Noodopvang vluchtelingen: Rode Kruis overweldigd door aanmeldingen

7

Bijna 300 mensen hebben zich sinds gisteren bij het Rode Kruis Leiden en omstreken gemeld om zich aan te melden als vrijwilliger in de 3 Octoberhal in Leiden en De Vliethorst in Voorschoten. Met name voor dit weekeinde zijn er veel meer aanmeldingen dan nodig. Dat laat voorzitter Henny Keereweer weten: “Er zijn nog wel wat gaten in het schema, vooral voor woensdag en donderdag kunnen we nog vrijwilligers plaatsen.”

Om vrijwilligerswerk te doen in de noodopvang voor vluchtelingen is geen EHBO-diploma vereist. Wel maakt het Rode Kruis koppels van twee mensen, waarvan er in elk geval één wel zo’n diploma heeft. Dat is belangrijk om zorg te kunnen verlenen aan mensen met eenvoudige aandoeningen. Kleine wondjes of ontstekingen bijvoorbeeld.

Het aantal aanmeldingen is veel groter dan waarop het Rode Kruis had gerekend. Het lukt daarom momenteel niet om iedereen die zich per e-mail heeft aangemeld te beantwoorden. “Vervelend, maar het is helaas echt even niet anders,” zegt Keereweer: “We doen er wel alles aan om iedereen in de loop van de dag alsnog antwoord te geven.”

Delen

7 reacties

 1. Na alle negatieve meldingen overal is het ronduit fijn om te horen dat er zicht (te)veel vrijwilligers hebben aangemeld. Blijkbaar zijn er voldoende mensen die vinden dat je anderen moet helpen als daarom gevraagd wordt.

 2. Ik heb me ook aangemeld. Het is fantastisch dat er zo veel mensen zijn die niet willen doen aan de huidige klimaat van haat, racisme en xenofobie die heerst in Nederland.

 3. En misschien na deze actie eens een verzorgingshuis bezoeken, daar hebben ze ook hulp nodig.

  • Vind ik wel een goede. Ik wil best zo af en toe ergens helpen maar geen flauw idee waar je je kan melden. En eerlijk is eerlijk: ik ben niet zo in voor een gezellig gesprek met oudjes, andere hulp is prima.

 4. Ferry Rigault op

  Via http://www.gildesamenspraakleiden.nl kun je je opgeven om (taal)maatje te worden van een vluchteling die al een status heeft. Het kost je 1 a 2 uur per week. Ik ben sinds 3 weken taalmaatje van een leuke Syrische man die vreselijk zijn best doet om in Nederland te integreren. Hij volgt een taalcursus bij de universiteit, doet al vrijwilligerswerk bij het Repair Cafe en het Rode Kruis.
  Het is niet de bedoeling dat je hem Nederlandse les gaat geven maar m te helpen in Nederland zijn weg te vinden door bv. naar een museum te gaan, helpen een formulier in te vullen, gewoon over zaken te praten waar hij geinteresseerd in is enz.
  Voor hem leerzaam maar voor mij zeker ook.
  En als je iets wil doen voor ouderen kun je ook eens kijken op de vacaturebank van http://www.i-doe.nl
  Met name in de zorg hebben ze grote behoefte aan vrijwilligers. Je kunt daar bv ook maatje worden van een oudere in een verzorgingshuis of een psychiatrische inrichting. Ook zeer nuttig.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline