terug direct en geen mogelijkheid door in beroep te gaan. Ook geen hongerstakingen om sympathie op te wekken. Gewoon Weg!!!

 2. Carla Ouwerkerk

  Moet nog gekker worden.
  Eerst een week geen sport in de drie oktoberhal en nu tentamens verplaatsen.
  Lijkt me voor de vluchtelingen ook niks elke week ergens anders.
  Waneer geeft Leiden toe dat er geen ruimte genoeg is.??

  • Dan is toch al lang en breed gecommuniceerd: de AZC’s zitten vol, gemeenten maken te weinig plek voor mensen met een verblijfsvergunning en deze mensen blijven dus in het AZC zitten. Als gevolg daarvan moet de nieuwe aanwas voor een AZC tijdelijk elders ondergebracht worden. Verder is er voldoende plek te creëren maar iedereen heeft erg last van het “maar doe dat maar lekker anders dan in mijn achtertuin”. Zo komen er geen nieuwe AZC’s en moeten mensen die hier asiel aanvragen voorlopig in een gymzaal zitten. Zie verder mijn opmerking hierboven.
   En verder: een weekje geen sport en ergens anders heenfietsen voor je tentamen lijken me verwaarloosbare offers voor mensen die ergens willen slapen.

 3. Gerard van der Veer op

  “Rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden: “De vluchtelingencrisis in Europa is een groot menselijk drama en ook wij willen ons steentje bijdragen als dat van ons wordt gevraagd.” “. Zo kun je óók reageren, Jannie Bakker en Carla Ouwerkerk. Jullie “Geef eerlijk toe dat er geen ruimte is” is een vooroordeel. Je brengt het als een conclusie waar geen speld tussen te krijgen is maar het is een conclusie zonder argumentatie, een vooroordeel. Ik proef* er teveel NIMBY in, Niet In Mijn Achtertuin. “Leiden is vol, laat anderen die arme-mensen-voor-wie-het-ook-niet-leuk-moet-zijn maar opvangen”.

  *: ‘proeven’: ik ben niet helderziend en kan me vergissen, maar vind wel weinig werkelijke zorg voor de vluchtelingen uit jullie woorden spreken, het accent ligt op ‘weg hier’. Ook met ambtsbekleders als dhr Stolker kan men zich solidair verklaren. Nederland mag – dat is mijn mening, ik bespaar de lezer hier mijn argumenten daarvoor – erg laat zijn met het gereed maken van opvangplekken, maar dat belet niet dat men sympathie kan hebben voor de pogingen van deze en gene noodoplossingen te bedenken.

  De gang van zaken is geen dwingend bewijs dat “Leiden vol” is. Een alternatieve verklaring is dat Nederland te laat zich is gaan voorbereiden op wat er aan zat te komen.

  • Geheel mee eens. Ik ben blij dat er ook mensen zijn die zonder vooroordeel het tegenwoord kunnen geven.

 4. een Leids burger op

  Natuurlijk kan men best sympathie hebben met de noodopvang voor maximaal een week. Daar heb ik dan ook geen bezwaar tegen.Dat Nederland zich te laat is gaan voorbereiden op de opvang is “wijsheid” achteraf. Zó groot als de toestroom nu is had waarschijnlijk niemand verwacht.
  *
  Maar laten we er niet omheen draaien: uiteindelijk zal een groot deel van deze mensen, na registratie en (tijdelijke) toekenning verblijfsvergunning in Nederland blijven. Nederland kan niet onbeperkt maar vluchtelingen opvangen. Vergeet daarbij ook de gezinshereniging niet. Te veel vluchtelingen legt een te grote druk op allerlei voorzieningen zoals:huisvesting, gezondheidszorg e.d. Solidair zijn kent ook zijn grenzen. Bovendien komen deze mensen uit een voornamelijk moslimcultuur en is het de vraag of en in hoeverre zij solidair zullen zijn met de Nederlandse normen en
  waarden.[Nederland zou geen moslimland moeten worden].
  *
  Bij de noodopvang worden deze mensen wel vaak van de ene plaats naar de andere verplaatst. Met soortgelijke opmerkingen van Carla en Jannie Bakker is niets mis.
  Met een beetje cynisme zou men kunnen opmerken dat deze mensen inmiddels al wel gewend zijn om van de ene veilige plaats door te reizen naar de andere. [Ze zijn immers al door heel wat veilige landen geweest voor ze in Nederland kwamen…]
  Maar ik denk dat dat steeds maar verplaatsen van de ene noodopvang naar de andere voor de vluchtelingen zelf ook niet leuk is.
  *
  Verder zie ik dat Gerard van der Veer weer eens flink uithaalt naar mensen die dus kritische kanttekeningen plaatsen bij het steeds maar verplaatsen van de noodopvang en hij “proeft” NIMBY gedrag in de reacties. Daarom zou ik willen voorstellen om de volgende noodopvang te organiseren bij Van der Veer thuis. Dat moet vast geen probleen zijn want van “VOl is vol” en “Nymby-gedrag” is bij hem nooit sprake toch?….. 🙂

  • Het zou onze overheid sieren als ze voor puntje 2 van de leids burger eens een mooi en helder document maken van de criteria om wel/niet een verblijfsvergunning te krijgen. Ik ben zelf wel een voorstander om mensen die hier hun geluk proberen te vinden zich ook wel echt te laten kiezen voor ons land. Dus de voordelen (waar ze voor komen) maar ook de “nadelen” (vrijheid van meningsuiting, vrije keuze geloof, korte rokjes, homo’s werken voor je geld, etc.).
   En ook de exit criteria voor zo’n vergunning (lees: criminaliteit, geen inkomen, etc).

   Want hoe hard ik me ook maak om de huidige groep vluchtelingen wel op te vangen (want anders moeten ze onder een brug of terug naar griekenland of zo), ik vind ook wel dat mensen die hier vervolgens een plek krijgen mogen laten zien dat ze die waard zijn en hem verdienen.

   derde punt: ik snap dat hele probleem met het doorreizen niet. Het eerste ‘veilige’ land was (meestal( turkije of griekenland. Als ik vluchteling was zou ik daar ook zsm doorreizen, de opvang aldaar is mensonterend want er zijn gewoon veel te veel mensen en lijkt me eigenlijk ook helemaal niet veilig en geeft al helemaal geen zicht op een betere toekomst anders dan een paar jaar in een tentenkamp in de modder kamperen. Als je besluit je land te verlaten dan zou ik ook een goede en veilige plek met toekomstperspectief zoeken.

   Het laatste punt slaat weer nergens op, alsof ze in beide gevallen bij de leids burger in zich achtertuin zaten.

  • Gerard van der Veer op

   Ik zag u citeren uit eigen werk. Dat komt mij goed uit, want u doet hierboven wat ik als uw gewoonte hekel in http://sleutelstad.nl/2015/10/19/al-hijra-moskee-beklad/#comment-244281: vooroordelen droppen alsof bewezen waarheden, in de context van een betoog dat aan alle kanten uitstralen wil dat hier een redelijk man spreekt, wat mijns inziens verre van het geval is.
   *
   De basismening staat er dit keer tussen vierkante haken bij, niet als feit maar dreiging gebracht: “Nederland zou geen moslimland moeten worden”. Dat is een reuze vooruitgang.
   *
   Een tweede vooroordeel verstopt u echter op uw gebruikelijke wijze in een redelijk deuntje-betoog. Het is het ‘veilige landen’-vooroordeel, ook wel ‘economische gelukzoeker’-stereotype: “Met een beetje cynisme zou men kunnen opmerken dat deze mensen inmiddels al wel gewend zijn om van de ene veilige plaats door te reizen naar de andere. [Ze zijn immers al door heel wat veilige landen geweest voor ze in Nederland kwamen…]”
   *
   Vooroordelen in deze quote zijn: (a) het voorstellen van vluchtelingen als een amorfe groep, allemaal hetzelfde (hier “deze mensen”) (b) het veronderstellen dat deze mensen allemaal economische gelukzoekers zijn. Want alleen is het “beetje cynisme” van de auteur zinnig. Deze mensen zijn echt niet zo zielig, is de bewering, ze hadden kunnen blijven in het eerste veilige land dat ze aandeden. Maar nee, ze moesten zo nodig steeds verder reizen (op zoek naar de pot met goud, of zoiets). Dat vermindert de compassie van mensenvriend ELB voor hun huidige minder prettige behuizing. Eigen schuld is dikke bult. Maar omdat hij zichzelf als een man met een hart en zonder vooroordelen beleeft, meent ELB zich alsnog te kunnen presenteren als man die zich in vluchtelingen verplaatst: “Maar ik denk dat dat steeds maar verplaatsen van de ene noodopvang naar de andere voor de vluchtelingen zelf ook niet leuk is”
   *
   Andere vooringenomenheid, ander voorstellen van de eigen manier van kijken, de eigen favoriete ‘framing’, als de enig mogelijke, zit in het koppel “moslimcultuur” tegenover “Nederlandse normen en waarden”. Onbenoemd hierin, lijkt me, zijn verder liggende aannames, van de soort:
   *
   (a) “Eenmaal een moslim, altijd een moslim” (en wellicht ook: “Eenmaal een Nederlander, altijd een Nederlander, tenzij volksverrader”) en
   *
   (b) “Het moslim/Nederlander zijn definieert iemand zwaarwegend, veel meer dan men zelf denkt”. Wij zien Groningers, Limburgers, Friezen, Rotterdammers, schakers, theologen, voetbalhooligans, PvdA-stemmers en PVV-ers. Maar zet er een moslim naast en je valt op: het zijn allemaal Nederlanders! Met gedeelde Nederlandse normen en waarden!
   *
   Net zo met een Canadees, Amerikaan, Nederlander, Turk, Oezbeek, Saudi, Jemeniet, ebbenhouten Afrikaan, een Tunesisch fotomodel en een Tunesische fruitverkoper naast elkaar. Je denkt: dit is een regenbooggezelschap, geschikt voor een UNICEF-reclameboodschap maar wat blijkt: allemaal moslims!
   *
   Ik heb u kennelijk geïrriteerd, want uw intellectuele zelfkritiek verdwijnt op het eind helemaal. Ik gebruik het woord ‘proeven’ in een eerdere reactie in de betekenis van ‘inschatten’. Ik geef een bescheiden uitleg van wat mij tot mijn inschatting brengt (“vind wel weinig werkelijke zorg voor de vluchtelingen uit jullie woorden spreken, het accent ligt op ‘weg hier’.”). Ik leg de bedoelde betekenis van ‘proeven’ ten overvloede uit in een noot en meld daar dat ik me kan vergissen en niet helderziend ben. U doet niettemin alsof ik “proeven” gebruik in de betekenis van “ik voel aan mijn onfeilbare water”. Dat is moedwillig slecht lezen.
   *
   Daarna bereikt u het dieptepunt: de jijbak “We sturen al die mensen naar Van der Veer, die zal ze dan niet weigeren”. Dat argument is standaard in populistische ‘volk tegenover elite’-retoriek, als in “Wij in de arme buurten mogen ze opvangen maar in hun villawijken verrijst er nooit een AZC”. Het argument ontleent (beoogd) zijn kracht aan het volkse sentiment van ‘de hoge heren denken alleen aan zichzelf (en zadelen het volk met de ellende op).’. Vanuit die luxe-positie, claimt u impliciet, zou ook ik hier schrijven. Nee, intellectueel van likmevestje, dat is niet zo.

   • een Leids burger op

    Nee, Van der Veer:leer nu eerst eens goed te lezen wat er staat. Het wemelt juist bij U van de vooringenomenheid en vooroordelen. Zo heb ik nergens gezegd:dat al die vluchtelingen “allemaal hetzelfde” zouden zijn of dat “het allemaal economische gelukzoekers” zouden zijn of “Eenmaal een moslim, altijd een moslim” om over de rest van uw vooroordelen over mij nog maar te zwijgen…..
    *
    Als uit het verhaal van de vluchtelingen zelf blijkt dat ze notabene al in Duitsland geregistreerd zijn maar toch op verzoek mogen doorreizen naar Nederland dan is dus daar geen noodzaak voor. En hadden ze, in dit geval, gewoon in Duitsland kunnen blijven. Ook het “veilige landen’-vooroordeel” is geen vooroordeel. Duitsland is een veilig land hoor. Als vluchtelingen zelf mogen bepalen waar ze naar toe mogen heeft een verdeling over Europa geen zin meer natuurlijk.
    *
    Ja, er is diversiteit in de Nederlandse samenleving. Maar moslims die vinden dat een cartoon van Mohammed bestraft zou moeten worden delen niet de Nederlandse normen en waarden t.a.v. vrije meningsuiting hoor. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden te geven waaruit blijkt dat de normen en waarden van de islam op gespannen voet staat met algemeen aanvaarde westerse normen en waarden.
    Geen vooroordeel dus.
    *
    Echter zijn eigen vooroordelen noemt Van der Veer nu opeens “mijn inschatting.” Tsjonge, jonge….En ook claim ik helemaal niet dat van der Veer vanuit een “luxe-positie” zou schrijven hoor. Alweer mis.
    *
    Het punt was nu juist dat van der Veer anderen verwijten maakt van Nimby gedrag(al noemt hij dat verwijt nu een inschatting). Vandaar mijn spottende opmerking om dan volgende keer de noodopvang maar bij hem te regelen. Reageer eens op wat er staat i.p.v met eigen vooroordelen te komen Van der Veer.

 5. irusia helvensteijn op

  Het is maar een iedee maar er staan zo veel kantoor panden leeg in leiden, laat ze daarvan 1 of 2 panden zo in richten dat ze kunnen douchen enzo, en daar dan lekker langer dan een week blijven. En vooral zorgen dat ze alles hebben wat er nodig is zo dat ef geen overlat komt voor winkels in de buurt of de omwonenden mensen.

  • Ja op de Haarlemmerstraat kunnen er ook 1000 wonen, de helft staat leeg. Krijgt het weer een beetje sfeer daar 😀

 6. Men mag de vluchtelingen niet langer dan 3 dagen, met een verlenging van 3 dagen op dezelfde plek huisvesten. Anders genieten ze in de betreffende gemeente woonrecht. Deze Nederlandse regel zorgt nu voor het continu verplaatsen van mensen totdat ze geregistreerd kunnen worden. Omdat er nu in korte tijd zoveel vluchtelingen tegelijk komen loopt t vast bij de registratie. Tot registratie zullen er voor de mensen dus elke paar dagen nieuwe plekken moeten worden verzonnen.

  Punt 2, ga eens kijken bij zo’n opvang. Het zijn gewone mensen, met gewone kinderen die gewone spelletjes leuk vinden en ook een dansje maken op Staying Alive. Kunnen gewoon Engels praten en hebben veelal gewoon diploma’s. Zijn ENORM dankbaar dat ze hier mogen zijn en klagen niet over het continu heen en weer gezeul. De meeste burgers helpen deze mensen op een normale menswaardige manier. Wat de media laat zien zijn de uitwassen van misschien een paar klagende mensen.
  Ga gewoon eens kijken mensen, en daarna eerlijk hier vertellen wat je hebt gezien en hoe normaal deze mensen eigenlijk zijn.
  Gewoon normale mensen die dankbaar zijn. Zo.

 7. pietpartdeux op

  misschien is het te simpel gedacht , maar waarom niet een groot tentenkamp in zeeland (ook nog eens een dunbevolkt gebied)zoals ze dat in nijmegen ook gerealiseerd hebben , ik vindt dit mensontwaardig dat constant verplaatsen

  • Argument staat hierboven. Daarnaast lijkt het het me een reuze onhandig verhaal om een enorm tentenkamp op te zetten. Kleinschalige opvang met actief betrekken bij de maatschappij lijkt me al veel meer riwte geven aan integratie ipv wegstoppen

   • pietpartdeux op

    maar nu laat je die mensen iedere 3 dagen naar een andere sporthal verhuizen , hoe deprimerend is dat , en zo worden ze ook niet actief betrokken in de maatschappij mensen komen naar de 3 octoberhal gaan naar de klaverhal nu weer terug naar leiden en over 3 dagen naar voorburg of rijswijk dan weer terug naar leiden dan weer ergens anders heen dit is toch ook niet normaal meer ?

    • ik ben het helemaal met je eens over dat verplaatsen. Ze zouden die wet over die drie dagen eens moeten aanpassen. Slaat zowiezo nergens op dat iemand na drie dagen automatisch een vergunnning voor wat dan ook zou krijgen.
     Ik ben het niet eens met een enorm tentenkamp in zeeland, dat wordt een onbeheersbare, grote puinhoop omdat je gewoon teveel mensen bij elkaar zet die te ver van onze maatschappij staan.

    • een Leids burger op

     Steeds om de paar dagen of een week van de ene noodopvang verplaatsen naar de andere lijkt me voor de vluchtelingen ook geen pretje. Actief betrekken in de maatschappij kan nu nog niet: eerst moeten ze geregistreerd worden. En ze zullen vast ook niet allemaal een verblijfsvergunning krijgen…..

     • Daar moet ik toch deels met je oneens zijn. Die mensen die nu aankomen en straks een verblijfsvergunning krijgen moeten nu beginnen met integreren. Elke dag op het ‘verkeerde pad’ is een dag de verkeerde kant op. Ook de mensen die geen vergunning krijgen zitten hier nog wel een jaar (4 maanden voordat de IND ze spreekt, beroepsprocedure, etc). Ze kunnen prima nu beginnen met Nederlands leren, elkaar de koffie inschenken, leidse geschiedenis opsnuiven, etc.

 8. een Leids burger op

  @Peter
  Met “Actief betrekken in de maatschappij” bedoelde ik bijvoorbeeld betaald werk zoeken e.d. Dat kan dus niet. We hebben het hier immers over vluchtelingen|mensen die in de noodopvang zitten,nog niet eens geregistreerd zijn en straks weer naar een andere noodopvang gaan. En wat als later het asielverzoek uiteindelijk toch wordt afgewezen en dus geen verblijfsvergunning? Illegaal verblijf ligt dan op de
  loer. Als je die mensen dan toch al volop laat meedoen wekt dat valse verwachtingen(in de trant van “we mogen toch wel hier blijven”) en geeft dat de betreffende persoon ook meer rechten.
  http://nos.nl/artikel/2062606-scheid-economische-vluchtelingen-van-de-anderen.html
  *
  Nederlands leren is natuurlijk altijd goed. Kan nooit kwaad. En uiteraard zouden de vluchtelingen, voorzover zij daartoe in staat zijn, binnen de noodopvang ook allerlei werkzaamheden moeten verrichten. En voorzover ik weet gebeurt dat ook. [naast het “pamperen” 🙂 ]

  • ok, werken zit er niet in. Ik kreeg alleen dat angstbeeld van heel veel vluchtelingen in een kamp in een zeeland. Afgesloten van de buitenwereld zonder enige relatie met de werkelijkheid en Nederland waar statistisch toch zo ongeveer de helft gaat blijven. Dat leek me voor de helft een gemiste kans. Om het niet de toen uit angst dat van de andere helft een deel verkeerde aannames doet vind ik een gemiste kans. Die verkeerde aannames kan je trouwens verminderen met heldere en betere uitleg.

  • Piet Pekelharing op

   “Nederlands leren is natuurlijk altijd goed. Kan nooit kwaad.” Daar ben ik het volledig mee eens.

   Echer is er wel één probleem: Het kan zijn de asielwetgeving inmiddels op dit punt aangepast is: Tot zover ik weet mogen kandidaat-asielzoekers volgens de wet niet werken noch Nederlands leren tot het moment dat zij erkend zijn als asielzoekers. Deze bepaling is/was opgenomen omdat zij niet mogen aarden in de Nederlandse maatschappij. Indien zij inmiddels aardig geïntegreerd zouden zijn is het namelijk des te moeilijker voor hen om toch te moeten vertrekken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline