12 Miljoen voor oogheelkundig onderzoek LUMC

Het LUMC en haar Europese partners hebben samen 12 miljoen euro subsidie binnengehaald voor oogheelkundig onderzoek. De subsidie komt van Horizon2020, een belangrijk Europees subsidieprogramma. Dit bedrag gaat besteed worden aan het behandelen van uitzaaiingen bij oogmelanoompatiënten en patiënten met een beschadigde hoornvlies.

Dr. Martine Jager vertelt dat er een groot te kort was aan geld voor oogheelkundig onderzoek. “En dat terwijl er door de vergrijzing steeds meer mensen zijn met visuele problemen”.

Vissenschubben
LUMC is druk bezig met het project Arrest Blindness. Het project Arrest Blindness is gericht op het ontwikkelen van een kunstmatig hoornvlies als alternatief voor donorweefsel. Als er sprake is van een beschadigde of niet werkende hoornvlies is een donor een kans om het zicht terug te krijgen. Alleen is er wereldwijd een groot tekort aan menselijk donorweefsel. Samen met het Leidse bedrijf Aeon Astron werkt het LUMC aan de ontwikkeling van een kunstmatig hoornvlies op basis van vissenschubben.

Behandelingen
Bij UM Cure, zijn ze bezig met het behandelen van oogmelanoomuitzaaiingen. “Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om tumoren in het oog te behandelen. Maar er is nog geen efficiënte behandeling voor uitzaaiingen van oogmelanoon” meldt Dr. Martine Jager.

Het LUMC heeft een consortium opgezet met de belangrijkste andere Europese centra, zoals het Instituut Curie, de Universiteit van Liverpool en de Champalimaud Foundation in Lissabon. Ook patiëntorganisaties zijn betrokken bij de subsidieaanvraag.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline