Leiden vangt honderdtwintig vluchtelingen op in 3 Octoberhal

89

Op dit moment worden in de 3 Octoberhal in de Mors 120 bedden klaargezet voor de noodopvang van vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Lenferink vanavond bekend gemaakt. Leiden heeft het COA laten weten dat er in regionaal verband ongeveer 240 mensen kunnen worden opgevangen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

Chris de Waard sprak vanavond met de burgemeester over de noodopvang van zo’n 250 vluchtelingen in Leiden en Voorschoten.

Burgemeester Lenferink laat in een verklaring weten dat Leiden gewend is om mensen die in nood zijn een veilig onderkomen te bieden: ” Sommigen blijven tijdelijk, anderen zijn door de eeuwen heen gebleven.” Leiden trekt op dit moment samen op met de gemeente Voorschoten. ook die gemeente stelt per direct 120 plekken beschikbaar.

Update (22.45 uur)

Om 21.30 uur staan een stuk of zes mensen op de parkeerplaats van de 3 Oktoberhal. De parkeerplaats is niet ongewoon vol, of leeg. In de buurt patrouilleren wat meer politie-auto’s dan gebruikelijk. Het is rustig. In de felverlichte hal is het Rode Kruis bezig geweest 120 veldbedden te plaatsen. Op de bedden twee plastic zakjes. In het ene een deken; in het andere, volgens een vrijwilliger, “zeep, scheermesjes, dat soort dingen”. In zijn persconferentie zal burgemeester Lenferink twintig minuten later de opvang karakteriseren als “sober”.

De opvang lijkt Leiden te overvallen. Toch is dat een verkeerde voorstelling van zaken. Wat in werking trad is het rampenplan, en rampen kondigen zich niet dagen vantevoren aan maar komen plots. De burgemeester is eind van de middag op de hoogte gesteld van de komst van de honderdentwintig. Dan gaat de hele machinerie van het rampenplan in werking, zoals het ook zou gaan bij een watersnood.

Uit de persconferentie blijkt dat de vluchtelingen maximaal twee keer 72 uur blijven. “Maximaal een week” in de woorden van de burgemeester. Zaterdag zal Vluchtelingenwerk voor informatie en advies aanwezig zijn. De meeste mensen zitten vol met vragen, maar zoals wethouder Roos van Gelderen aangaf “het is nu eerst zaak ze een bed en onderdak te bieden, zodat ze niet op straat moeten blijven”.

De burgemeester gaat er van uit dat Leiden de vluchtelingen ook kán opvangen, zeker omdat het ‘maar’ een week betreft. Wie de hal zag, kan zich ook niet voorstellen dat iemand daar met plezier zit. Het is inderdaad sober en verre van een ‘luxe hotel’. Iemand zelfs dát willen ontzeggen, roept veel vragen op.

Ergens rond middernacht zullen de eerste vluchtelingen aankomen in Leiden (en Voorschoten).
(Update: Jan van der Sluis).

Kort na 22.30 uur is de eerste bus met vluchtelingen uit Ter Apel bij de 3  Octoberhal gearriveerd. (Foto’s: Emile van Aelst).

Delen

89 reacties

 1. pietpartdeux op

  geen brief gehad terwijl ik toch aardig in de buurt woon , misschien morgen

  • Gerard van der Veer op

   Ik weet niet of dhr. Lenferink dat gezegd heeft. Maar als hij het gezegd heeft, zie ik geen aanleiding NIET te geloven dat hij dat gezegd heeft. U bedoelt misschien uit te drukken dat u persoonlijk vluchtelingen niet in Leiden verwelkomt. Maar wat u – niet ongebruikelijk in uw geval – doet is stemming maken, kwaad spreken, in dit geval met dhr. Lenferink als mikpunt.

   Daarbij hoopt of meent u dat ‘daar buiten’, in de virtuele wereld van het web, veel Leidenaars zijn die het allemaal net zo erg als u vinden, en allemaal, net als u, hun hoofd afkeurend gaan staan schudden op het internet. Zij noemen zich ‘het volk’, in het brievenschrijftijdperk ook wel ‘de zwijgende meerderheid’.

 2. Natuurlijk geen brief, bang voor de reactie/actie van omwonenden! Waar is nu die rechtstaat? Laffe politici ook hier in Leiden! Met die Lenfrink voor op!

  • Gerard van der Veer op

   En toen kreeg u alsnog een brief. Is dhr. Lenferink nu met terugwerkende kracht geen lafaard meer? Gaat u hier publiekelijk toegeven dat u voorbarig met uw oordeel was?

 3. Ook geen brief gehad en woon er ook dichtbij. Vooral ook erg tactisch in de buurt van sportclubs en speeltuintjes e.d. Ik zeg wederom weg met die droeftoeter Lenferink.

 4. Jemig wat een zeikerds.. ‘we willen een briehiehiefje’
  Ja, jullie zijn echt de slachtoffers hier… Pffff

  • Jij woont duidelijk niet in de buurt…
   Lekker makkelijk praten over een ‘ver van je bed show’

   • Jij woont ook niet echt in de buurt dan. Die hal is redelijk vrijstaand en er zitten twee bussen aan mensen in die hal. Klinkt niet echt als een issue. De mensen die de meeste problemen veroorzaakten zaten niet in de bus en stonden wel op straat te schreeuwen waardoor er een hele zwik politie is opgeroepen.

    • Ik woon wel degelijk in de buurt en laat mijn kinderen de komende week niet alleen buiten spelen.
     Die mensen mogen gaan en staan waar ze willen en dat is zodra ze de weg op gaan bij ons in de wijk. Het zijn denk ik verwarde mensen en je weet nooit wat er kan gebeuren…

     Maar jij weet dat zeker weer wel!

     • Ik weet dat toevallig wel want heb er gisteren een fors aantal gesproken. Een hoop gewoon intelligente mensen net als jij en ik die de afgelopen drie dagen door heel europa zijn gezeuld en binnen 72 uur weer in een bus worden gezet naar de volgende plek. Het is bij elkaar nog geen honderd man met een deel vrouwen en een paar kinderen. Er zijn echt engere dingen in Leiden dan dat. Een beetje extra voorzichtigheid kan geen kwaad maar het is niet alsof IS nu opeens 500 meter van je huis zit.

    • peter jij zegt ze gesproken te hebben en het “hoop gewoon intelligente mensen” zijn. Dan denk ik dat we gelijk hier kunnen concluderen dat dit economische vluchtelingen zijn, want als je zo intelligent bent dan stop je in heet eerste de beste land waar het veilig is en dan reis je niet nog eens duizend km verder. Deze mensen kunnen we dus nu al registreren als zijnde retour afzender. ze betalen geen belasting krijgen gratis voedsel, onderdak medische hulp en nog geld toe. Als ze iets strafbaars doen kunnen ze niet vervolgt worden. Vind jij het dan nog gek dat mensen boos worden die overal voor moeten betalen en net aan rond kunnen komen of soms zelfs bij de voedselbank lopen en die aan hun lot worden overgelaten. Een echte vluchteling moet je helpen, maar net als veel andere door heel europa is een groot gedeelte geen vluchteling maar enkel voor economisch belang hier en dat snap ik ook wel, maar dat kunnen wij als maatschappij niet tolereren en onze leiders zijn te zwak om te durven zeggen en komen geen verblijfsvergunningen en jullie krijgen vanaf nu enkel water en brood, want dat is wat je nodig hebt voedsel drinken en slapen. Het slapen kan gebeuren in oude gevangenissen en of kantoren die dan door ijzere hekken worden beschermd en dan zullen we zien wie hier wil blijven van de vluchtelingen en wie niet. Nogmaals een echte vluchteling is echt wel welkom bij bevolkingsgroepen, maar niet de gelukszoekers

     • Eric van 't Groenewout op

      Dennis roept weer eens een hele hoop onzin. “Als ze iets strafbaars doen kunnen ze niet vervolgt worden”: onzin, Dennis, iedereen die in NL iets strafbaars doet, kan worden vervolgd.
      En wat is er mis met mensen die geluk zoeken?
      En denk je nu echt dat mensen die alles moeten achterlaten, voor een deel omdat het kapot is geschoten, beter af zijn dan de gemiddelde Nederlander? De mensen die voor een deel zijn aangewezen op voedselbanken, zijn de mensen die ik nooit hoor klagen over de vluchtelingen. Waarschijnlijk omdat zij als geen ander beseffen hoe belangrijk het is, dat er hulp is voor de mensen die het het hardste nodig hebben.

     • eric hoe wil je iemand die geen nationaliteit hebt vervolgen als je niet weet wie hij of zij is. Mensen laten alles achter, maar hebben wel hun iphone bij zich a 600 euro dus zeg jij het maar wat ze achterlaten ik zou toch eerder mijn familie meenemen dan mijn telefoon. Waarom reageren de mensen die bij de voedselbank lopen niet omdat die geen geld hebben om een computer te kopen en andere zaken aan hun hoofd hebben de gehele dag, maar wil niet zeggen dat het hun niet frustreerd en ja spreek hierbij uit vertrouwde bron. Geeft niet hoor eric wij zullen het nooit eens met elkaar worden daar liggen onze roots te ver voor uit elkaar.

     • Piet Pekelharing op

      Water en brood?? Het zijn geen criminelen! We hebben het hier wel over gewone mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

     • ik snap die logica niet dat je als je vluchteling bent en intelligent bent dat je dan meteen een profiteur bent omdat je niet bij die andere honderduizend vluchtelingen in griekenland of turkije wil blijven zitten. Je zoekt toch door naar een goede plek om te leven voor jezelf en voor je familie nadat je je eigen land hebt opgegeven als plek waar je veilig kunt wonen.

  • pietpartdeux op

   dus U vindt het normaal dat je op een ochtend wakker wordt en ineens 120 nieuwe buren hebt , dit is al de 2e keer dat de burgemeester dit flikt , is dit dan normaal bestuur ?

 5. Nog geen berichtje in de krant laat staan een brief .lenferink maak daar een gewoonte van alles stiekem te doen .Dit is de 2 de keer ..

 6. Lekker op tijd…. Krijg om 22.15 uur die brief binnen! Zeker bang voor reacties….
  We moeten mensen helpen, maar het lijkt nu wel een geheime operatie.

 7. Zet op t open veld in t Leidse hout een grote tent neer. Daar kunnen ze zich evt in het bos vermaken.
  Wat moeten ze hier in de buurt doen?
  Ze gaan zich alleen maar vervelen en dan……..????!!

  • Gerard van der Veer op

   Ik weet niet goed wat u wilt uitdrukken. Dat de Syriërs en Eritreërs graag planten eten? Dat ze graag in bomen klimmen of in het water springen?

   O nee, het wordt al duidelijk. Ze gaan mensen verkrachten, volgens u. Zeg het gewoon, Lenferinkie, schaam je niet voor je vooroordelen.

   • Hahaha…
    Laat je nu jouw eigen gedachten de vrije loop? Ik zat daar niet aan te denken!

    Ik zal zelfs de eerste zijn die speelgoed gaat brengen voor de kinderen daar.

    Ik geef alleen aan dat ze zich hoogst waarschijnlijk gaan vervelen omdat er niks te doen is.
    Als ik zelf moet kiezen om mijn vrije tijd te moeten doorbrengen in een woonwijk of een bos, kies ik het bos.
    Daar kunnen de kids lekker rondrennen, spelen, dieren kijken, etc…

    • Dieren? In een bos? Wat doen die daar? Die beesten kijken wel uit! Daar valt toch haast niks te eten? Iedere vos, meeuw of kraai weet dat je voor een feestmaal in een woonwijk moet wezen. Alleen jammer dat die lui in Leiden tegenwoordig hun vuilniszakken onder de grond stoppen.

   • Zal niet lang duren voordat de eerste verkrachtingen gaan gebeuren… gebeurde in de andere steden ook vrij snel ze zaten er nog geen 72 uur!

 8. Laten die moord en brandschreeuwers nu eens bedenken of ze in een ander land zouden willen worden opgevangen als ze dit land zouden moeten verlaten omdat ze met de dood bedreigd worden. Huis en haard moeten verlaten omdat het er niet langer leefbaar is. Probeer te bedenken hoe onbarmhartig het is als je vind dat mensen die barre reizen achter de rug hebben zelf maar moeten uitzoeken hoe ze hun problemen oplossen. Slaap je evengoed wel lekker als je weet dat een ander op straat moet slapen ?

 9. maar de vluchtelingen zijn bijna alleen maar manne wel raar hoor dat er bijna geen vrouwen als vluchtenlingen zijn waar zijn ze zijn die allemaal dood dan waar gaat dit heen in ons land wij als nederlander wonen tegen woordig in het buitenland en ze komen nou uit drie landen tegelijk is er dan zeker in drie landen oorlog mensen doe je ogen eens open en zeker in de politiek nou geertje wilders weet het zoals ik zeg sluiten die grenzen en allemaal in het bootje zetten en terug sturen hupsekeee

  • “bijna alleen maar mannen wel raar”. Ik begrijp dat ze de gezinnen met kinderen graag zo snel mogelijk naar een AZC brengen ivm. betere voorzieningen voor de kleintjes en betere mogelijkheden tot eigen ruimtes voor dames.

 10. Piet Pekelharing op

  Apetrots. Apetrots ben ik, dat mijn stad haar bijdrage levert in de noodopvang van mensen (ja, vluchtelingen zijn mensen) die huis en haard hebben moeten verlaten uit angst voor oorlog en geweld.

 11. ze moeten dit probleem in het land aan pakken en niet ons land ermee opzadelen Hoe veroorzaak je een burger oorlog zo dus……..

 12. Deze mensen kunnen gewoon een hotel kamer nemen,
  er zijn nu genoeg kamers vrij, in leiden.
  En de mensen zijn wel vluchteling? maar niet iedereen is arm den ik!

 13. nou piet pekelharing ik zou zeggen neem jij er een paar in je huis kijk als je vluchteling bent dan ben je blij dat je bij het eerste land ben aangekomen maar niet vijf landen door gaan want dan ben je blij dat je toch opgevangen word in het eerste land of niet soms ….de mensen die blijven maar in sprookjes gelovven ik als leidenaar vind dit echt te triest voor worden er zijn zat nederlanders die het moeilijk hebben worde die mensen geholpen nee tuurlijk niet want je bent geen vluchteling onze eigen mensen worden gewoon nu letterlijk in de armoe gezet door dat de politiek die lekkere rutte kut voor die zogenaamde vluchtelingen dit is mijn woord en ik hoop echt dat wilders premier word want dan gaat dit echt veranderen ik zeg nogmaals grenzen dicht en terug sturen in een hele grote boot

 14. Willem Schuyt op

  Ik wil in Leiden geen beschamende taferelen zoals in Woerden vrijdagavond. De zorgen van onwonenden moeten serieus worden genomen. Hopelijk doet bestuurlijk Leiden dat. Dus gemeente, ga met de mensen daar in gesprek.

 15. Willem Schuyt op

  Ik wil in Leiden geen beschamende taferelen zoals in die Woerden vrijdagavond. De zorgen van omwonenden moeten serieus worden genomen. Hopelijk doet bestuurlijk Leiden dat. Dus gemeente, ga met de mensen daar in gesprek.

 16. Willem Schuyt op

  Ik wil in Leiden geen beschamende taferelen zoals die in Woerden vrijdagavond. De zorgen van omwonenden moeten serieus worden genomen. Hopelijk doet bestuurlijk Leiden dat. Dus gemeente, ga met de mensen daar in gesprek en niet te lang wachten.

  • Gerard van der Veer op

   Uw reactie stelt de gemeente Leiden verantwoordelijk voor wat er eventueel gebeurt (“Door de gemeente heb ik deze bom gegooid” – een vissende Leidenaar meende vandaag op deze website een grap te kunnen maken waarin hij “een bom op de sporthal gooide”. Hij maakte deze dijenkletser ná Woerden. Hij heeft een vrouw en dochtertje, net zoals vast een mannelijke leeftijdsgenoot nu opgevangen in die 3 oktoberhal).

   Mensen blijven verantwoordelijk voor hun eigen daden en moeten geen geweld gebruiken.

   Verder is zorg voor de omwonenden een ding, zorg voor de vluchtelingen een ander. Het hoeft niet of/of te zijn maar kan ook en/en.

 17. Net als in Duitsland mogen wij zeker straks ook onze huizen verlaten om dat stink volk hier een goed gevoel te geven. Omdat ze daar ook geen luxe hadden en t hier wel verwachten! Mensen die hier 10 tot 15 jaar op de wachtlijst staan voor een woning… ach wacht nog maar even langer deze mensen hebben t moeilijk. Rot toch op stuur ze allemaal lekker terug en sluit de grenzen! Heel erg allemaal maar wij hebben het hier alles behalve makkelijk en goed!

  • Piet Pekelharing op

   U wilt dus mensen terug sturen naar Syrië? Dat Assad, die niet op een massamoordje meer of minder kijkt, nog steeds een groot deel van het land in handen heeft, vindt u zeker niet erg? Of misschien stuurt u hen liever naar de gebieden die in handen zijn van de barbaren van IS?

   • Er is momenteel een vluchtelingenstroom van Syriërs, binnen Syrië en vanuit de regio op gang gekomen naar ISIS gebied, omdat het daar veiliger is dan in door Assad of door rebellen gecontroleerd en bestookt gebied en voldaan wordt aan basale levensbehoeften.

  • Eric van 't Groenewout op

   Shannon: er zijn in Duitsland geen mensen uit huizen gezet om vluchtelingen te kunnen onderbrengen. En omschrijvingen als ‘dat stink volk’ zijn te ziek voor woorden. En kun je voorbeelden geven van mensen die 10 – 15 jaar op een woning wachten?

 18. Heel veel verschillende reacties hier, maar mis nog 1 (kern-)woord: GELUKSZOEKERS… dat zijn deze zogenaamde vluchtelingen, want als je land in land uit gaat, ben je in mijn ogen alleen maar uit op je eigen geluk en is er geen sprake meer van vluchteling… Iemand zei dat terecht, daar sluit ik mij bij aan…

  • dus als er mensen bommen op je willen gooien, er op je geschoten wordt en anderzins de economie van je land helemaal naar de grootjes is en je dan naar een ander land gaat (vlucht) dan ben je enkel een gelukszoeker.
   Echte mannen blijven immers zitten totdat hun familie afgeschoten wordt en daarna zij er ook aangaan?
   Even over land in en land uit: een fors deel van de betreffende groep is vanuit griekenland DIRECT doorgegaan naar Ter Apel is het kader van de europose herverdeling.
   en laten we eerlijk zijn, met een paar honderduizend vluchtelingen in griekenland blijven is voor hen en voor de grieken niet echt een oplossing.

 19. Allemaal terug sturen, en Assad militair steunen zoals Rusland doet, Assad moord niet, maar strijd tegen terroristen van FSA , Al-nusra en IS. Assad beschermd zijn eigen volk en christenen in Syrië. En in Nederland moeten we is een eigen volk eerst beleid hebben.

  • Piet Pekelharing op

   Assad moordt (overigens met dt) niet? Assad schroomt er niet voor om clusterbommen op woonwijken te gooien. En de enige reden dat hij geen gifgas meer inzit is om te voorkomen dat de internationale gemeenschap zich tegen hem kant.

   • Verdedigd zijn eigen volk, zou alle leiders moeten doen. En inderdaad er worden stellingen gebombardeerd in woonwijken maar daar zit FSA , al-nusra of isis, toch raar dat veel syrische mensen assad steunen als die echt ze eigen volk vermoord, wel de feiten kennen. Alleen omdat Rusland hun steunen moeten we tegen hem zijn belachelijk.

    • Piet Pekelharing op

     “Verdedigd zijn eigen volk” Laat mij niet lachen. Dat soort argumenten gebruikte Hitler ook.

     “toch raar dat veel syrische mensen assad steunen als die echt ze eigen volk vermoord” Er zijn ook zeer velen tegen hem. De man voert een terreurbewind. Wel de feiten kennen.

     Oh, ja, Rusland. Ach ja, Tenslotte zaten er slechts 193 Nederlanders in dat vliegtuig dat door een door Poetin bewapende militie werd neergeschoten. Niet echt de moeite waard om na meer dan een jaar nog te noemen.

     En moeten wij voor Assad zijn alleen maar omdat hij tegen IS vecht? Hadden wij Hitler moeten steunen omdat hij de communistische dreiging zou stoppen, zoals men dacht toen hij nog maar net aan de macht was? Of moeten wij juist de terreur van Stalin goedkeuren, omdat hij aan de kant van de geallieerden stond in Tweede Wereldoorlog? De vijand van de vijand is niet automatisch je vriend.

     • De door het westen bewapende milities die de grootste tereur daden plegen, en hezbollah en hamas zijn gewapende milities die tegen de onderdrukking van Israëlische agressors strijden(keur ik overgens af) u weet ook dat ruim 35 procent van hezbollah christelijke strijders zijn? U weet dat Syrië voor de buitenlandse interventie van buitenlandse terroristen een vakantieland aan worden was (2de Egypte)

     • Piet Pekelharing op

      Dat Hezbollah voor 35% uit christelijke strijders bestaat is geheel nieuw voor mij ….en waarschijnlijk ook voor de leiding van Hezbollah. Wel werkt Hezbollah al geruime tijd samen in een coalitie met christelijke milities.

      Hoe dan ook, Assad is een massamoordenaar waarmee het Westen geen al te nauwe banden zou moeten aangaan. En geen enkel deel van Syrië is veilig.

    • Piet Pekelharing op

     Hopelijk bent u op de hoogte van het feit dat Assad in het verleden zowel Hamas en Hezbollah steunde? En dat Hezbollah nog steeds een bondgenoot is van Syrië?

  • zeg dan gewoon dat je vind dat die gelukszoekers dood moeten, dat is ongeveer hetzelfde.

 20. Piet Pekelharing op

  “Als ze iets strafbaars doen kunnen ze niet vervolgt worden.” Hoe komt u daar nu weer bij? Deze bewering is absoluut onjuist.

  “dan stop je in heet eerste de beste land waar het veilig is”
  En als dat land Griekenland is? Denkt u dat de bevolking aldaar die het al zo moeilijk heeft honderdduizenden asielzoekers kan opvangen? Daarnaast willen vrijwel alle asielzoekers zo snel mogelijk een nieuw bestaan opbouwen. Daar hoort natuurlijk het vinden van werk bij. Zij hebben snel genoeg door dat de kans werk te vinden in Griekenland momenteel nihil is.

  Nederland mag overigens best zo solidair om een klein deel van de vluchtelingenstroom op te vangen. Ik zeg met opzet een klein deel want het aantal vluchtelingen dat over Europa wordt verspreid is slechts een klein deel van de totaal 3 miljoen vluchtelingen. Turkije en Libanon vangen de meeste op. Je kunt deze landen echter niet alle problemen laten oplossen. Wij mogen als rijk welvarend land best een deel van het probleem op onze
  schouders nemen.

 21. Als je echt voor oorlog vlucht ga je niet door de volgende landen: Turkije , Griekenland, Bulgarije , Macedonië , Servie , Hongarije, Oostenrijk. Dus ja als ze hier komen zijn het economisch vluchtelingen die huurwoningen en uitkeringen willen NIET WELKOM dus. Maargoed linkse elite die geld verdiend aan die mensen.

  • @tramalant: ik snap je werkelijk niet. In turkije is geen oorlog en het is wel erg dichtij voor ze. Idem voor griekenland. De andere kant op kom je in Israel (en die houden niet zo van Moslims) en Irak staat ook niet echt bekend als een veilig en rustig land.
   Verder: als je dan eenmaal op de vlucht slaat zou ik ook naar een land met toekomstperspectief gaan en niet in griekenland blijven hangen waar ze een miljard of 100 tekort hebben.

 22. Ik denk dat wij als Leienaars maar is een inzamelingsactie moeten doen om wat extra vluchtelingen binnen te hengelen, en te plaatsen in het huis van Piet Pekelharing.

 23. Te dichtbij hahahaha, grappemakker. Steun die gelukszoekers een dezer dagen zeg je die “tramalant” heb gelijk. Al die “vluchtelingen” in Nederland zijn ziek, de echte vluchtelingen zitten in Libanon en Turkije en Jordanië die willen als de oorlog afgelopen is direct naar huis, en nietvan de westerse welvaart snoepen.

  • Piet Pekelharing op

   Om de één of andere volstrekt obscure reden heeft de opvatting dat u onderscheid kunt maken tussen echte vluchtelingen en gelukszoekers aan de hand van de eindbestemming zich in uw brein genesteld. Dat u denkt daarmee het vluchtelingenprobleem tot een ver-van-uw-bed-gebeuren te kunnen maken heeft er wellicht iets mee te maken. Die overtuiging is namelijk wel heel erg geschikt om het eigen geweten mee te sussen (Ik wil geen asielzoekers bij mij in de buurt, want dat zijn toch allemaal gelukszoekers).

   Kunnen die landen dan alle last van het vluchtelingenprobleem dragen? Libanon bezwijkt al zowat onder het vluchtelingenprobleem. Europa en dus ook Nederland kunnen best een klein deel van de vluchtelingen opnemen. Of is dat te veel gevraagd?

   Ik ben trouwens benieuwd hoe lang u het uit zou houden in een overvol vluchtelingenkamp in Libanon, Turkije of Jordanië.

   • Nederland is toch geen oorlog , omdat de westerse beschaving over algemeen beschaafd is. Deze zieken vechten, roven en verkrachtingen zijn normaal, kindbruiden ook maar toe laten want ze zijn zielig leefgeld 1500 netto geven en gratis huis geven. Ook gelijk maar syrische moskee bouwen. Ze zijn ziek.en mensen die dat niet zien zijn hypocriet en gehersenspoeld door linkse eigen volk laatst propaganda!

    • homo’s zijn ook ziek, joden ook trouwens, zigeuners ook. Wie heeft dat eerder ook alweer gezegd?

     • Moet ik hier echt antwoord opgeven, homoseksueel is inderdaard een ziekte zoals pedoseksueel , gaan namelijk tegen de wetten van natuur in. Maar ging over die gelukszoekers.

    • Piet Pekelharing op

     Ronduit een schandalige reactie vol generaliseringen en discriminerende opmerkingen.

 24. een Leids burger op

  Dat de mensen vanuit overvolle vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije of Jordanië doorreizen is te begrijpen en was ook te verwachten. Dat mensen wanneer ze in een veilig europees land zijn aangekomen vervolgens toch nog doorreizen uit puur economische overwegingen (beter toekomstperspectief) is ook goed te begrijpen, maar daar is dan toch eigenlijk geen directe noodzaak meer voor om dat te doen.
  Landen als Oman, Qatar e.d. nemen nauwelijks vluchtelingen op…..
  *
  Wat de kindbruiden betreft:die zou men niet meer moeten toelaten en wie zich te buiten gaat aan misdragingen ook niet.
  http://nieuws.tpo.nl/nieuws-video/vvd-vraagt-vervroeging-wetgeving-kindbruiden/
  *
  Nederland heeft zich verplicht in het kader van de verdeling van vluchtelingen over europa een aantal vluchtelingen op te nemen.
  Hier gaat het om tijdelijke noodopvang (120 bedden) voor maximaal 1 week.

  • Piet Pekelharing op

   Hm, ik zou die kindbruiden juist wel toelaten …..maar de mannen uitwijzen.

   • een Leids burger op

    Ok, dan de kindbruiden naar huize Pekelharing 🙂

    En verder Piet, geef ik even de volgende citaten n.a.v. uw discussie met Tramalant:
    Citaat 1:”In Duitsland zijn de regeringspartijen CDU en CSU het eens geworden over de inrichting van transitzones voor vluchtelingen aan de grens. Ook bondskanselier Merkel schaart zich er nu achter. Migranten die geen kans maken op asiel moeten in de zones worden gescheiden van mensen die zijn
    gevlucht voor geweld. Mensen uit veilige landen als Bosnië, Kosovo en Albanië kunnen dan meteen worden teruggestuurd. Het plan moet helpen de vluchtelingenstroom beter te beheersen.”
    http://nos.nl/artikel/2062688-duits-plan-voor-snel-scheiden-vluchtelingen.html
    *
    Ook in Nederland is iets dergelijks te horen:
    Citaat2:”Voor een goede opvang van vluchtelingen in gemeenten moeten de economische vluchtelingen direct na aankomst in Nederland worden gescheiden van diegenen die een oorlogsgebied zijn ontvlucht. Daarvoor heeft burgemeester Letty Demmers van Vlissingen gepleit in het NOS Radio 1 Journaal.
    Nu is het volstrekt onduidelijk hoe de groepen vluchtelingen waarvoor de gemeenten crisisopvang moeten regelen, zijn samengesteld. Dat is slecht voor het draagvlak onder de burgers, zegt Demmers”
    http://nos.nl/artikel/2062606-scheid-economische-vluchtelingen-van-de-anderen.html
    En daar ben ik het helemaal mee eens.

 25. een Leids burger op

  Ok, dan de kindbruiden naar huize Pekelharing 🙂

  En verder Piet, geef ik even de volgende citaten n.a.v. uw discussie met Tramalant:
  Citaat 1:”In Duitsland zijn de regeringspartijen CDU en CSU het eens geworden over de inrichting van transitzones voor vluchtelingen aan de grens. Ook bondskanselier Merkel schaart zich er nu achter. Migranten die geen kans maken op asiel moeten in de zones worden gescheiden van mensen die zijn
  gevlucht voor geweld. Mensen uit veilige landen als Bosnië, Kosovo en Albanië kunnen dan meteen worden teruggestuurd. Het plan moet helpen de vluchtelingenstroom beter te beheersen.”
  [kijk maar even op de site van de NOS]
  *
  Ook in Nederland is iets dergelijks te horen:
  Citaat2:”Voor een goede opvang van vluchtelingen in gemeenten moeten de economische vluchtelingen direct na aankomst in Nederland worden gescheiden van diegenen die een oorlogsgebied zijn ontvlucht. Daarvoor heeft burgemeester Letty Demmers van Vlissingen gepleit in het NOS Radio 1 Journaal.
  Nu is het volstrekt onduidelijk hoe de groepen vluchtelingen waarvoor de gemeenten crisisopvang moeten regelen, zijn samengesteld. Dat is slecht voor het draagvlak onder de burgers, zegt Demmers”
  http://nos.nl/artikel/2062606-scheid-economische-vluchtelingen-van-de-anderen.html
  En daar ben ik het helemaal mee eens.

  • Mooi plan maar niet echt een oplossing voor die crisiskampen aangezien dat momenteel voor de grote meerderheid syriers zijn en daar is het nu net wel oorlog.

 26. Genoeg is genoeg, vol is vol en eigen volk eerst! Keer geen halve maatregelen maar harde maatregelen en de boel.in Nederland weer op.orde krijgen.

 27. Even over de wetgeving:
  In de Nederlandse Vreemdelingenwet staat namelijk dat de asielaanvraag van iemand die in Nederland een ernstig misdrijf pleegt (bijvoorbeeld drugshandel of moord), in het algemeen moet worden afgewezen. Deze mensen krijgen dan geen verblijfsvergunning.

  Dit houdt dus in dat ze na het plegen van de misdrijf vogelvrij zijn want ze mogen niet in ons land zijn dus geen gevangenis straf en kunnen dus naar een ander land toe, maar daar krijgen ze ook geen asiel omdat ze al een misdrijf gepleegt hebben.

  Maar ja wat weet ik hiervan en alle andere mensen die wel de problemen zien. Nogmaals echte asielzoekers zijn wat mij betreft en denk voor meerdere mensen van harte welkom, maar al die duizende asielzoekers zijn niet allemaal echte vluchteling. Snap dat mensen voor economisch gewin ook doorreizen, maar dat mag nooit ten koste gaan van de lokale bevolking.

  Al met al is het erg genoeg wat er allemaal gebeurd in de wereld, maar ik hoor de rijke arabische landen niet roepen kom maar hier met die mensen. Naar het oosten of rusland gaan ze niet. Wat wel opvalt is dat onze goede bondgenoot Amerika deze ellende begonnen is, maar niks doet om europa te helpen. Mogelijk is de oplossing dan wel de vluchtelingen die hier komen voor economisch gewin op de boot naar amerika sturen en laat hun hun eigen probleem maar oplossen. Ik heb niet gevraagd om syrie of welk ander land daar in dat oosten aan te vallen laat staan op die mensen te schieten en te bombederen, maar ik ben nu wel diegene die door al die betrokken leiders opgezadelt wordt met dit probleem.

  En eric jij mag dan weer zeggen dat ik onzin roep dan zou ik als ik jou was de kranten te komende maanden is goed in de gaten houden welk onrust er nog meer allemaal gaat ontstaan omdat onze leiders niet durven en te overleggen met het volk en enkel braaf de regels uit europa uitvoeren zonder daarbij aan te geven of deze mensen wel of niet blijven. Zolang mensen geen duidelijkheid krijgen zal de onrust niet minder worden en er hoeven maar een aantal incidenten te gebeuren zoals in almere met dat meisje dat verkracht is en dan gaat het echt hier fout, maar al onze bestuurders zullen dan hun handen in onschuld wassen omdat ze nog steeds struisvogel politiek bedrijven.

  • Eric van 't Groenewout op

   Iemand die een asielaanvraag heeft ingediend, en een misdrijf pleegt, kan daarvoor net als ieder ander worden veroordeeld tot celstraf.
   Jij schrijft: “Dit houdt dus in dat ze na het plegen van de misdrijf vogelvrij zijn want ze mogen niet in ons land zijn dus geen gevangenis straf en kunnen dus naar een ander land toe, maar daar krijgen ze ook geen asiel omdat ze al een misdrijf gepleegt hebben.”
   Dát, beste Dennis, is klinkklare onzin. Na het uitzitten van de gevangenisstraf worden ze het land uitgezet.
   En er is in Almere geen meisje verkracht door asielzoekers. Ze is onzedelijk betast, en dat is al erg genoeg, maar dat is geen verkrachting.
   En met welk probleem wordt jij nu opgezadeld? Heb je ook maar iets gemerkt van overlast in je directe omgeving door de komst van vluchtelingen? Heb je er ook maar een boterham minder door gegeten of een seconde minder goed geslapen?

  • Piet Pekelharing op

   U zoekt wel echt naar argumenten om maar geen enkele vreemdeling in uw omgeving toe te laten.

   De argumenten die u tot nu toe heeft gebruikt:

   1. Asielzoekers die tot hier komen zijn allemaal gelukszoekers. Niet bewezen en ook nergens op gebaseerd.

   2. De oorlog in Syrië is de schuld van de V.S. Daar twijfel ik aan. De opstand in Syrië is begonnen toen de Arabische lente oversloeg naar dat land.

   Maar zelfs als dat het geval zou zijn. Zijn wij dan niet medeverantwoordelijk? Of beschouwen wij de VS slechts als één van ons, wanneer het ons uitkomt? Wij verwachten namelijk wel dat de VS ingrijpt in veel internationale crises (en grotendeels de kosten draagt van militair ingrijpen), maar als een probleem onoplosbaar blijkt te zijn is het ineens de schuld van de VS.

   En wat maakt het eigenlijk uit wiens schuld het is? Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Daar mogen wij best een klein deel van opvangen.

   • ik zeg niet dat het allemaal gelukzoekers zijn, maar wel is een feit dat je als je niet direct van uit griekenland en italie op het vliegtuig gezet wordt naar Nederland dat je heel wat landen gepasseerd bent die ook al veilig waren. En al vaak genoeg herhaalt echte vluchtelingen zijn wat mij betreft welkom en die mogen zelfs gezinshereniging doen, maar gelukzoekers niet die moeten of snel door reizen of terug gaan. Eet ik een boterham minder of slaap ik minder ja en de reden is dat ik zie dat er dadelijk een hoop onrust komt in Nederland veroorzaakt door de politiek die te laf is om harde standpunten in te nemen en dat ik een opgroeiende dochter heb die hier later mee geconfronteerd gaat worden en hoe ik die hiervoor moet beschermen. Dat meisje in almere zoals jij zegt onzedelijk betast dat moet al genoeg reden zijn om geen asiel te geven en ze het land uit te zetten, maar hoor je daar wat over nee zoals eerder de politiek is te laf om actie te nemen.
    De VS vraag ik ook niet om ingrijpen als het hier misgaat want voor mij is de VS net zo erg als rusland. De arabische lente was gestart, maar amerika zocht alle redenen om maar op de achtergrond klaar te staan om te helpen kijk maar naar Irak en wat is het daar nu nog steeds een land vol ellende. Het westen moet nu eens ophouden met onze cultuur op te dringen aan andere en zien als dat is het utopia want dat is het niet de mens is een destructief wezen hier op deze aarde.
    Maar nogmaals mensen jullie mogen je oogkleppen voor houden, maar als er dadelijk echt problemen ontstaan en de politiek niks doet dan ontstaan dezelfde dingen toen een aantal jaar geleden bij de moord van theo van gogh omdat de mensen het gewoon zat zijn om overal voor te betalen en er niks voor terug krijgen.
    Kan iemand mij zeggen waarom de asielzoekers niet geplaatst worden waar de burgemeester woont? Heel simpel hun willen ze ook niet, maar durven dat niet te uiten anders zouden ze hun huis wel beschikbaar stellen voor een gezin op te vangen.
    En piet of het een schip, boot of wastobbe is dat maakt mij niet uit zolang het maar drijft en amerika haalt vind ik het prima.
    zoals julliana zei bij haar laatste troonreden “ONS LAND IS VOL, ten dele overvol”. Deze woorden zijn letterlijk gezegd door de toen nog Nederlandse koningin, Juliana op dinsdag 18 september 1979.
    er telde toen 14 miljoen mensen en er was al genoeg onrust momenteel staat de teller op 17 miljoen met al onze toekomstige bewoners en extra gezinsleden er nog bij streef je momenteel naar een westerse lente als dit niet stopt. Ik hoop het niet want wil mijn dochter niet opzadelen met de ellende die vandaag de dag gebeurd door een politiek die heel hard riep we moeten de ellende niet doorschuiven naar onze kinderen, nou mensen dat gebeurd bedankt.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline