Amnesty organiseert actie voor vluchtelingenrechten

8

De grote vluchtelingencrisis is een onderwerp wat iedereen de afgelopen tijd bezig houdt. Amnesty International vindt dat vluchtelingen bescherming verdienen in plaats van verguizing en dat de EU-landen een eerlijk deel van de vluchtelingen moeten opvangen. Ook moet het Vluchtelingenverdrag meer worden opgevolgd.

Met deze reden vraagt Leidse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International Leidenaren om hun handtekening te zetten onder een petitie gericht aan premier Rutte.

Petitie
In de petitie staat: “Premier Rutte moet leiderschap tonen in de vluchtelingencrisis. Dat kan door: meteen akkoord te gaan met nieuwe voorstellen om vluchtelingen die in Italië, Griekenland en Hongarije niet menswaardig kunnen worden opgevangen, te verdelen. Nederland moet ten minste 8.000 vluchtelingen welkom heten. Bij te dragen aan de benodigde middelen voor noodzakelijke humanitaire hulp in de buurlanden van Syrië. Het creëren van meer veilige en legale routes naar Europa voor mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging”.

Actie
Ook organiseert Amnesty een actie in Leiden. De actie vindt plaats tijdens de zaterdagmarkt van 19 september, van 12 tot en met 16 uur. Behalve met het zetten van hun handtekening kunnen mensen ook bijdragen door zich, via een foto met een tekstbord, uit te spreken voor een humaan vluchtelingenbeleid. De foto kan gedeeld worden op sociale media. De Amnesty-vrijwilligers lopen rond met een camera en borden. Tot slot staat Amnesty International met een informatiekraam op het Stadhuisplein.

Je kan de petitie ook online tekenen op de website van Leiden Amnesty International.

Delen

8 reacties

 1. een Leids burger op

  Amnesty organiseert actie voor vluchtelingenrechten, zo lezen we.
  Prima hoor, maar wanneer een actie voor vluchtelingenplichten?

 2. Clémens Koets op

  Je zou voor de grap eens op moeten zoeken aan hoeveel verplichtingen asielzoekers al moeten voldoen en hoeveel beperkingen er voor hen zijn tijdens de procedure (die vaak jaren duurt). Als je hierna nog van mening bent dat er een actie voor vluchtelingenplichten moet worden georganiseerd dan staat het je vrij dat te doen.

  • een Leids burger op

   Dat hoef ik niet na te gaan want dat vluchtelingen|asielzoekers vele verplichtingen hebben was mij natuurlijk bekend. Zolang zij nog niet officiëel Nederlander zijn mogen zij, juist omdat ze dan nog geen Nederlander zijn, immers weinig doen.
   *
   Toch laat de inburgering, op zijn zachtst gezegd, nogal wat te wensen over.
   http://leiden.sp.nl/nieuws/2015/09/schriftelijke-vragen-sp-minder-mensen-burgeren-in
   Het gaat mij dus vooral om de periode daarna wanneer ze genaturaliseerd zijn en eigenlijk dan geen asielzoeker meer zijn. Zij dienen zich dan zoveel mogelijk aan te passen aan de Nederlandse normen en waarden.
   ************************************************************************************************************
   Als de integratie van al die genaturaliseerde asielzoekers, die dan geacht worden Nederlanders te zijn, zo vlekkeloos zou verlopen kon ome Geert wel inpakken hoor…Dan kan niet altijd worden afgedaan met kreten als xenofobie e.d.
   **********************************************************************************************************
   Vluchtelingen|asielzoekers die hier naar toe komen moeten zich goed realiseren dat, ook ná de asielprocedure, er niet alleen rechten voor hen gelden, maar ook plichten. (net als voor iedere andere Nederlander.)

 3. Ik denk dat de overheid villa’s en herenhuizen zou moeten kunnen vorderen. Daar is immers vaak woonruimte voor vluchtelingen. En vrijwillig zullen de welvarende ruimbehuisden hun riante onderkomens waarschijnlijk niet ter beschikking stellen. Zo’n maatregel ontlast bovendien arme probleemwijken waar plaatselijke overheden nieuwkomers meestal onderbrengen. En er is al een precedent: Na de tweede wereldoorlog werden ruimbehuisden d.m.v. noodmaatregelen gedwongen tot onderverhuur aan daklozen omdat oorlogsverwoestingen en het stilvallen van de woningbouw tijdens de bezetting leidden tot een enorme woningnood.

 4. een Leids burger op

  Dus volgens Amnesty zou Nederland tenminste (extra) 8000 vluchtelingen moeten opvangen.(lees:huisvesten). Laat ze dan ook meteen even aangeven waar die dan gehuisvest moeten worden.Dat kan niet allemaal bij (goedwillende) mensen thuis hoor.Wat nu als de vluchteling|asielzoeker onaangepast gedrag begint te vertonen door bijvoorbeeld een oorlogstrauma of cultuurverschillen. Dan kun je zo iemand natuurlijk niet meteen weer op straat zetten. Daarom is het beter dat de regering voor opvang zorgt. Maar mensen die nu al jaren op een sociale huurwoning moeten wachten zullen daar toch minder blij mee zijn.(immers er is nu ook al voorkeursbeleid voor genaturaliseerde asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben…….)
  Opvang in de regio wordt vaak vermeld als “oplossing” voor het vluchtelingenprobleem. Maar dat is inmiddels een gepasseerd station. Immers de vluchtelingenkampen in de regio zijn al vol en de mensen breken vandaar uit juist door naar het westen. De enige èchte oplossing is de islamitische staat definitief vernietigen en aan de goedwillende bevolking daar militaire bescherming bieden en humanitaire hulp ter plaatse zodat ze niet meer hoeven vluchten.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline