Groep Kok: Vragen over gezondsheidsrisico’s door vluchtelingenopvang

11

Raadslid Tomas Kok van de Groep Kok wil van het Leidse college weten of de noodopvang van vluchtelingen in Leiden gepaard is gegaan met gezondheidsrisico’s. Kok verwijst daarbij naar de gemeente Overloon in Noord-Brabant, waar eind september in een asielzoekerscentrum bij vijf asielzoekers open tuberculose is vastgesteld. Dat was trouwens wel in september 2014.

Kok wil onder andere weten welke procedures er gevolgd worden bij het waarnemen van symptomen en bij het daadwerkelijk vaststellen van een besmettelijke ziekte. Ook vraagt hij of het college garant staat voor de volksgezondheid.

Kok: “Normaal gesproken zijn we in het westen alert op reizigers die ziektes uit verre landen mee kunnen brengen. Maar nu houden we een volksverhuizing van meer mensen dan we op kunnen vangen. Een deel daarvan mag direct via een noodvoorziening naar Leiden.” Hij vraagt zich af of die mensen medisch zijn gescreend.

Normaal gesproken worden vluchtelingen in het aanmeldcentrum in Ter Apel medisch onderzocht. Dat gebeurt nu niet. “De vluchtelingenstroom is te groot, waardoor is besloten om zo’n medische check later te doen,” zo laat regiomanager Bert Slager van Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord weten. Hij voegt er aan toe dat er nauwelijks risico’s aan die werkwijze zijn verbonden: “De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en daar komt geen tuberculose voor. bovendien wordt er wel op eventuele symptomen gelet”.

Delen

11 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Gezondheidsrisico’s überhaupt van nieuwkomers in Leiden worden niet gescreend. Als dat wel zou gebeuren, dan vraag ik me af of deze Kok de geestelijke gezondheidstest wel zou hebben doorstaan.

 2. dit is zelfs een hele goede vraag want het kan zelfs zo zijn dat ziektes die hier al jaren niet meer voorkomen en bestreden zijn nu door de toestroom in geevolueerde vorm weer terug europa in komen en daar hebben we dan in europa weer niet het medicijn tegen dus ja zeker wel belangrijk om te weten.

  • DENNIS. dit is waar je heb gelijk. maar is dit niet de schuld van het kabinet belijd ???
   Het is een puinhoop in NEDERLAND dit gaat te ver met vluchtelingen er komen teveel vluchtelingen NEDERLAND binnen dit gaat niet meer!

 3. Ik vind het ontroerend nieuws dat Thomas Kok begaan is met de gezondheid van vluchtelingen. Dat had ik niet achter hem gezocht.

  • een Leids burger op

   Ik denk dat de heer Kok vooral begaan is met de gezondheid van Leidse burgers en dat hij niet wil dat die laatsten onnodig risico lopen doordat het medisch screenen van asielzoekers nu uitgesteld is. Maar gezien wat vluchtelingenwerkers daarover zeggen lijkt me dat risico niet erg groot.

 4. Gerard van Hees op

  Emile, en welke risico’s lopen gedupeerden, inwoners en plegers bij de recente aanslagen in Leiden en ons land. Zal Thomas Kok hier ook mee zijn begaan.

  • GERARD .
   Je kan erop wachten het is te hopen van niet ! dan komt er een burgeroorlog?
   Late wij ons rustig houden er is al teveel ellende in de wereld .

 5. Wander Waterdrinker op

  Ja Emile, dat is inderdaad wel lief van hem. Maar ook Jantje van Leiden heeft een goed punt, waar hij begaan is met de geestelijke gezondheid van Kok. Zeker als deze het nieuws van een jaar oud verwart met de actualiteit …(Goed van Chris dat hij dat er fijntjes even bij zet.). Overigens komen er jaarlijks honderdduizenden mensen uit allerlei Afrikaanse, Aziatische, Midden-Oosterse en arme Zuid- en Midden-Amerikaanse landen via Schiphol, Londen, Parijs en andere luchthavens Europa binnen en die worden ook nooit onderzocht… Over ‘ziek’ gesproken: ik hoor minder fijngevoelige lieden Thomas K. wel eens ‘Kok-hals’ noemen, maar dat is natuurlijk buitengewoon misselijk…

 6. Tomas Kok zou juist moeten bepleiten dat vluchtelingen goed opgevangen moeten worden als hij inderdaad zo bezorgd is voor de Leidse burger. Vluchtelingen die juist niet worden opgevangen en in het ‘illegalencircuit’ komen vormen eerder een gezondheidsrisico omdat er geen gezondheidszorg is en controle mogelijk is.
  Als Leidse college zou ik gelijk voorstellen om aanvullend geld beschikbaar te stellen voor de opvang om juist die mogelijke gezondheidsrisico’s, die Tomas Kok vreest, te kunnen ondervangen.

 7. Ik denk dat hier idd een heel goed punt genaakt wordt. Het verhaal met er komen jaarlijks vluchtelingen binnen uit Afrika, Azië enz is niet relevant. De problematiek die nu aan de orde is is nog nooit eerder voorgenomen en daarnaast worden de menaen totaal niet gescreent wat normaal wel het geval is. Ik vraag me af of die menaen die ze met open armen willen ontvangen straks bereid zijn ze i hun huis te benen en of ze het leuk vinden dat hun kind een lening voor een studie af moet sluiten terwijl die lui gratis mogen studeren, onze kinderen heb straks een studie lening daardoor geen geld om een huis te kopen en betalen zich blauw omdat we straks met een mega BBB verhaal zitten waar we ook nog aan mee mogen betalen. Ik zou dan graag zien dat de vluchtelingenknuffelaars extra belasting gaan betalen voor de gratis studie, huisvesting, zorg en eren voor die lui, dan ben je echt een held.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline