Winkeliers starten petitie voor voortbestaan winkelgebied Herenstraat

7

De gemeente is van mening dat de Leidse Herenstraat ‘geen toekomstvast’ winkelgebied is. Daar zijn de winkeliers van de straat het niet mee eens. De Winkeliersvereniging Herenstraat heeft een petitie opgestart. “We hebben gezien dat deze winkelstraat het zélfs tijdens de economische crisis goed deed”, aldus Martin Keesenberg, bestuurslid van de winkeliersvereniging.


Dat de gemeente de Herenstraat niet bij de toekomstbestendige winkelgebieden heeft gerekend, wil niet zeggen dat de winkels er moeten sluiten. Er zal voorlopig niet veel veranderen. De Winkeliersvereniging Herenstraat is vooral bang dat nieuwe ondernemers zich straks niet meer kunnen vestigen aan de Herenstraat, omdat de gemeente er wellicht geen vergunningen meer voor verleent.

Petitie
Om de gemeente te laten zien dat het winkelgebied aan de Herenstraat draagvlak heeft, is de winkeliersvereniging een petitie gestart. Je kan deze online ondertekenen.

Identiteit
Vanuit de gemeente was er ook de wens dat de winkeliers duidelijk gaan bepalen wat de identiteit van het winkelgebied is. “Wij zien onszelf als een volksbuurt. De winkels hebben ook een sociale functie”, aldus Martin Keesenberg. De vereniging gaat via een enquête peilen wat het winkelend publiek van de Herenstraat vindt. “Maar ik betwijfel of we een nieuwe identiteit moeten ontwikkelen”, aldus Keesenberg.

Delen

7 reacties

  1. “De Winkeliersvereniging Herengracht heeft een petitie opgestart.”
    Beste Rolf Eijgenraam, in Leiden ligt de Herengracht niet echt in de buurt van de Herenstraat… en kent ook geen winkeliersvereniging!

  2. Ferry Rigault op

    De Herenstraat vervult een belangrijke functie voor de buurt maar ook mensen uit andere wijken (Vreewijk, Professorenwijk, Zuid-West) doen er vaak hun boodschappen. Je kunt er alles krijgen, van behang tot verse vis, van fietsen tot dierenvoer, van antiek tot een kookstudio. En als je vleselijke behoeftes hebt kun je zelfs naar de Tropical Heat om die te bevredigen. De Spar is een prima buurtsuper en verder zijn er restaurants, snackbars, cafe’s, en kappers. Wordt het je lichamelijk te veel kun je ook nog naar de fysiotherapeut.
    Al meer dan 100 jaar doet de buurt haar boodschappen in de Herenstraat. Om te stellen dat de Herenstraat geen toekomst heeft is dan ook je reinste flauwe kul.

  3. gemeente beslist maar ( zelf winkelen ze er niet ) ,, een de( wijk) bewoners word niets gevraagd ,Herenstraat sluit mooi aan op de douzastraat en worden goed bezocht , met nog gewone gezellige winkeltjes ,,laten ze eens naar de Beatrix straat kijken , waar anderhalve winkel zit ,en de rest staat te verpauperen .. maar daar grijpen ze niet in ,,

  4. De afstand tussen de politiek en de wijken van Leiden kan niet beter worden geillusreerd dan met dit belachelijke oordeel over een zeer rendabele winkelstraat. Ik kom er vrijwel dagelijks en doe veel van mijn boodschappen in de Herenstraat en Douzastraat.

  5. Wij komen zelfs na onze verhuizing van de Leuvenstraat naar de 4e Binnenvestgracht nog steeds in de Herenstraat winkelen. Onder andere Verfhuis, Bakker(s), Groente, kleermaker, fietsenmaker en in de Doezastraat voor de slager, drogist, fotograaf en soms de reiswinkel. Waarom? Omdat de Hoge Woerd en het Levendaal lang geleden als “geen toekomstvast winkelgebied” werd benoemd en daarom daar soortgelijke winkels zijn vertrokken en/of de zaak niet kon worden opgevolgd. Steeds meer voormalige winkelruimtes worden “verkamerd” en zomede is het voor een groot deel een snelle doorgaande route voor auto, bus en fietsverkeer geworden. Het kost tientallen jaren om daar iets van winkels terug te krijgen, maar een “leuk winkelgebied” wordt de Hogewoerd nooit meer.
    Dus laat het laatste leuke winkelgebied van Leiden zoals het is.
    PS de “mening van de gemeente” zo tussen de regels gelezen zou kunnen betekenen dat de Herenstraat als winkelstraat “lastig” is voor eventuele toekomstige plannen om er een doorgaande weg van te maken richting Zuid West? Dat is het nu al, maar dan kan beter 😉

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline