Nieuw windpark levert groene stroom voor 150.000 huishoudens

2

Nederland heeft sinds gisteren In één klap 56% meer windenergie op zee door de opening van het windpark Eneco Luchterduinen. Het windpark telt 43 windmolens en staat 23 kilometer uit de kust van Zandvoort en Noordwijk. Luchterduinen heeft een vermogen van 129 MegaWatt en is daarmee goed voor groene stroom voor 150.000 huishoudens. De totale investering bedraagt 450 miljoen euro.

eneco_luchterduinenVoor de aanleg op zee werden in totaal 50 schepen ingezet, waaronder het offshore installatieschip Aeolus van Van Oord, kabel-aanlegschepen, stenenstorters, sleepboten en het kraanschip Rambiz. De werkzaamheden zijn volgens Eneco zeer voorspoedig verlopen: “Het windpark is binnen budget én drie maanden eerder dan gepland opgeleverd,” aldus het bedrijf.

Delen

2 reacties

  1. Was vandaag in Noordwijk aan het strand. Die windmolens zijn alleen bij helder weer te zien, zo ver weg staan ze. Je hebt er eigenlijk een verrekijker voor nodig, en zodra het een beetje heiig werd zag je niets meer.
    Dat geklaag over toeristen die zullen wegblijven is pure flauwekul. Ik blijf eerder weg van het strand door al die hondendrollen en andere troep waar je in kan trappen……..

  2. Inderdaad, de duurzame beweging wint aan windkracht ondanks de rechtse tegenkrachten in Den Haag, Leiden en elders. Natuurlijk moet je rekening houden met omwonenden, maar een ieder zal een bijdrage moeten leveren in de vernietiging van de koolstof gerelateerde economie. Deze oude “groei” economie werkt niet meer en bezwijkt onder haar schuldenlast, de verarming van de burger, klimaatsverandering en het conservatisme van de gevestigde politieke orde. Dat alles ten koste van de volgende zeven generaties. Het nieuwe kleinschalige leven in balans met de natuurlijke omgeving dringt langzaam door en ondermijnt de gevestigde politiek die geheel op het achterhaalde grootschalige consumeren gebaseerd is. Ook in Leiden wordt door deze gevestigde orde veel geld verspild aan het in stand houden van deze consuMEER economie. Maar de toekomst ligt in wind, solair, lokale voedselproductie, en vooral consuMINDER. Niemand houdt ons nog tegen! Wij gaan ervoor! U ook?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline