Hakketak, Francine sprak… Anke van Elteren van Het Idee

anke_het-ideeAnke van Elteren van zoeft op haar scooter van klus naar klus.

francine

Leeftijdloos maar beslist niet stijlloos! Dat denk ik elke keer als ik Anke van Elteren’s snuitje boven haar altijd tip-top geklede ranke figuurtje tegenkom op foto’s op Facebook of diverse lokale media. Haar gezichtje heeft iets weg van dat van Sneeuwwitje met haar lange donkere haar eromheen. Vaak heeft ze dat in ballerinastijl vastgemaakt in een vlecht of staart of mooie knot. Vermoedelijk zijn er ook heel wat mensen een tikkie jaloers op haar lijntje wat ze, volgens mij, in vorm houdt door van hot naar haar te rennen. En dat rennen… hoort bij haar werk!

Anke van Elteren is eigenaresse van het Leidse ‘Het Idee’,  een bedrijf dat met veel enthousiasme invulling geeft aan feesten en evenementen voor bedrijven, winkelcentra, partijen voor volwassenen en kinderen. Bel Anke en je bent verzekerd van een originele aanpak. ‘Het Idee’ levert zowel maatwerk als standaardoplossingen bij jou thuis, in de buitenlucht, op je kantoor, in het winkelcentrum, aan het strand, met Pasen, Moeder- of Vaderdag, Sinterklaas en kerst. Of op een jubileum, verjaardag, vrijgezellenfeest, (kinder)verjaardag of receptie. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Anke en haar team weten het uit te voeren op de door jou gewenste locatie.

Het kost geen energie, het gééft energie!
Anke praat graag over haar bedrijven, want ‘Het Idee’ heeft nóg een bedrijfsonderdeel, iets meer toegespitst op zakelijke evenementen, te vinden onder de naam Promolooks. Dat is een enorm goed gekozen naam die al direct op de homepage van de site uitgelegd wordt: “Een glimlach verkoopt, wekt sympathie en koppelt positieve waarden aan merk, dienst of product.” Achterliggende gedachte daarbij: “Wil je zakelijk succes? Zorg voor een goede promotie!” En daarvoor ben je dus bij Anke en haar, bij Promolooks, zakelijke partner Jeanette Dijkman van Angelz Entertainment, aan het juiste adres. Het duo werkt ieder zelfstandig in een eigen bedrijf maar zet samen promotieteams in, bestaande uit meisjes, jongens, dames of heren of een combinatie daarvan. Als je op de looks-  pagina kijkt, zie je wat zij al aan gezamenlijke dromen hebben gerealiseerd en ook voor wie en welke gelegenheid. Neem gerust contact met Anke op voor jouw droom want zij vindt het heerlijk om samen met jou tot het door jou gewenste resultaat te komen. Als antwoord op mijn vraag of dat brainstormen met potentiële opdrachtgevers niet enorm energievretend is begint ze hard te lachen: “Oh nee, dat kost me helemaal geen energie, het levert me juist energie op!”

Meisje uit Utrecht
Geboren Utrechtse en pal ernaast in Vianen opgegroeid. Ze is ondernemersdochter. Haar vader was schipper, had met haar moeder diverse winkels en een café met de naam ‘Tapperij het Misverstand’. Voor feestjes wist iedereen Anke in die tijd wel te vinden. Want de gedrevenheid om het mensen naar de zin te maken was haar met de paplepel ingegoten, haar fantasie kende al jong geen grenzen en haar ouders hadden natuurlijk dat café! Maar van het ouderlijk front kwam toch de wens dat Anke zich algemeen ging ontwikkelen en verbaas je of niet, deze vrouw met meer fantasie in haar hoofd dan in de hele Efteling gerealiseerd is, koos voor… een studie wiskunde! Hoofdbrekens in plaats van hersenspinsels en dat nog afronden ook! ‘Petje-af’ denk ik nu, om maar in hoofdtermen te blijven. Anke werd lerares op diverse scholen. Maar zoals in de wiskunde elke term een teken heeft, stonden Anke’s gedachten telkens in het teken van haar fantasieën. En hoe eenvoudig is het dan om op scholen niet alleen je kennis met betrekking tot de stelling van Pythagoras te delen maar ook je inmiddels opgedane party-ervaringen voor buitenschoolse activiteiten in te zetten. Anke was docente op het Groene Hart Lyceum in Alphen. Het overbrengen van haar kennis aan jonge mensen heeft haar nooit verveeld maar als extravert persoon voelde zij zich in het schoolsysteem helemaal wegkwijnen.

LEF
Ze keek niet meer om toen ze de deur van haar leslokaal – na jarenlang werken aan de opbouw van haar eigen bedrijf naast het lesgeven – definitief sloot en zich volledig stortte op ‘Het Idee’. Op een dag werkte ze mee aan de Leidse ondernemerswedstrijd LEF en liep daar, zonder zelf aan de wedstrijd mee te doen, voor haar gevoel met de hoofdprijs de deur uit. Haar hele hoofdje zoemde… het was een naam: Ramses! Ze kwam voor Ramses naar Leiden en leeft nu, heel passend voor een schippersdochter, mét hem én zoon Yke op een woonboot. “Leiden is zo waterrijk, wonen op het water bevalt me enorm goed, met onze sloep gebruiken we de grachten als waterwegen om het hartje van de stad in te varen en boodschappen op de markt te doen, dus wij kennen dat gedoe met wel of niet kunnen parkeren helemaal niet!” Het heeft veel weg van een zelfbedacht sprookje, het leven van Anke, ware het niet dat zij zelf snoeihard werkt om het in stand te houden. Elke bliepje van haar mobieltje krijgt passende aandacht, elke mail wordt binnen de kortste keren beantwoord. Haar bedrijf wordt ook vaak op bijna het laatste moment ingeschakeld, als mensen een écht feest willen maken. En dat kan. Ideeën genoeg!

En dan?
Als Anke zou moeten kiezen waar ze naartoe zou gaan als Leiden zomaar plotseling verdwenen zou zijn, aarzelt ze geen moment. Utrecht! Maar dan komt het fronsje… “Uhhh… op mijn ‘bucketlistje’ staat ook nog New York, dat lijkt me ook zo gaaf, een tijdje leven in die enorm bruisende stad vol met allemaal kleurrijke mensen!” Sja, dat ze zo’n optie zou kiezen, is niet zo wonderlijk voor iemand die “Live, Love, Laugh” als levensmotto heeft en dat elke dag naleeft!

Hakken
Zoals gewoonlijk aan het eind van mijn rubriekje snij ik met Anke ook nog het onderwerp hakken aan. “Die zijn mijn handelsmerk geworden!” Anke draagt vrij weinig plat schoeisel, ze moet zelfs even enorm nadenken of ze die wel bezit. “Dat hakkenstappen heb ik van mijn moeder,” zegt ze vol respect: “Mijn moeder draagt ze zelfs tijdens een rondleiding door Maastricht, gewoon over de keien. Nog steeds op hakken, op haar leeftijd!”

Droomvrouw
Als ik afscheid neem van Anke, na haar eerst beloofd te hebben nog een keertje samen heel Leiden door te kletsen, kruist ze nog een aantal uren niet alleen mijn gedachten maar ook dwars door mijn mailbox. Ze levert nog het een en ander aan copy aan. Waar ze het woord IDEE kwijt kan, doet de slimmerd dat met hoofdletters. Ik moet erom grijnzen. Beauty and Brains, deze import stadsgenote. We mogen Ramses wel dankbaar zijn dat hij haar Leidse maakte. Ik ga zeker nóg een keertje met haar praten, ze is zo leuk, ik wil een vervolghoofdstuk op mijn eigen sprookjesverhaal met haar, Tot snel Anke! XX

Anke van Elteren op Linkedin: nl.linkedin.com/pub/anke-van-elteren
Het Idee op Facebook: www.facebook.com/HetIdee
Promolooks op Facebook: www.facebook.com/Promolooks
Het Idee op Twitter www.twitter.com/AnkeHetIdee

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline