Debat in Leids Volkshuis: Zwarte Piet of niet

29

Leiding Debating UnionAanstaande dinsdagavond vindt er een zwartepietendebat plaats in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk. Studentenvereniging ‘Leiden Debating Union’ organiseert de publieke gespreksavond over de toekomst van het Sinterklaasfeest en de rol van Zwarte Piet.

“Wij willen met het Pietendebat een platform bieden voor de verschillende standpunten die mogelijk in de stad leven ten aanzien van het sinterklaasfeest. Ook gaan we de Leidse temperatuur rondom de invulling van Zwarte Piet meten,” zegt Ybo Buruma van de Leiden Debating Union.

Tijdens de debatavond worden diverse panelleden bevraagd door een ervaren moderator. Ook het publiek kan zich in het gesprek mengen. Aanmelden kan via de site van de Leiden Debating Union.

Delen

29 reacties

 1. Het is toch een kinderfeest met SINTERKLAAS EN ZWARTEPIET ?
  Laat dat zo PIET IS ZWART of gaan we weer ruzie maken? kom op ga lekker pepernoten eten en zet je schoen maar klaar voor ZWARTE PIET .
  PS denk aan de kinderen het hun feest. groetjes zwarte piet.

 2. Met ingang van 1 november 2015 is zwarte roet in Nederland verboden. De roetcontrolepolitie zal vanaf die datum schoorstenen controleren en met gevanceerde meetaparatuur de donkergraad van de roetneerslag vaststellen. De opgelegde boete wordt afhankelijk van de gemeten donkergraad. Beroep is dan niet mogelijk. In voorbereiding is tevens een wetsontwerp voor een verbod op gebruik van het woord ‘zwart’, dat vervangen zal worden door ‘onlicht’ of ‘pigmentvol’ (uit: De Staatstoestand).

 3. Moorkop, roetkop, Moriaantje zo zwart als…, allemaal verboden en uit de Dikke van Dale gehaald. Gelukkig hebben de nodige academische autisten bij de VN een leuke job aan deze klus. Maar pas op want wij Hollanders slaan terug: geen bleekscheten hollandse kaatskoppen meer van nu! Wat mij betreft is en blijft onze Piet’s smoel (nee niet Pekelpiet) schoorsteenroet donker gekleurd. Anders staan we dadelijk voor pietsnot bij onze nietsvermoedende kindjes.

 4. Ik heb altijd gedacht dat integratie betekende je aanpassen aan de taal en de zeden en gebruiken van het (gast)lland.Heb waarschijnlijk toch iets niet begrepen! Heb ook geen politicologie gestudeerd.

 5. Eric van 't Groenewout op

  ‘Zwarte Piet’ is niet meer van deze tijd. Kinderen hebben geen enkel probleem met anders gekleurde Pieten. En waarom zou je mensen nodeloos kwetsen met een inderdaad nogal karikaturaal aandoende Zwarte Piet? Over 30 jaar is de hele discussie overgewaaid en wordt het Sinterklaasfeest al een kwart eeuw uitsluitend gevierd met Sinterklaas en (gekleurde) Pieten. Reacties zoals hierboven van Kees, Hubert en een Leids Burger zullen terecht worden gekwalificeerd als de laatste oprispinkjes van een achterhaald standpunt, van blanke, verzuurde mannen die zich om onverklaarbare redenen in hun identiteit voelen aangetast en Nederlanderschap verwarren met het vasthouden aan een voor andere Nederlanders kwetsende symboliek. Een levende traditie is nu eenmaal aan veranderingen onderhevig. De Sinterklaastraditie bestond al eeuwenlang voordat ‘Zwarte Piet’ zijn opwachting maakte. Ja, beste Kees, Hubert en Leidse Burger, ‘Zwarte Piet’ hoort van oorsprong helemaal niet in dit feest thuis! Sinterklaas is een verzinsel, en bij dat verzinsel werden en worden door de eeuwen heen steeds weer andere verzinsels toegevoegd, die dan ook weer verdwijnen. Omdat het een even stevige als levende traditie is, zal het feest wellicht ook nog eeuwenlang worden gevierd zonder ‘Zwarte Piet’ maar met allemaal vrolijk gekleurde Pieten, totdat die weer plaats maken voor een andere helper. Misschien wel met een Robotpiet. Dat is goed nieuws voor de kinderen.
  En je zou maar een vader of moeder hebben die niets beters te doen heeft dan een A4tje met een afbeelding van Zwarte Piet voor het raam te hangen met de tekst ‘Wij blijven zwart’. Sorry, maar dan ben je een zielepoot die de kinderen de dupe maakt van een halsstarrig vasthouden aan iets dat niet alleen helemaal uit de tijd is, maar ook nog eens mensen kwetst. Kees wil bewust mede-Nederlanders kwetsen en misbruikt daarvoor een kinderfeest.
  Nog veel zieliger dat de kleur van Piet opeens tot de essentie van het Sinterklaasfeest wordt gemaakt. Die mensen begrijpen helemaal niets van dit feest. Kinderen roepen al jaren ‘Piet, Piet, Piet’ en niet ‘Zwarte Piet, Zwarte Piet, Zwarte Piet’. Laat de kinderen van Nederland alsjeblieft genieten van een Sinterklaasfeest voor iedereen, dus zonder Zwarte Piet maar met gekleurde Pieten. Het wordt de hoogste tijd dat Zwarte Piet definitief z’n biezen pakt. Hij hoort niet meer in het mooie Nederland thuis. Waarom zou Piet niet ook blauw, rood, geel of groen geschminkt mogen zijn? Hij komt allang niet meer door de schoorsteen, dus de altijd over fijnstof moord en brand roeptoeterende Hubert zou heel blij moeten zijn met het einde van de roetpiet. Lang leve de intrede van de schone-energie-Piet in stralende kleuren!

  • ERIC jij heb vroeger zeker nooit wat van sinterklaas gehad daar om geen zwartepiet ! wat zielig .

  • Welbespraakt, moedig en vooruitstrevend. Dank voor je reactie. Ik ben één van de deelnemers aan het debat en de inhoud was aanzienlijk genuanceerder dan de (overbekende) reacties die je hier ziet. Ook was de toon redelijk respectvol op enkele oprispingen na.

 6. “Die mensen begrijpen helemaal niets van dit feest.””Sinterklaas is een verzinsel”.
  Zo kennen we Eric v/d Groenepiet weer: jullie zijn domkoppen, snappen er niets van en geloven zelfs in Sinterklaas.

  • Eric van 't Groenewout op

   Graag goed citeren, Frits: “Sinterklaas is een verzinsel, en bij dat verzinsel werden en worden door de eeuwen heen steeds weer andere verzinsels toegevoegd, die dan ook weer verdwijnen.”
   Maar inderdaad: de mensen die zo halsstarrig aan Zwarte Piet vasthouden, vind ik niet alleen dom, maar vooral ook zielig. Waarom hier zo aan willen vasthouden?
   Waar heb ik overigens beweerd dat deze ‘domkoppen’ (het zijn jouw woorden!) in Sinterklaas geloven? Het typeert jouw wijze van argumenteren: je schuift iemand een mening in de schoenen, om die vervolgens te bekritiseren.
   Eigenlijk denk ik dat de mensen die nu van Zwarte Piet zo’n bastion maken, helemaal nooit in Sinterklaas hebben geloofd. Begrepen hebben ze de essentie van dit feest in ieder geval niet. Daar heb jij helemaal gelijk in.

 7. Frits, Leidse burger, Hubert en vele anderen krijgen weer eens de zwarte piet van de ijdele, betwetende, verzuurde, rechtlijnige, halsstarrige, arrogante, bladvullende reaguurder als eric vtg. Gelukkig is de dossierkennis van dit soort figuren ernstig belabberd en kunnen we het gebrabbel voor kennisgeving aannemen.

  • Gerard van der Veer op

   Asociale Frits, kortbenige ‘Leidse burger’, schele Hubert en enkele andere winden latende Leidse ingezetene kregen op hun falie van E van ’t G vanwege hun onfatsoenlijke discussiegewoonten.

   Geïmponeerd door zijn imponerende dossierkennis bogen zij diep voor hem. “Ik zal je nooit meer woorden in de mond leggen, nooit meer lelijke woorden achter elkaar zetten en doen alsof dat een standpunt beargumenteren is! Vanaf nu alleen nog Jeu de Boules en passen op de kleinkinderen voor mij! Duizendmaal excuses! Hoe kon ik zo afglijden! Ooit was ik een getapte Leidse jongen en mijn moeder trots op mij! Ik ga vanaf nu mijn best doen iets van mijn oude glorie te herwinnen! Lieve, lieve E, duizend excuses!”

   Niet alles wat je schrijft is daarom waar.

 8. Mocht het zo zijn dat er iets verandert moet worden aan het uiterlijk van zwarte Piet, dan zal dat van uit het Nederlandse volk zelf moeten komen en niet worden opgedrongen door een stel op geld beluste zwarte frustraten o.l.v Quinsy Gario en geholpen door die altijd weer mee huilende “verrekte correcten”.

 9. een Leids burger op

  Kijk eens aan: eric krijgt steun van een witte popquibus…. 🙂
  Heel goed gezegd hoor “zwarte pieten” Hubert,Frits en Kees:geef die eric VTG er maar eens flink van langs met de roe en neem hem maar mee naar Spanje. Zwarte piet Hubert heeft vast nog wel “een fossiel blik” voor hem met bijbehorende halflege morspoortgarage. (in speelgoedformaat natuurlijk.)
  *
  Eric heeft er weer niet veel van begrepen. Dat blijkt ook uit zinnetjes als: “halsstarrig vasthouden aan iets dat niet alleen helemaal uit de tijd is, maar ook nog eens mensen kwetst.” Nee, het
  zou mensen helemaal niet moeten kwetsen. Dat maken die mensen er nu juist zelf van door zich TEN ONRECHTE te laten aanpraten
  dat zwarte piet racistisch zou zijn of symbool zou staan voor het slavernijverleden e.d. Dat is dus niet zo. Ze hoeven zich dus helemaal niet gekwetst te voelen. Daar is geen goede reden voor.
  *
  Het is ook NIET zo dat zwarte piet perse zwart zou moeten blijven omdat dat nu al lange tijd traditie is GEWORDEN en die geworden
  traditie perse altijd zo zou moeten blijven. Nee, het gaat hier om (vooral zwarte) mensen die op verkeerde gronden een traditie willen veranderen. Als je daar éénmaal aan gaat toegeven kan men straks overal waar “zwarte” voor staat wel willen verbannen met valse argumentatie van racisme e.d. Dan is het hek van de dam en blijft het niet bij ZWARTE Piet alleen.
  *
  Overigens voor de kinderen maakt het natuurlijk niet uit welke kleur zwarte piet of sinterklaas heeft: als zij hun cadeautjes en snoep maar krijgen.
  *
  Vorige jaar stond ik op het stadhuisplein bij de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet. Naast mij stond een Surinaamse man met een donker(bijna zwart) uiterlijk. Ik vroeg hem wat hij van de
  “zwartenpietendiscussie ” vond. Hij begon hard te lachen en zei dat hij geen probleem had met een zwarte piet hoor. Zwarte pieten die dit hoorden gaven extra snoep aan de kinderen. Kijk,deze man had het goed begrepen:zó hoort het.

  • Eric van 't Groenewout op

   Als het voor de kinderen niet uitmaakt, welke kleur Piet heeft, waarom zou je dan per se moeten vasthouden aan zwart?

   Verder maakt een Leids Burger zich voor de zoveelste keer schuldig aan het verdraaien van meningen. In deze discussie ben ik op sleutelstad niet tegengekomen dat ook maar één persoon heeft beweerd dat Zwarte Piet het slavernijverleden symboliseert.
   Dat Zwarte Piet mede vorm heeft gekregen als karikaturaal personage – met kroeshaar en grote oorbellen – zal echter niet los gezien kunnen worden van de tijd waarin deze helper van Sinterklaas in de traditie heel voorzichtig zijn opwachting maakte, en steeds meer negroïde trekjes begon te vertonen. Dat anno 2015 veel mensen – en echt niet alleen zwarte mensen – genoeg hebben van deze karikatuur, kan ik mij goed voorstellen. Als honderdduizenden en misschien wel miljoenen mensen aanstoot nemen aan Zwarte Piet, is het een kleine moeite om met aanpassingen te komen, want je zegt het zelf: “Overigens voor de kinderen maakt het natuurlijk niet uit welke kleur zwarte piet of sinterklaas heeft: als zij hun cadeautjes en snoep maar krijgen.” Wijze woorden, bravo!
   Ik ga er ook zondermeer van uit dat een Leids Burger geen racist is (mijn nederige excuses als dat wel zo is…), maar het feit blijft dat het uitschelden met Zwarte Piet iets is, wat al enige decennia ruimschoots voorkomt in Nederland. Het lijkt mij niet leuk voor zwarte kinderen om met grote regelmaat voor ‘Zwarte Piet’ te worden uitgescholden, want dat is een van de onderliggende aspecten van dit probleem, waarde Leidse Burger: de term ‘Zwarte Piet’ wordt door helaas veel te veel (blanke) mensen gebruikt als denigrerend scheldwoord. Om dan nog vol te houden dat er geen verband is tussen ‘Zwarte Piet’ en racisme…

   En voor ‘welk hek van de dam’ ben je nu eigenlijk bang, beste Leidse Burger? Kun je hiervan concrete voorbeelden geven? Het is pure bang- en stemmingmakerij en ook een schoolvoorbeeld van je ‘ons versus jij’ denken, van ‘als we hieraan toegeven, wordt ook dat afgepakt’. Maar er wordt ‘ons’ toch niets afgepakt? Een traditie wordt bijgesteld en dat is ook de hoogste tijd.

   Ik vind dat uit deze discussie maar weer eens blijkt hoeveel onderhuids racisme er in Nederland leeft. Lees de zieke reactie van ‘kwets-allen’: “een stel op geld beluste zwarte frustraten o.l.v Quinsy Gario”. Hoezo op geld belust? En waarom de huidskleur vermelden in een discussie die om argumenten moet draaien? En wat is er zo ‘verrekt’ aan mensen die ‘correct’ zijn? En waarom worden mensen die een ander standpunt innemen dan deze kwetsfiguur, beticht van ‘mee huilen’?

   Deze hele soap is wat mij betreft geen discussie waard. Gewoon gekleurde Pieten invoeren: wit, rose, zwart, groen, blauw, rood, oranje, geel, regenboog, enz. enz. Geen woord meer aan vuil maken, maar lekker Sinterklaas vieren, want zoals een Leids Burger het zelf zegt: “Overigens voor de kinderen maakt het natuurlijk niet uit welke kleur zwarte piet of sinterklaas heeft: als zij hun cadeautjes en snoep maar krijgen.”

   • een Leids burger op

    Nee betwetertje eric VTG. Deze burger verdraait niets. Jij bent het die steeds zaken verdraait en niet alleen bij dit onderwerp…..
    Eén voorbeeld:”In deze discussie ben ik op sleutelstad niet tegengekomen dat ook maar één persoon heeft beweerd dat Zwarte Piet het slavernijverleden symboliseert.” zegt eric vtg. Alsof er geen mensen zouden zijn die dat soort onzinnige verbanden leggen.
    Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die zwarte piet tenonrechte koppelen aan het slavernijverleden hoor.
    citaat:”Ook wethouder De Haan is duidelijk en speelt de VN de zwarte piet toe: “Zo’n VN-mevrouw die een onbewezen link met slavernij ziet. Sorry hoor. Deze traditie is me veel waard.”D66-raadslid Sabine Verschoor lijkt wel gevoelig voor de argumenten dat Zwarte Piet een verwijzing is naar de slavernij.”
    http://sleutelstad.nl/2013/10/22/mensenrechtenonderzoeker-vn-schaf-sinterklaasfeest-af/
    Kortom:ook die link met het slavernijverleden wordt wel degelijk gemaakt en dat is dus ook op sleutelstad aan de orde gekomen.
    *
    Wat er “niet van deze tijd is” is bijvoorbeeld dat sinterklaasliedje met die stoomboot. Die is inmiddels wel verleden tijd. Maar met het zwarte uiterlijk van zwarte Piet is, ook anno 20125, niets mis ondanks dat het woord zwartepieten e.d.een negatieve betekenis heeft.
    *
    Het is onjuist om een slavernijverleden of racisme te willen gaan koppelen aan een kinderfeest en daardoor zwarte Piet zijn zwarte uiterlijk te willen ontnemen. Het maakt voor de kinderen niets uit en dus kan zwarte Piet ook gewoon zwart blijven.
    *
    Voorbeelden waarin het woord zwarte voorkomt zijn er genoeg. Je moet er niet aan denken dat men die dan later ook wil verbannen omdat men er (een stereotype van) racisme in meent te moeten (gaan) zien of zich dat te laten gaan aanpraten zoals nu bij ZWARTE Piet ook heeft plaatsgevonden.

 10. Eric vtg: u bent de soap zelf, maar zo als gewoonlijk begrijpt deze zwarte pieten uitdelende bladvullende pcmuisjeslikker dat nog niet! En glijdt in zijn eigen soap uit. Zwarte Pedro is nu eenmaal voor de meeste kinderen een kereltje dat door de beroete (roet=zwartbruin, niet negroide pikzwart) schoonsteen kruipt om achter de nog bestaande kachels de kado’s te deponeren. Soms gebruikt hij een stok om zelf niet door de uitlaat van een kachel te hoeven kruipen. En hij dient zich aan de ARBO wetten te houden ivm stoflongen en botbreuken. Dus mondkapje en een KEMA goedgekeurd touw gebruiken. Wordt zulk een Pedro betrapt op overtreden van de regels door een speciale hiertoe aangestelde bleekscheterige ambtie uit de Breemee dan wordt deze onmiddelijk naar het spaanse binnenland terugstuurd voor een opfriscursus. Sint en Pedro zijn overigens CE gecertificeerd, dus de Commissie in Brussel heeft ze goedgekeurd. Ik denk erover om thuis een “nep” kachel met uitlaat (weg met die sh*t CV) aan te schaffen om ook dit jaar onze beroete bruinzwarte kindervriend weer een kans te geven. Zodat hij achteraf de soap op de juiste manier kan gebruiken.

 11. Doe gewoon een paar roetvegen om piet zwart te maken ipv de hele karikatuur met oorbellen, rode lippenstift etc. Zo kan piet zwart blijven maar zonder te kwetsen.. een minimale aanpassing toch? Ik snap niet dat mensen daarover hoeven vallen met al dat geschreeuw.
  Mijn zoon is donker.. het is echt niet uit te leggen ‘ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed’.. alsof het aan de kleur ligt.. zeker met de huidige karikatuur. Beetje inleven en verdraagzaam zijn en dan denk ik dat we met roetvegen en zonder karikaturen gewoon het feest verder kunnen houden zoals het is…

  • een Leids burger op

   Het punt is, Margreet, dat die mensen naar verwachting ook niet tevreden zullen zijn met een paar zwarte roetvegen. Ook daarin zullen zij dan weer tenonrechte racisme gaan zien en zich daardoor gekwetst voelen. Zij willen het zwarte bij zwarte piet helemaal weg hebben. En uh, die heer met een zwart uiterlijk die ik sprak met zijn kinderen vorige jaar bij de intocht van Sinterklaas en ZWARTE Piet op het stadshuisplein had helemaal géén moeite met een ZWARTE Piet met ringen, kroeshaar e.d. hoor. Hij kon er gelukkig om lachen.Hij zag het als een kinderfeest en voelde zich helemaal niet gekwetst.Het wordt mensen aangepraat dat ZWARTE Piet racistisch zou zijn. Zie mijn reactie van 24-9-2015 19:31 uur.

   • Nou, dat lijkt me sterk, dat roetvegen nog steeds als racistisch benoemd zouden worden. Ben benieuwd hoe men dat zou willen onderbouwen.. iedereen die ik er over sprak, leek het een prima oplossing. Ik kan iedereen overigens de docu van Sunny Bergman ‘Zo zwart als roet’ aanraden om een ander inzicht te krijgen!

   • Eric van 't Groenewout op

    ELB kan waarschijnlijk geen voorbeelden geven van mensen die ‘niet tevreden zullen zijn met een paar zwarte roetvegen. Ook daarin zullen zij dan weer ten onrechte racisme gaan zien en zich daardoor gekwetst voelen”. Die ‘zij’ bestaan niet. Het is een aanname van ELB die op niets anders dan gebakken lucht is gebaseerd.
    Wel grappig dat ELB steeds naar zijn eigen beweringen verwijst om zijn gelijk te halen.
    Het probleem van/rond Zwarte Piet zou best weleens veroorzaakt kunnen zijn door die idioten in dit land, die er donker gekleurde mensen mee uitschelden of aanspreken. Zij zijn het die er een racistische lading aan hebben gegeven, niet de mensen die er genoeg van hebben om voor Zwarte Piet te worden uitgescholden of – zelfs volwassen mensen! – aangesproken. Om dat te voorkomen, en om het weer een kinderfeest voor iedereen te maken, is het een goede oplossing om van zwarte Piet af te stappen.
    Het is bovendien niet aan ELB om te bepalen of mensen zich al dan niet terecht gekwetst voelen. Als honderdduizenden mensen zich gekwetst voelen en als inmiddels miljoenen mensen hebben aangegeven geen moeite te hebben met een andere inkleuring van een nog maar anderhalve eeuw geleden geïntroduceerde fantasiefiguur in een fantasieverhaal, is het een kleine moeite om Piet aan te passen. Het Sinterklaasfeest verandert er niet door, ook niet voor die heer met een zwart uiterlijk.

 12. een Leids burger op

  Die “zij” bestaan niet zegt VTG. Natuurlijk wel:het zijn dezelfde soort mensen die nu ook zwarte piet willen verbannen of aanpassen om zijn zwart uiterlijk,veronderstelde karikatuur van slavernijverleden en vermeend racisme.
  Die zullen echt niet stoppen of tevreden zijn hoor als de ringen, oorbellen e.d. verdwenen zouden zijn en een paar roetvegen zouden overblijven. Zelfs als ZWARTE piet helemaal zou verdwijnen verwacht ik dat zij wel weer een nieuwe zondebok zoeken waarin men dan weer racisme meent te moeten zien.(kwestie van tijd)
  *
  Vroeger had je die discussie over zwarte piet aanpassen nauwelijks, athans niet in die mate als tegenwoordig. Men accepteerde zwarte Piet in het algemeen gewoon zoals hij was: zwart.
  *
  Nee, het is zeker niet aan mij om te bepalen of mensen zich gekwetst mogen voelen: als mensen zich gekwetst voelen is dat zo. Maar de vraag is, gegeven het feit dat sommige mensen zich gekwetst voelen, of dat moet leiden tot een aanpassing. Ik heb gepoogd uit te leggen waarom ik vind dat dit in DIT geval niet zou moeten gebeuren. Daarbij komt nog dat er ook veel mensen zijn die zwarte piet gewoon zwart willen houden. (dat zijn niet allemaal racisten hoor…)
  *
  Zelf heb ik een kaal hoofd en wordt soms wel eens uitgescholden als “kale”
  Moet ik me nu ook gekwetst gaan voelen als zwarte piet voortaan een kale piet zou worden?
  *
  Nee mensen, het is goed dat er aandacht is voor echt racisme (bijvoorbeeld zwarte mensen uitschelden i.v.m. hun uiterlijk). Maar dat moet niet gekoppeld gaan worden aan een kinderfeest als Zwarte Piet (en Sinterklaas). Het is bovendien een illusie om te denken dat zwarte Piet verbannen of aanpassen zou helpen om het èchte racisme te bestrijden.

 13. Het zal me niets verbazen dat een aantal van bovenstaande insprekers misschien wel eens zich heeft laten inhuren als donkergekleurde Piet. Alle donkere kleuren die afwijken van de definitie van discrimerend zwart mogen wat mij betreft weer optreden in De Waag. En nu maar opletten of zij geen discrimerende liedjes zingen, weigeren bepaalde (bontgekleurde) kinderen een snoepje te geven en gekke bekken trekken naar die bleekscheten die eindeloos zeuren over hun ogenschijnlijke discrimerende huidskleur.

 14. Van ’t Groenewout schrijft over ELB: “Wel grappig dat ELB steeds naar zijn eigen beweringen verwijst om zijn gelijk te halen”. Ik vind het nou zo grappig dat de pot de ketel verwijt dat hij ZWART ziet. Of zou de pot in dit geval wit moeten zijn met enkele zwarte streepjes.

 15. maarten kersten op

  Wat een leuke discussie is dit ! Helaas door drukte in het verre Madrid helemaal gemist. Maar ik werd er, als de enige echte en dus oordeelsbevoegde Sinterklaas op gewezen dat ik toch eindelijk eens even moest ingrijpen en met deportatie naar mijn tweede huis in Spanje moest gaan dreigen… Dat advies kwam van een domme witte Piet en heb ik dus meteen verworpen. De goede sint is vriendelijk en geen slavendrijver ! Ik las briljante, badinerende en dus niet te zwaar op te vatten statements van Hubert, Frits en vele anderen. Door de laatste reactie hierboven verwerd het zelfs onbedoeld tot een luchtige Zwarte Potten-discussie ! Het tweegevecht tussen Van ’t Groenewout en ELB, die elkaar betweters vinden en er vervolgens alles aan doen om dat zelf te zijn, snijdt van twee kanten hier en daar een beetje hout, maar heeft wel heel veel zwaarte. Ik zal hen in dienst nemen als Zwaarte Piet . Ik een fantasiefiguur ?? Ik mag Groene Wout erop wijzen dat ik sinds 316 na Chr. bisschop ben. Ik heb sindsdien vanuit Myra (Turkije), later het Italiaanse Bari en mijn tweede huis bij Madrid, in de hele wereld mijn goede daden verricht: kindjes uit kookpotten gered, schepen uit stormen geloodst, de slavernij afgeschaft, werkgelegenheid verschaft (o.a. aan uit Suriname gevluchte medeburgers) en ben de beschermheer van het bakkersgilde en van de tandartsen geworden. Gezien het feit dat St. Pieter de beschermheilige van Leiden is en bisschop Nicolaas als bijna gepensioneerde Turkse buitenlandse werknemer-met-verblijfsvergunning wel wat kleur kan gebruiken, stel ik voor om het kleurrijke conflict over mijn Leidse intocht als volgt te beslechten. We gaan het voortaan nóg eigentijdser en dus nog meer multiculti aanpakken : ik laat mij met as en sintels zwart schmincken en ‘Zwarte Sintelklaas’ noemen, en mijn slimme getinte koorknaapjes laten dan witte kruisen op hun wangen schmincken en zich ‘Sinte Pieters’ noemen. Voorstel? Nee, natuurlijk niet ! Een besluit ! Als heilige bepaal ik zelf wel wat hier gaat gebeuren ! Hoewel… ik ben natuurlijk wel aan mijn stand verplicht om éérst een referendum te houden…

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline