Ook Leiden krijgt regenboogzebra

13

2015-07-10 00.30.31Leiden zou – net als eerder Maastricht, Rotterdam en Utrecht – een regenboogzebrapad moeten krijgen. Die oproep deed D66-raadslid Galith Mol gisteravond in haar afscheidsspeech in de Leidse raad. Mol stopt met het raadswerk omdat ze het niet meer kan combineren met haar werk op een school. Het regenboog zebrapad zou op een prominente plek moeten worden aangelegd, vindt Mol: “Bijvoorbeeld in de Breestraat of bij het station.” (Foto: Chris de Waard).
Regenboog-ZebrapadWethouder Roos van Gelderen staat positief tegenover het verzoek van D66. Samen met wethouder Laudy, die gaat over het beheer van de openbare ruimte, gaat ze op zoek naar een geschikte plek voor het regenboog zebrapad dat een symbool moet zijn voor het feit dat in Leiden iedereen zichzelf kan zijn.

Het is de bedoeling dat het zebrapad er al snel komt. Op 11 oktober is het Coming-Outdag. Dan moet het zebrapad er liggen. Dit jaar is Coming-Outdag trouwens Coming-Outweek. Aan het programma wordt nog druk gewerkt, maar er zijn dit jaar een week lang allerlei activiteiten in het kader van seksuele diversiteit.

 

Delen

13 reacties

 1. Piet Pekelharing op

  Wij Republikeinen geven te kennen dat wij zeer misnoegd zijn omtrent de oranje streep die met een regenboog gepaard gaat.

 2. Kijk, er is niks mis mee om activiteiten te ontplooien om daarmee discriminatie van homofilie tegen te gaan. Maar soms kan je daar ook in doorslaan. En dan werkt het alleen maar stigmatiserend. Een permanent gekleurd zebrapad schreeuwt dan uit: ‘Accepteer mij nou alsjeblieft als homo.’ Je creert dan het gevoel dat bepaalde zaken niet meer worden georganiseerd om bovenstaand doel, maar om eigen gekwetsheid te omzeilen. Om daar vooral niet mee te hoeven dealen. Om de schuld altijd bij die discriminerende hetero neer te leggen.
  Soms moet je als mens, homo en niet homo, zelf kunnen dealen met je gekwetsheid. Niet iedereen zal jou aardig vinden, deal with it. Het is een illusie dat wel te kunnen nastreven. We leven in een open samenleving, met vrijheid van meningsuiting. We leven allemaal zeer dicht op elkaar. We zullen elkaar gaan kwetsen. Niet zozeer omdat we het willen, maar omdat we het gewoon niet met elkaar eens zijn. En dat moet kunnen. Deal with it. In plaats van dat er dan maar weer een of andere mars word gehouden door gekwetste zielen die zich gediscrimineerd voelen. Mensen kunnen tegenwoordig niks meer hebben. Het is altijd de schuld van de ander.
  Hans Teeuwen zei ooit, op de vraag waarom hij de islam ‘belachelijk’ maakt: ‘We leven in een vrije samenleving, en zodra mensen niet meer tegen hoon en spot kunnen, niet meer tegen een grove grap, is het een dictatuur geworden.’
  Helemaal mee eens.
  Kortom, een gekleurd zebrapad is een te groot middel om het doel te bereiken. Comingoutday, prima, maar wel wat meer ingetogen joh, niet met gekleurde zebrapaden.

 3. een Leids burger op

  citaat uit de berichtgeving:”….op zoek naar een geschikte plek voor het regenboog zebrapad dat een symbool moet zijn voor het feit dat in Leiden iedereen zichzelf kan zijn.” Kan dat dan niet ook zonder regenboogzebrapad? Dat “zichzelf zijn” ?
  1 zo’n regenboogzebrapad kan nog wel door de beugel. Maar het “gevaar” bestaat dat andere groeperingen dan straks ook hun “eigen” zebrapad willen.

 4. En wat is daar dan mis mee? Zebra’s is alle kleuren… Daar kan dat asfalt alleen maar van opknappen. En die regenboog; waarom niet op de Langeggracht voor t COC?

 5. Joost van Wassenaer op

  1. Het tegengaan van discriminatie is mij sympathiek, maar dan niet alleen t.o.v. homofilie. De aandacht voor die discriminatie eruit lichten door die extra te benadrukken plaatst e.e.a. m.i. buiten proportie.
  2. Ik acht een groot vlak met van die schreeuwerige kleuren niet passend in onze historische stad.
  3. Degene die van een in de wet genoemde/beschreven VOP (voetgangersoversteekplaats) heeft van wege de Wegenverkeerswet voorrang op het overige verkeer en dat is op een regenboogpad niet het geval. Het oversteken op een regenboogpad heeft dezelfde juridische status als normaal (zonder extra rechten) de straat over steken en kan dus tot misverstanden (lees: ongelukken) leiden.

  • een Leids burger op

   Nou, ik denk dat de meeste mensen wel zullen begrijpen dat ook op 1 zo’n regenboogzebrapad i.p.v. een normaal zebrapad de voetganger gewoon voorrang hoort te hebben. Net als op een normaal zebrapad. Dus dat zie ik niet als een echt probleem. Het probleem zie ik meer in dat andere
   groeperingen dan straks ook met hun eigen ontwerp voor een zebrapad komen. Als daar dan ook rekening mee gehouden zou moeten worden wordt het een rommeltje van allerlei verschillende soorten zebrapaden en dàn kan het inderdaad tot misverstanden gaan leiden en onveilige situaties. Daarom
   ben ik er ook geen voorstander van. Dat regenboogzebrapad is onnodig en helpt de homo’s vast niet om meer zichzelf te kunnen zijn of uit de kast te komen. 🙂

 6. Joost van Wassenaer op

  Correctie Regenboogpad: na het woord (voetgangersoversteekplaats) dient nog gelezen te worden “gebruik maakt,”

 7. Is de ver keerswet dan al aangepast zodat een overstekende voetganger de zelde rechten en bescherming heeft ?

  • een Leids burger op

   Nee Brutuss, en dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren.
   In Utrecht, waar ook ze ook zo’n veregenboogdhomozebrapad hebben, hebben ze dat opgelost door er verkeerslichten bij te plaatsen. Die bieden de homo’s, die blijkbaar zonnodig na uit de kast gekomen te zijn op dat regenboogzebrapad willen lopen, nog enige bescherming.

 8. Galith wie? Weer een D66-raadslid dat even komt kijken, niets bijdraagt en snel weer verdwijnt met een extra regeltje op het c.v.? Haar laatste [en eerste?] voorstel is een rake weergave van de inhoudelijke diepgang van D66: zo plat als een zebrapad!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline