Zwarte Pieten-discussie wordt ‘op z’n Leids’ beslecht

4

De voor- en tegenstanders van Zwarte Piet stonden aan het begin van de avond lijnrecht tegenover elkaar. Afgelopen dinsdagavond bij het Zwarte Pietendebat in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk. De avond was georganiseerd door een debatclub van Leidse studenten en werd ingeleid door burgemeester Lenferink. Aan het einde van de avond was de sfeer merkbaar anders. voor- en tegenstanders gaan samen aan de slag om een mooie Leidse oplossing te bedenken. Ook de scholen moeten daarbij worden betrokken. Centrummanager Erwin Roodhart wil met Leiden best het voortouw nemen: “Anders wordt die keuze toch landelijk voor je gemaakt of door de markt bepaald.”

In de zaal een hele groep ‘Leidse Zwarte Pieten’ van wie er enkele al decennia bij de Leidse intocht betrokken zijn. Zelfs Sint zelf was aanwezig. “Je moet je wel schminken anders herkennen de kinderen je. Dan is de magie weg,” pleitte een van de pieten voor het behoud van de omstreden traditie. “En de meeste andere kleuren werken niet. Ik was een keer groene piet en iedereen zag meteen dat ik het was,” beargumenteerde een andere piet.

Ook aanwezig bij het debat vertegenwoordigers van het Centrummanagement Leiden, dat jaarlijks het Huis van Sinterklaas organiseert, en mensen van de stichting Sinterklaas in Leiden die voor de intocht zorgen. Daar vooral de vraag wat er anders kan om ervoor te zorgen dat we niet tot in lengte van jaren een feest blijven vieren waardoor sommigen zich gekwetst of buitengesloten voelen. Hoe onbedoeld ook.

Tegenstanders van Zwarte Piet waren op het debat afgekomen. Ludwig Smith bijvoorbeeld van de gelijknamige Leidse Rockschool. De inmiddels 50-jarige Smith is geboren in Suriname, maar woont al bijna zijn hele leven hier. Als kind werd hij rond 5 december nog wel eens voor ‘zwarte piet’ uitgemaakt. “Andere kinderen bedoelden dat misschien niet eens slecht, maar het stak wel”. Ludwig hoopt dat piet de komende jaren verder wordt omgevormd tot een figuur waar niemand meer aanstoot aan hoeft te nemen: “Het hoeft niet meteen morgen in een keer. Het is een proces.” Dat vindt ook de eveneens uit Suriname afkomstige Michael Echteld: “Ik denk dat mijn kleinkinderen later stomverbaasd zullen zijn als ik ze vertel dat we nu een feest vieren met zwarte pieten.”

Delen

4 reacties

  1. Toen voor de oorlog de ‘ oude heer Delprado’ uit Suriname naar Leiden kwam, is in mijn beleving nooit en nooit gesproken over discriminatie en over de kleur van zwarte Piet.
    Waarom nu dan toch die ophef. Laat het kinderfeest zoals het is en was. Gewoon een Sinterklaas met zwarte Pieten.

    • TANTE SIEN je heb helemaal gelijk het in een kinderfeest !!
      De heer DELPRADO heeft ook zijn schoen vroeger klaargezet voor wat lekkers van sinterklaas en ZWARTE PIET!!!!!!!

  2. Bij onze Stichting komt gewoon zwarte Piet, wij zien dit niet als discriminatie en wie is er in Nederland niet mee opgegroeid? Laat ons onze traditie behouden, we verliezen er al zoveel, is de kerstman straks de volgende die eraan moet geloven? Of dierenmishandeling met de paashaas? Wanneer iedereen elkaar in de waarde laat zal de wereld er veel beter op worden, dus blijf af van zwarte Piet, of zullen wij hem een andere naam geven? Fijne Sint Nicolaas allemaal.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline