Unieke archeologische vondst uit bronstijd gepresenteerd

De ‘vondst van het jaar’ werd gisteren onthuld bij de aftrap van de Nationale Archeologiedagen. Het is de eerste keer dat de archeologiedagen georganiseerd worden, en dus de eerste keer dat er een vondst van het jaar wordt gepresenteerd. Het gaat om bronzen sieraden uit de bronstijd (ca. 3000 tot 800 voor Christus). De vondst werd in de Faculteit der Archeologie, het Van Steenisgebouw, gepresenteerd.

DSC06093

Deze replica werd gemaakt om te laten zien hoe de sieraden werden gebruikt. (Foto: Maaike Lek).

De bronzen sieraden, drie grote mantelspelden (zogenaamde ‘fibulae’), werden gevonden bij een archeologische opgraving in West-Friesland. Daarnaast werd gevonden: een grote schijfnaald, twee rechthoekige plaatjes met daarop lusvormige oogjes en een vuurstenen werktuig. De opgraving werd gedaan door een team van 20 archeologen, onder wie dr. Sebastiaan Knippenberg van de Universiteit Leiden. “Ik stond verbouwereerd toen we dit vonden”, vertelt Knippenberg.

Schreeuwen van enthousiasme
Het gaat om een bijzondere vondst. Hoe raar het ook klinkt, het komt heel weinig voor dat er bronzen voorwerpen uit de bronstijd gevonden worden in Nederland. “Toen mijn collega prof. dr. David Fontijn bij de opgraving kwam, stond hij bijna te schreeuwen van enthousiasme,” vertelt Knippenberg met een brede glimlach. “We stonden echt te kícken.”

Archeologiedagen
Tijdens de Nationale Archeologiedagen dit weekend, kunnen bezoekers in verschillende steden in Nederland kennis maken met archeologie. Heb je zelf een vondst gedaan in de grond van je achtertuin, dan kun je deze in Leiden laten dateren en analyseren op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. Ook zijn er korte colleges en exposities. Alle activiteiten worden georganiseerd in het Van Steenisgebouw aan de Einsteinweg 2, Leiden. Voor het volledige programma ga je naar de website van de Nationale Archeologiedagen.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline