Gratama Wetenschapsprijs voor Jojanneke van der Toorn

Jojanneke van der Toorn is uitgeroepen tot dé jonge en veelbelovende onderzoeker van 2015. Ze kreeg bij de opening van het academisch jaar gistermiddag de Gratama Wetenschapsprijs voor aanstormend talent.

“Deze prijs is niet alleen een kroon op mijn werk tot nu toe, maar ook een aanmoediging om te blijven doen waar mijn passie ligt: onderzoek dat zowel theoretisch als praktisch relevant is”, aldus Van der Toorn in haar dankwoord. “Dit is waar het volgens mij om draait in de wetenschap, dat we uiteindelijk iets kunnen met de kennis die we genereren.”

Diversiteitsbeleid

Jojanneke_van_der_ToornVan der Toorn is sinds 2012 universitair docent sociale psychologie en richt zich op de sociale psychologie van diversiteit. Ze onderzoekt onder meer de voorwaarden voor succesvol diversiteitsbeleid om het aandeel vrouwen in de top van organisaties te verhogen. “Haar onderzoek is origineel en invloedrijk”, aldus Willem van der Does in het laudatio. Van der Toorn ‘excelleert in haar onderzoek, wat onder andere blijkt uit een recent co-auteurschap van een artikel over vooroordelen en omgaan met diversiteit in Science.’

Het prijzengeld van 25.000 euro wil Van der Toorn besteden aan het organiseren van een publiek symposium over diversiteit en sociale verandering. Ook wil ze er een studiebezoek aan collega-wetenschappers in de Verenigde Staten mee financieren. Ze gaat met hen samenwerken in onderzoek naar diversiteit van etniciteit en gender. ‘Omdat de prijs mede uit geld bestaat, kan ik er ook echt iets mee doen. Hiermee kan ik voor mijn gevoel bijdragen aan de maatschappij.’

Gratama Wetenschapsprijs

De Gratama Wetenschapsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden. Ze wordt toegekend aan jonge onderzoekers, verbonden aan de universiteiten van Leiden en Groningen. De prijs is een initiatief van de Gratamastichting, een familiestichting waarmee het Leids Universiteits Fonds al jaren nauwe banden onderhoudt.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline