Hakketak, Francine sprak… Hub Sillen van de Wolky Shop

francine“Raar toch. Dat deze leuke schoenen bij veel mensen een beetje een sullig imago hebben”, denk ik als ik de Wolky Shop van Hub Sillen aan de Nieuwe Rijn binnenstap. Het is er druk, ik hoor Nederlands, Duits en Engels door elkaar. Even wachten in een schoenenwinkel vind ik helemaal niet erg. Voor de wandvakken met de nieuwe wintercollectie stokt m’n adem bijna. Er staan booties, zó leuk dat ik direct m’n hele kledingkast in gedachten doorspit of ze er nog bij kunnen!

Ik ben bijna de enige met aandacht voor de nieuwe collectie. Achter mij wordt in de seizoensuitverkoop gegraaid en gepast als was het de laatste verkoopdag. “Hoe komt dat”, vraag ik aan Hub die inmiddels even tijd voor me heeft.

Tweemaal per jaar sla je in
“Wij doen niet aan korting op korting, tussentijds stuntwerk of andere afprijzingen dan twee maal per jaar, legt hij uit, wij hebben gewoon éénmaal een zomer- én éénmaal een winteruitverkoop en dat begrijpen de mensen” Gelijk heeft hij, bovendien ervaart hij dat de consument door die duidelijkheid minder onrustig is. Als ik de drukte zo bekijk (sommige mensen stapelen zelfs meerdere paren op bij de kassa) gaan er in korte tijd een heleboel schoenen over de toonbank. Nadat Hub een plekje voor me heeft vrijgemaakt in zijn kantoor/opslag/magazijn verontschuldigd hij zich voor de kleine ruimte. “Ik heb niet veel meer nodig dan dat” hij wijst naar zijn computer “verder wordt elke centimeter door de voorraad in beslag genomen” Om mij heen allemaal rode Wolky-schoenendozen. Keurig in rekken van vloer tot plafond. “Best veel ja!” Hub grijnst geheimzinnig en zegt: “Sta nog eens even op? En kijk hier eens? En daar…” Ik volg hem en kan m’n ogen niet geloven. In twee ruimtes naast de winkel staan duizenden, duizenden rode schoenendozen. Ladders ertussen om dozen bovenaan te kunnen pakken en zelfs verrijdbare rekken omdat het zoveel is dat het een voor het ander moet staan. “Hub!, hoe komen jullie hieruit wijs? Al die modellen, al die maten?” Als we weer gaan zitten, zegt hij simpel: “Dat is de kracht van de eenvoud, elke model heeft zijn eigen vak en het seizoen waar we uit zijn, gaat voor de volgende uitverkoop helemaal bovenaan”.

Dat imago
“Waarom denken mensen direct aan stevig, saai, sandalenwerk als de merknaam Wolky valt?” Hub vertelt het verhaal van Wolky. Dat begon in 1982 inderdaad met een… sandaal. En dat was inderdaad een beetje een alternatief, ludiek model. Nu, in 2015 lanceert Wolky 25 nieuwe modellen per jaar. “En allang niet meer met oubollige bandjes over je wreef”, vul ik Hub aan, terwijl ik aan mijn zeker zes paar bij hem aangeschafte pumps denk. “Jij weet het”, antwoordt hij rustig: “En je weet inmiddels ook dat je die schoenen aantrekt als je een flink eindje moet stappen toch?” Dat klopt. Als hakkenadept, laat ik de gemiddelde 8cm onder mijn voeten even weg om in de comfi 4 cm hakkenstappertjes van Wolky aan wandelingen van meer dan een half uur te beginnen. En waarom? Lees dat allemaal maar in het succesverhaal van Wolky.

Limburg – Engeland – Leiden
Hub is in Beek in Limburg geboren en getogen. “Yep, dat plaatsje vlakbij het vliegveld aldaar.” Hij ging naar het detailhandelsonderwijs, voor zijn middenstandsopleiding liep hij stage in een warenhuis in Engeland en eenmaal terug in Nederland ging hij werken bij schoenunie Bervoets-Vriezelaar die 78 schoenenzaken door heel Nederland – zoals Van Woensel, Presburg en Bristol – vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam aanstuurde. Daarna stapte hij in 1985 over naar Paanakker, de oudste schoenwinkel van Leiden, waar hij bedrijfsleider werd en 15 jaar deze zaak met hart en ziel heeft gerund. Vanaf dat moment woont Hub en (inmiddels) zijn gezin met twee dochters in de Leidse Merenwijk. Hub is dol op water en daarom al jaren fervent Valkenzeiler en voorzitter van de Jan van Galen zeeverkenners. Je ziet vast weleens zo’n sliert bootjes aan elkaar vast gebonden varen met enthousiaste, jonge mensen erop. Dat zijn ze. Hub is trots op zijn recent geslaagde fondsenwerving waarmee de nieuwe sleper (die trekkende boot) ontwikkelt en gebouwd kon worden. “Dat werk geeft me afleiding, plezier en heel veel voldoening”, glimlacht hij.

Ik zie je nog welll…
Of het mogelijk was dat ik ‘mevrouw Wolky’ onlangs rennend door de polder tegenkwam? Vraag ik Hub. Er glijdt een vertederende trots over zijn gezicht. “Jazeker! Mijn vrouw Monique loopt maar absoluut niet te hard van stapel. Ze doet het goed, vindt het fijn, ze weet wat ze kan en wil lopen en ik wordt er blij van als ik haar en andere lopers door zo’n finishlint zie knallen”. Hij spreekt met bewondering en legt me uit dat je gewoon kunt lopen en goed kunt lopen: “Ga je op een koopje lopen, dan komt dat je later duur te staan omdat je dan blessures oploopt. Of je nu dagelijks van A naar B loopt of marathons, denk na over waar je je voeten in schuift”. Dit lijkt me het juiste moment voor mijn vraag hoe deze man over vrouwen op (hoge, naald) hakken denkt. Hub schiet in de lach als ik ‘m stel. Zijn antwoord is leuk! “Als de dames erop kunnen lopen, Ja, dan vind ik het écht heel mooi! Maar gelijktijdig zie ik in hen toekomstige klanten. Ik zie jou nog wel…..denk ik dan”.

Leiden plus en min
“Een compacte, vriendelijke, bruisende stad. Ik loop, fiets, rij of vaar er zo van links naar rechts doorheen”, is Hub’s mening over Leiden. En met dat varen tackelt hij een – volgens hem – niet bestaand probleem. Hij heeft als hij met zijn sloep van de Merenwijk naar zijn winkel vaart géén parkeerplaats nodig, dus dan is er nóg een leeg plekje meer in Leiden voor al die zeurpieten die alsmaar over dat vermeende parkeerprobleem mopperen: “Mensen die geen parkeerplaats in Leiden kunnen vinden, weten gewoon de weg niet. Die hebben daar in andere steden vast en zeker ook last van”. Alsof Hub met de auto komt zeg, half Leiden kan hem inmiddels wel uittekenen op zijn bakfiets. “Ha, ja. Die heb ik allang en daarmee breng ik dagelijks de webwinkelbestellingen naar de post”.

Wolkyshop
Wolky schoenen zaten in het assortiment bij Paanakker. Door veranderingen binnen het concern begon Hub met het merk voor zichzelf in 1999 op de Botermarkt en knoopte daar direct een – toen nog een onbekend fenomeen – webwinkel aan vast. Hij won de Leidse starterswedstrijd LEF met glans in 2001/2002 en verhuisde zijn groeiende winkel binnen vijf jaar naar de huidige locatie aan de Nieuwe Rijn 15. De computer waar ik in de tweede alinea over schreef is een belangrijk onderdeel van de zaak. Daar komen dagelijks tientallen bestellingen op binnen, vooral uit Nederland maar ook Duitsland en België.

Druk, druk, druk…..*doucement*
Ons hele gesprek heb ik haastig in mijn Ipadje getypt en het glas water dat me werd aangereikt, slurp ik snel leeg, want ik vermoed dat in de winkel – die steeds voller loopt – Hub’s bijstand wel gewenst is. “Doucement, doucement”, zegt Hub ineens tegen me, terwijl hij vermakelijk kijkt hoe ik m’n spullen in m’n tas prop om hem niet langer op te houden. Huh?…ik kijk naar Hub die zijn vlakke handen voor zijn lichaam rustig op en neer beweegt… “Da’s nou mijn motto”, lacht hij vriendelijk: “Kalmpjes aan, dan blijft alles lekker lopen!”

Wolkyshop Leiden: www.wolkyshop.nl
Hub Sillen op Linkedin: nl.linkedin.com/pub/hub-sillen/1b/18b/103
Scoutinggroep Jan van Galen Leiden: www.janvangalengroep.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline