Een kijkje in het leven van Albert Einstein

Museum Boerhaave viert de 100ste verjaardag van Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie op een heel bijzondere wijze. Van 19 september tot 3 januari is de tentoonstelling ‘Einstein & Friends’ te bezichtigen en te beleven in Museum Boerhaave.

De relativiteitstheorie van Einstein is een van de meest tot de verbeelding sprekende theorieën uit de natuurwetenschappen. In deze theorie wordt zwaartekracht niet langer als een kracht gezien, maar als een meetkundige eigenschap van de ruimte zelf. Een massa trekt de ruimte rondom zich krom, waardoor het lijkt alsof de massa andere massa’s aantrekt.

100 Jaar Relativiteitstheorie
Om te vieren dat de Algemene Relativiteitstheorie 100 jaar geleden bedacht werd door Albert Einstein opent Museum Boerhaave haar deuren met de tentoonstelling ‘Einstein & Friends’. Onder andere is de vulpen te bekijken waar Einstein de Algemene Relativiteitstheorie mee schreef, maar ook brieven, tekeningen, foto’s en een machine die het genie zelf had uitgevonden. Ook zijn er schilderijen van Lorentz en Ehrenfest, vrienden van Einstein in Leiden, en glas-in-loodramen van kunstenaar Harm Kamerlingh Onnes die het Zeemaneffect uitbeelden.

Extra’s
De tentoonstelling kent vele extra’s. Er vinden lezingen plaats door Robert Dijkgraaf, Carlo Beenakker en andere wetenschappers. Ook worden er fietstochten georganiseerd, waarbij je onder andere langs het Ehrenfesthuis komt met de handtekeningenmuur. Er wordt een stripboek uitgegeven over het leven van Ehrenfest en zijn vriendschap met Einstein. Neem een kijkje op de website en kom er achter wat voor activiteiten en plaatsvinden.

De tentoonstelling ‘Einstein & Friends’ opent op 19 september in Museum Boerhaave. Meer informatie vind je op de website van Museum Boerhaave.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline