Van Singelpark tot vuilnisbelt

14

Leidenaren lijken een Singelpark onwaardig. Keer op keer verandert de groene singelrand na een mooie dag in een vuilnisbelt. Het park ligt op mooie dagen vol. Maar niet alleen met genietende mensen, maar met afval. Hoewel de (extra) vuilnisbakken zó dichtbij staan dat op de grond gooien bijna meer werk is dan de afvalbakken gebruiken, blijken de singelparkgebruikers er redelijk massaal voor te kiezen om hun rotzooi gewoon in het gras te flikkeren.

laatnietalsdank

Gewoon alles op de grond gooien is trouwens iets van alle tijden, getuige deze poster van de ANWB. De spreuk ‘Laat niet als dank voor ’t aangenaam verpozen, de eigenaar van ’t bos de schillen en de dozen’ werd begin vorige eeuw bedacht door toenmalig ANWB-bestuurder Jacob Hendrik Slicher die van rond 1900 ook enige tijd in Leiden woonde toen hij burgemeester van Zoeterwoude was.

 

Delen

14 reacties

  1. Het ligt aan de opvoednig van de mens. De grootste klager zijn meestal de mensen die het niet zo nauw nemen en te beroerd zijn de handen uit de mouwen tw steken.

  2. Verschrikkelijk gewoon. Gewoon flinke boetes uitdelen. Dan leert men het misschien nog eens af.
    Zie ook nooit iemand troep van de straat oprapen, ook niet in winkelstraten. Het is een kleine moeite.

    Snap niet dat onze mooie binnenstad geen vaste schoonmakers heeft zoals bijv. de Efteling.

  3. heel simpel zet een agent in burger daar neer en zodra mensen weglopen zonder op te ruimen dan wordt er direct een boete uitgeschreven van 1500 euro wedden dat ze dat geen tweede keer doen. Daarnaast borden plaatsen met hierop de tekst bij laten liggen van afval is de kans aanwezig op een boete van 1500 euro. Spect de gemeente kast ook en kan dit geld weer beter besteed worden voor onze oudere zorg.

  4. johan volkers, ben het met je eens en als je bij het UWV langs gaat zitten er genoeg die dit kunnen doen.

  5. en waar zijn de mensen die zo graag het singelpark project promoten staan die daar om de mensen aan te spreken of het op te ruimen???

  6. Ook ik vind het verwerpelijk dat mensen hun vuil achter zich neergooien. Maar … als ik naar de bijgaande foto kijk, zie ik geen prullenbak bij die picknicktafel. Dan krijg je vanzelf dit soort wantoestanden. Het is een kwestie van psychologie: als er dichtbij een recreatieplek een afvalemmer staat, wordt er veel meer gebruik van gemaakt. Dan zijn er geen sancties meer nodig en heeft iedereen een schoon park.

    • een Leids burger op

      Zo simpel is dat niet Leidse Valk.
      Heel direct bij die picknicktafel staat geen afvalbak. Maar moet er op elke grasspriet van het
      singelpark dan een afvalbak staan? Sommige mensen zijn te gemakzuchtig en te lui om even een eindje te lopen. Sterker nog:zelfs als er wèl een afvalbak direct bij de picknicktafel zou staan, zijn er nòg mensen die hun rommel in het gras gooien……

      Nee, ik ben het wel met Dennis en Volkers eens: orde handhavend optreden en beboeten![Al denk ik dat een boete van 150 euro ook wel zou kunnen helpen].

      Van singelpark via hondenuitlaatstrook naar vuilnisbelt…….

  7. Op gezond verstand en fatsoen van burgers hoeven we niet meer te rekenen. Dus zijn er zijn allerlei regels, maar de gemeente Leiden doet vrijwel niet aan de handhaving daarvan. Dat weten jullie zo langzamerhand toch wel? Zie bijv. ook al die fietsers en scooteraars op voetpaden, geparkeerde rijwielen midden op de stoepen en blindengeleidestroken, hondenpoep overal en inderdaad ook de rotzooi die overal gemakzuchtig wordt neergepleurd. Leiden, een stadje van aso’s, smeerpoetsen, herrieschoppers en ontbrekende handhaving.

  8. Volgens mij is meer dan de helft geen Leidenaar , maar asociale studenten. En er is heus wel een oplossing voor hoor. Een beetje controle door de inspecteurs , maar dan moet je wel uit je wagen komen.

  9. De Dikke Ik maatschappij van dat vermaledijde soort dat ons land en andere delen van de wereld bestuurt heeft nu zijn hoogtepunt bereikt. We zorgen voor onszelf, groeien uit elkaar, vullen de eigen zakken, spelen anderen de joker toe, vervuilen maar raak, slaan elkaar in mekaar, mobieltreiteren elkaar, oftewel de sociale cohesie van jong en/tussen oud is definitief vernietigd. Dertig jaar neoliberalisme heeft de maatschappelijke ontwrichting eindelijk gerealiseerd. Van Singelpark vervuiling, vandalisme, korte lontjes, tot de wereldwijde vernietiging van de economie en ecologie. De Zwarte Maandag op de beurzen is slechts een voorspel. Een Big Reset is aanstaande om het echte vuil van deze wereld definitief op te ruimen. En opnieuw te beginnen bij de volgende generatie. Blijf hopen op een schonere wereld!

    • Piet Pekelharing op

      Dertig jaar neoliberalisme? Volgens mij ligt het eerder aan 200 + 4 jaar monarchie.

  10. @Leidse valk, gelukkig staat er bij de picknicktafel geen prullenbak want anders kon je er niet meer zitten door de wespen. 🙂

  11. De kleine afvalbakken werden deze zomer overal in de parken weggehaald. Het is een ramp. Er moeten juist MEER kleine afvalbakken worden geplaatst. Dat kost personeel voor het leeghalen, ja. Goed en gezond werk in het groen!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline