Kijkhuis in beeld voor uitbreiding museum Boerhaave

2

Als er over enkele jaren een nieuw groter Kijkhuis is gerealiseerd aan de Lammermarkt, dan kan op de plek van het huidige Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg wellicht een uitbreiding komen van museum Boerhaave. Gideon Boer van Bioscopen Leiden hoopt daar wel een beetje op. Het huidige Kijkhuis wordt na de nieuwbouw overbodig en gaat in de verkoop. Boer zou graag zien dat het pand of de plek een culturele bestemming houdt.

Directeur Dirk van Delft van Boerhaave laat weten dat best te willen: “Een oude wijze spreuk luidt dat de buurman maar één keer te koop staat.” Maar, voegt hij er aan toe: “Eerst een zoete lieve Gerritje zoeken!” Geld heeft Van Delft dus (nog) niet voor zo’n uitbreiding, een bestemming wel: “Educatie en evenementen bijvoorbeeld. In samenwerking met andere partijen.”

Hoeveel het Kijkhuis moet opleveren is nog niet bekend. Boer en De Kok willen de opbrengst in elk geval gebruiken voor de financiering van het nieuwe Kijkhuis 2.0.

Overigens hebben Boer en De Kok ook plannen voor het verder op orde brengen van het monumentale Trianon Theater aan de Breestraat. De Kok: “ik zou heel graag op de eerste etage een ‘grande foyer’ maken. Heel chique. Zoals het er in de jaren 30 uitgezien moet hebben”. Met een mooi nieuw marmeren trapportaal in plaats van het betonnen gevaarte dat er nu in het pand zit.” Ook de voorgevel van Trianon wordt nog gerestaureerd.

Delen

2 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline