Universiteit Leiden: Onderzoek ideeën van kinderen over Zwarte Piet

7

Prof. dr. Judi Mesman en Sofie Janssen van de Universiteit Leiden zijn op zoek naar gezinnen met kinderen van 5, 6 of 7 jaar oud. Voor een onderzoek over wat kinderen echt vinden van Zwarte Piet.

Het onderzoek bestudeert de ideeën van kinderen over Zwarte Piet. Leggen kinderen zelf verbanden tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur? Of zien ze Zwarte Piet meer als een fantasiefiguur?

Om mee te doen aan het onderzoek moet eerst online een vragenlijst ingevuld worden, vervolgens wordt er telefonisch een afspraak gemaakt voor een bezoek. Tijdens het bezoek worden spelletjes gedaan met de/het kind(eren) en wordt de uiteindelijke waarneming ook gedeeld met de ouder(s).

Voor meer informatie over het onderzoek, hoe je mee kan doen en meer vind je op de website van de Universiteit Leiden.

Delen

7 reacties

  • Hans je heb gelijk dat moet zo blijven zwart is piet! maar niet wit /geel groen of paars.
   En wie het er niet mee eens is pech gehad .

   • Gerard van der Veer op

    Het is moeilijk uit te maken wat u wilt beweren. Ik kom op: (1) groen is niet oranje, een appel geen peer, een vlag geen strontkar, enz. (2) ik heb altijd gelijk (wie het niet met mij eens is, heeft ongelijk) (3) ik ben onverschillig (wie het niet met mij eens is, kan doodvallen). Wellicht kunt u uw punt verhelderen.

   • Gerard ook jij heb geen gelijk !
    het gaat om zwarte piet die al jaren zwart is .
    de kinderen weten niet anders PS het is een kinderfeest!
    Met doodvallen mag jij eerst ! wand ik ben schoon!!!!

 1. Als een donkergekleurde mens vraag mag ik ook voor zwarte piet spelen wat zegt men doen???

  • Gerard van der Veer op

   Kees, als je deze vraag meende, dan zou ik met je hebben te doen. “Arme man! Zelfs de eenvoudigste vragen bezorgen hem hoofdbreken! Hoe kiest hij ooit in de supermarkt zijn potje pindakaas (‘Twee merken! Wat nu?’)?”.

   Maar je wekt de indruk te menen een ijzersterk argument te hebben opgetypt, dat onomstotelijk bewijst dat zwarte piet zwart was en moet blijven, en niet discriminerend werkt.

   Ik moet je teleurstellen. Het argument “Als een zwarte zwarte piet in het zwart wil spelen, kan het niet discriminerend zijn” is geen killerargument. Niet alle zwarten zijn namelijk hetzelfde. Je sprak (of fantaseerde) er 1.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline