Snel meer woningen voor vluchtelingen met verblijfsvergunning

4

De gemeente Leiden gaat vluchtelingen die in ons land mogen blijven versneld aan huisvesting helpen. “Gezien de enorme toestroom van vluchtelingen en de druk die daardoor op de asielzoekerscentra is ontstaan, willen we versneld woonruimte voor vluchtelingen met een verblijfsstatus realiseren. Zo helpen we mee aan een snellere uitstroom uit de asielzoekerscentra,” zo laat de gemeente weten.

Wethouder Roos van Gelderen over het versneld vrijmaken van woonruimte voor statushouders.

Leiden wil zich op die manier ook inzetten voor de langdurige opname van vluchtelingen in de stad. De gemeente wil met een ‘onconventionele aanpak’ in hoog tempo de huisvesting van vergunninghouders realiseren. “De belangen van andere woningzoekenden worden daarbij niet uit het oog verloren,” verzekert de gemeente.

Naast het versneld huisvesten van vergunninghouders wil Leiden deze groep ook intensief gaan begeleiden bij het vinden van passend onderwijs en werk. Verschillende partijen in de stad – de Hogeschool Leiden, de Leidse Studenten Ecclesia en het ROC – hebben de gemeente benaderd met de vraag welke bijdrage zij hieraan kunnen leveren. Ook steeds meer Leidenaren bieden volgens de gemeente aan om zich in te zetten voor de vluchtelingen. Daarom organiseert de gemeente Leiden op korte termijn een ‘Stadsgesprek’ om ideeën hierover te inventariseren.

De gemeente Leiden onderzoekt daarnaast samen met de gemeenten in de regio óf en hoe opvang ook gezamenlijke gerealiseerd kan worden. De burgemeesters van de Leidse regio bespreken dit op korte termijn.

Aanstaande donderdagavond vergadert de gemeenteraadscommissie ‘Onderwijs en Samenleving’ ook over de opvang van vluchtelingen en het huisvesten van statushouders. De komende weken wordt in de Hoge Mors ook een opvanglocatie voor vluchtelingen in gereedheid gebracht. Aan het Maansteenpad gaat de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) 20 vluchtelingen die hier niet mogen blijven opvangen. Leiden trok daar eerder dit jaar eenmalig een half miljoen extra voor uit en voorlopig krijgt STUV jaarlijks enkele tonnen meer subsidie voor de opvang.

Delen

4 reacties

 1. een Leids burger op

  Op zich prima hoor om èchte vluchtelingen met een verblijfsvergunning te willen opvangen in kantoorpanden en containerwoningen. Dat is immers beter dan de opvang (lees het onnodig pamperen) van uitgeprocedeerde illegalen….Leiden hoort immers een stad van èchte vluchtelingen te zijn en geen opvangcentrum voor uitgeprocedeerde illegalen. En waar worden die containerwoningen dan geplaatst? [Ik stel voor bij elke Pamperaar van de Allochtoon één zodat zij als eerste geconfronteerd worden met eventuele negatieve gevolgen als de integratie mislukt. Het doet mij ook denken aan een PvdA-burgemeester die zo graag een pedo wilde opvangen:alleen niet bij hemzelf in de wijk of in zijn huis natuurlijk….}
  *
  Hoezo”De belangen van andere woningzoekenden worden daarbij niet uit het oog verloren”?
  Wat gaat de gemeente dan doen voor de “eigen” (Leidse) burgers? Die soms al jaren wachten op een sociale huurwoning en zien dat deze steeds hun neus voorbijgaat omdat de schaarse woningen die er nog zijn steeds met voorang worden toegewezen aan nieuwkomers met een verblijfsvergunning. Of blijft het weer business as usual:”Eigen asielzoeker” met verblijfsvergunning
  eerst?
  *
  En blijft het bij die containerwoningen of komen er (na enige tijd) ook nog containermoskeeën?
  En schotelen we ze Hutspot,Haring en Wittebrood voor of willen ze alleen maar een hallalkroket?
  En wat nu als er tussen die vluchtelingen ook mensen zijn met extreme ideeën? Daar zal een “stadsgesprek” toch weinig aan kunnen veranderen hoor.
  *
  http://leiden.sp.nl/nieuws/2015/09/schriftelijke-vragen-sp-minder-mensen-burgeren-in
  Kortom:Men kan huisvesting,inburgeringscursussen, taallessen e.d. organiseren zoveel men wil voor deze mensen, maar uiteindelijk gaat het om de bereidheid van de nieuwkomer om te willen integreren en zich aan te passen aan de Nederlandse normen en waarden.

 2. Ik heb ook een woning nodig mag ik er ook 1? Sta al jaren ingeschreven bij woonzicht en heb nog niks

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline