Publiekssymposium over het sociale brein

Het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC) en de Gemeente Leiden organiseren het publiekssymposium ‘Mensen kijken, de wereld van het sociale brein.’ Tijdens het symposium wordt vanuit verschillende invalshoeken ingegaan op hoe we naar elkaar kijken en hoe ons gedrag wordt bepaald door een groep. Het evenement is op vrijdag 6 novemer 2015 in de Leidse Stadsgehoorzaal, is gratis en duurt de hele dag.

mensen kijkenGedurende de hele dag wordt er een reeks lezingen gegeven. Er wordt ingegaan op vragen als ‘is het vrouwelijke brein minder geschikt voor inparkeren?’ en ‘maakt ons brein onderscheid tussen mensen en dingen?’. Maar ook word er gekeken naar waarom mensen hooligans worden en of het menselijk brein een ‘groepsdier’ is. Ook komt aan bod hoe ons morele brein werkt en hoe ons brein reageert op emoties van anderen.

Hokjes

Tijdens de presentatie ‘Denkt ons brein in hokjes?’ vertelt Prof. dr. Belle Derks (Universiteit van Utrecht) ons over de functie en de effecten van stereotypen en bespreekt zij vragen als “Hoe reageert ons brein op zwarte piet?” en “Is het vrouwelijke brein minder geschikt voor inparkeren?”.

Het morele brein

Prof. dr. Naomi Ellemers gaat tijdens de presentatie ‘Hoe werkt het morele brein?’ in op vragen als ‘waarom vinden mensen het belangrijk om moreel te zijn?’, ‘hoe reageren mensen als zij geconfronteerd worden met het immorele gedrag van anderen (of dat van zichzelf)?’, en ‘willen mensen bij een groep horen wanneer dit iets oplevert (bijvoorbeeld geld of macht), of vanwege de morele waarden waar zo’n groep voor staat?’

Toegang tot het symposium in de Leidse Stadgehoorzaal is gratis. Je moet je wel van tevoren aanmelden. Dit kan op de site van het LIBC, waar je ook meer informatie kan vinden over het programma.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline