Raad akkoord met vergunning nieuwe terras Annie’s

7

De Leidse raad is vanavond in meerderheid akkoord gegaan met het verstrekken van de vergunning voor het nieuwe terras van Annie’s. Voor stemden D66, VVD, SP en uiteindelijk ook de PvdA. Tegen stemden CDA, GL, CU, LL, PvdD en de Groep Kok.

Een door GroenLinks ingediende motie kreeg ook voldoende steun. Dat voorstel houdt in dat terrassen op het water voortaan alleen nog maar op dekschuiten mogen liggen om zo de relatie met het water te benadrukken. Walter van Peijpe die het voorstel indiende had geen goed woord over voor het terras ontwerp van ondernemer Marc Huisman van Annie’s: “Ik heb zelden een slechter plan gezien dan dit,” aldus het GroenLinks-raadslid: “Het is een historische en een stedenkundige blunder.” Het Waterplein van Annie’s is daarmee een gevalletje ‘eens maar nooit weer’.

De veiligheid op het water rond het terras was een van de heikele punten in de discussie. Het nieuwe terras is fors groter dan het huidige. Daar staat echter tegenover dat de nieuwe Catharinabrug een stuk verder komt te liggen dan de huidige Waaghoofdbrug. Het vrijgekomen Waaghoofd wordt bij het terras van De Waag gevoegd. De nieuwe brug gaat de nieuwe Catharinasteeg verbinden met de Haarlemmerstraat om zo een ‘winkelrondje’ te creëren. Nog dit najaar verdwijnt de huidige brug en wordt er iets verderop een tijdelijke noodbrug aangelegd totdat de nieuwe brug klaar is.

Delen

7 reacties

 1. Als de motie van GL is aangenomen, waarom mag dit terras er dan nog komen?? Wat een verkrachting van de binnenstad van leiden, alleen maar voor de poen!

 2. Handjesklap binnen het regime (ook de salonsocialisten zijn weer over de streep) en een verder bewijs voor het ongebreideld verzieken van de binnenstad. De bouwpaus lacht weer eens in zijn vuistje.

 3. een Leids burger op

  Op zich heb ik geen bezwaar tegen een uitbreiding voor Annie’s verjaardagsfeestje mits er een goede doorvaart mogelijk blijft. Hopelijk bliven de keldergewelven zoveel mogelijk in historische
  vorm behouden.

  • Piet Pekelharing op

   Aan de keldergewelven zelf verandert niets, maar ze liggen niet meer aan het water. De historische context van de werfkelders gaat op die manier compleet verloren.

 4. Ik vraag me steeds af of B&W/de wethouder de meningen van Oud-Leiden en andere erfgoedorganisaties als een welkome bijdrage tot de meningsvorming ziet of alleen maar als lastig en vervelend.
  .

 5. De historische context van de werfkelders gaat inderdaad verloren. Maar wie verwacht historisch besef van neoliberalen? Het gaat toch alleen om de poen, zoveel mogelijk en nu? De vraag van J. Gijsman is vermoedelijk een retorische. Ze hebben in het stadhuis een hekel zo’n heel andere dan de beperkte financieel-economische middenstandskijk op de binnenstad.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline