Stadsbestuur akkoord met nieuw terras Annie’s

27

Restaurant Annie’s krijgt als het aan het Leidse college van burgemeester en wethouders ligt eindelijk de langverwachte toestemming voor een nieuw, groter terras in het hartje van de stad. Eigenaar Mark Huisman is al jaren bezig met de realisatie van het terras, maar stuitte steeds opnieuw op weerstand. Bijvoorbeeld van de welstandscommissie over de vorm van het terras, maar ook van een reder die zegt de draai niet meer goed te kunnen maken als het terras veel groter wordt.

waaghoofdbrug.jpgOmdat de Waaghoofdbrug over een jaar of anderhalf wordt vervangen door de Catharinabrug ter hoogte van de nieuwe Catharinasteeg ontstaat er meer ruimte op het water voor Annie’s waardoor het probleem voor rondvaartboten niet meer speelt.

Wethouder Laudy over het nieuwe terras voor Annie’s dat er nu dan toch eindelijk gaat komen.

Ook het Waterambacht Leiden is fel tegen het grotere terras. Woordvoerder John Steegh, oud-wethouder van GroenLinks in Leiden, wijst op het feit dat de plek water waar Leiden ooit is ontstaan door het terras aan het zicht wordt onttrokken: “En dat allemaal voor één ondernemer. Alsof er nog niet genoeg waterterrassen zijn in Leiden.”

Eigenaar Marc Huisman van Annie’s is blij met de instemming van het college. “Maar,” zo zegt hij ook: “Jammer genoeg betekent dat niet dat we nu kunnen gaan bouwen. Na de zomer moet eerst de gemeenteraad het collegebesluit nog bekrachtigen en daarna kunnen tegenstanders nog zes weken lang bezwaar maken tegen het plan. Een aantal van hen heeft al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen om te proberen het terras alsnog van de baan te krijgen.” Het zal dus nog wel even duren voor het terras echt gebouwd kan gaan worden.

Delen

27 reacties

 1. Dat ziet er inderdaad prachtig uit! Een echte kwaliteitsimpuls voor de oude binnenstad.

 2. Ziet er inderdaad prachtig uit.
  Maar ons historische water dempen voor horeca is naar mijn mening geen goed plan.

 3. Dit is weer een voorbeeld van een een stukje annexatie van de openbare ruimte door een ondernemer. Het water is van iedereen, niet van degene die daarmee winst wil maken. Dit lijkt op het landjepik bij de illegale uitbouw van café de Bonte Koe, helaas door de gemeente raad gelegaliseerd, met alleen de Partij voor de Dieren tegen.

  • U heeft gelijk heer De Vos: Annie’s is toch een keer gepakt door de belasting voor een miljoentje of wat, vanwege vnl. zwartwerkers, niet afdragen van belastinggeld, etc. door grenzeloze hebzucht (of winstmaximalisatie) zeg maar.

   • dat geode met de belasting betrof Annies Verjaardag, daar heft de huidige eigenaar van Annies niets mee van doen. Dus geen zaken oprakelen die hier niets mee te maken hebben alsjeblieft.

  • Helemaal gelijk hoor. Gewoon alle terassen verbieden en dus weg met de horeca uit Leiden. Dan krijgen we pas echt een leuke stad…………..

 4. gemengde gevoelens. Het terras ziet er mooi uit, fjin dat er gekozen is voor die houten flonder uitstraling. Maar ik vind het wel te groot. Het water hoort bij Leiden en dat geeft de binnenstad sfeer en karakter. Die moeten we dus niet gaan dempen, maar juist open houden. Ik woon nu in amersfoort (helaas, kon niet anders), maar ben hier in de binnenstad tot nu toe niks anders tegen gekomen dan donkerbruine slootjes. Leiden moet trots zijn op zijn mooie grachten! Open houden dus!

 5. Ik ben het eens met Dick de Vos. De openbare ruimte (land en water) is van iedereen en is niet bedoeld voor exclusief gebruik door ondernemers of voor de precario-kas van de gemeente. Het door onnozele druiloren in de gemeenteraad gelegaliseerde landjepik bij de illegale en gevaarlijke uitbouw van de Bonte Koe is heel kwalijk. Wie in Leiden lang genoeg de regels overtreedt mag van de raad ermee doorgaan. In Leiden loont misdaad blijkbaar.

 6. Te groot en onhandig. Als het terras vol zit wordt het vast en zeker op het looppad geplaatst zodat vrije doorgang niet mogelijk zal zijn.

 7. Anne-Marie op

  Lijkt mij een mooie aanvulling voor de stad. Een ondernemer die “durft” te investeren! Er blijft na verplaatsen brug volgens mij voldoende vaarwater open (als je kunt varen) en precario is kennelijk geen probleem! Hoop alleen dat er geen aanleg-mogelijkheid komt want dan kan je wachten op problemen.

 8. Jan-Jaap de Haan op

  Fijn dat er geïnvesteerd wordt, echt mooi ontworpen, maar toch jammer. De luchtfoto-montage maakt duidelijk dat hier visueel de historische oeverlijn van de Rijn fors verlegd wordt. De werfkelders, uniek in Leiden, liggen niet langer aan het water, maar aan een nieuw ‘pleintje’. Een smalle strook water tussen kelders en terras (met bijv 3 loopbruggetjes) had dit kunnen voorkomen. Dan was er een drijvend terras gekomen dat ‘aangelegd’ was aan de oever/kademuur en dat had een ander, beter en historischer beeld gegeven. Gelukkig is voor de rest van de stad vastgelegd dat dekschuiten uitgangspunt blijven voor terrassen. De walkant blijft daar dus de walkant.

  • ben ik mee eens, maar het vorige plan voor een drijvend terras werd door de gemeente naar de prullenbak verwezen….

 9. Sam teunissen op

  Ruik toch enige jaloezie van sommige mensen wordt een heel mooi terras en het is te danken aan mr huisman dat hij van annies zo, florerend bedrijf heeft gemaakt en bjj een goed bedrijf hoort een goed terras ha ha mark het is je gegund

 10. onzin om het verleden van een vorige uitbater erbij te halen,deze ondernemer is goed bezig om van het centrum een mooiere plek te maken.en de bontekoe is een heel andere situatie die hier niets mee van doen heeft.

 11. Reni van Lit op

  Misschien eerst eens investeren in fatsoenlijk personeel ipv een nieuw terras, na een bezoek aan de Annie’s ga je met een lamme arm weg van het zwaaien om aandacht van het personeel.

 12. Boudewijn Leeuwenburgh op

  Geheel eens met Jan-Jaap dat het hier gaat om het aantasten van een uniek en vooral kenmerkend deel van de Leidse binnenstad. Juist de keldergewelven op de plek waar de Rijn zich splitst vormen een essentieel onderdeel van de historische structuur van Leiden. De huidige situatie met terrasboten is geheel iets anders dan het aanleggen van een vast pleinterras voor deze kelders. Het karakter gaat hierdoor geheel verloren. Uit onderzoeken blijkt juist dat deze kenmerken en sfeer van een historische stad de grote trekpleisters vormen voor de toeristen. Vandaar hierbij een oproep aan onze raadsleden om niet in te stemmen met het besluit van het college van B&W en hier de keldergewelven in historische vorm te handhaven.

  • Piet Pekelharing op

   Volledig mee eens, op één punt na: De Rijn splitst zich hier niet. De Oude en Nieuwe Rijn vloeien hier juist samen.

 13. Toen ik de foto rechtsonder zag dacht ik direct dat Annie niet meer jarig was maar hoogst zwanger. Zwangere Annie dus..! Ik ben bang dat het een kind met een waterhoofd wordt, niet mooi maar wel zielig. Of de gemeenteraad dat wil lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk.

  • Op de menukaart stond 15 jaar geleden Annie’s sneetje.
   Was een tostie.

 14. Jammer dat het terras niet drijvend wordt. Een drijvend terras lijkt mij een veel meer passen op dat punt en meer van deze tijd. Qua vorm zie ik niet veel bezwaren. Eventueel zou de ‘promenade’ op palen gezet kunnen worden waardoor je een duidelijker onderscheid krijgt met het terras.

 15. maarten kersten op

  Het is werkelijk onbegrijpelijk ! Normaal gesproken mogen horeca-ondernemers toch niet zoveel in Leiden. Allerlei beperkingen, al dan niet terecht. Je mag niet eens onbeperkt een terrasboot voor je deur leggen. Dat mocht Annie’s indertijd wel en daarna nog meer boot. OK, dat is historisch en boten zijn historisch. Die bootvorm hoort daar. Dus niemand had of heeft daar bezwaar tegen. Het terras is populair, (bijna) geheel in stijl met de omgeving en niet meer weg te denken uit toeristisch mooi Leiden. OK, tot zover het hem vergunde en gegunde succes van deze slimme uitbater, Annie’s vader.. Echter: dezer dagen waren de kleurtjes van andermans Leidse terrasstoelen opeens in het nieuws. Mocht niet. Rood en zwart is te frivool. Uit protest hiertegen zwerft nu een roze stoel ‘ergens’ over de terrassen in de stad en dan niet alleen bij café De Roze Beurs. Maar een compleet roze plein laten ontwerpen en aanleggen, drijvend of niet, zelfs rond, geen boot of bootvorm, gelijkend op gewoon plaveisel, dat zou dan wél mogen?! En dan ook nog tegen de adviezen van Welstandscommissie, historici, reders en straks natuurlijk monumentencommissies (beschermd stadsgezicht!) en historische vereniging in? Mogen de andere terrasboot-uitbaters dat voortaan dan ook ? Watertje pik, landje pik? Laten liefhebbers van het historisch hart van Leiden zoveel mogelijk bezwaar maken tegen het verlenen van deze vergunning ! Dát verjaardagscadeautje moeten we Annie’s geestelijke vader toch maar niet geven…

 16. Wander Waterdrinker op

  Dat zal heus wel meevallen. De raad moet ook nog beslissen en die is toch niet gek ?! Ik denk dus dat Annie nog niet jarig is !

 17. een Leids burger op

  Nou gek nog nèt niet. 😉
  Het zal wel een compromis worden.Dus de grootste plannen voor Annie’s verjaardagsfeestje zullen tezijnertijd, naar verwachting, wel wat worden aangepast om goedkeuring te krijgen.

  • maarten kersten op

   welk compromis is volgens de Leidse Burger dan nog mogelijk? Het is een kwestie van óf een historisch stadsgezicht met traditionele boten óf een roze plein dat bij de door de gemeente afgekeurde bontgekleurde stoeltjes past. Compromisvoorbeeld: kleiner plein? Dan kun je net zo goed weer boten neerleggen. Blauw plein? Ook geen oplossing want degenen die daar zitten, zijn vroeg of laat al blauw. ; – )

   • Eric van 't Groenewout op

    Als historicus zie ik geen enkel bezwaar om hier een mooi drijvend terras aan te leggen (anders dan veel reaguurder hier stellen: het wordt wel degelijk een drijvend terras). De historische keldergewelven blijven bovendien onaangetast. Dankzij het terras kun je er zelfs langs lopen. Door de omloop, kunnen nu nog meer mensen langs het water wandelen: dat is pure winst.
    De kleurstelling van het terras is volgens mij ook niet roze, maar sluit direct aan bij de kleur van omringende (historische) panden.
    Er is blijkens dit bericht slechts 1 reder die bezwaren maakt tegen dit terras, maar diens bezwaren zijn ongegrond: door het verplaatsen van de brug, wordt de ruimte om met rondvaartschepen te manoeuvreren niet kleiner.
    Veel interessanter is het, voor een kritische geest zoals jij bent, om het kulverhaal van John Steegh eens tegen het licht te houden. Hoezo wordt hier het zicht op de plek waar Leiden ooit is ontstaan, ontnomen? Ligt die plek dan onder het terras? Als ik het goed heb begrepen, is de Burcht de locatie waar Leiden is ontstaan. Ik geloof niet dat dit drijvende terras het zicht op de Burcht wegneemt. Of pleit Steegh voor het verwijderen van alle omringende bebouwing van de Burcht, inclusief het voormalige weeshuis?
    In vergelijking met de huidige situatie is dit plan een grote verbetering. Het is ook goed dat er een sterke concentratie van horeca op een logische locatie als het centrum komt, want uitwaaieren van horeca richting woonwijken, zorgt voor veel overlast.
    Wat betreft de keldergewelven: dankzij het terras zijn die misschien wel veel beter te zien en in ieder geval aanraakbaar: trapje af, en je staat er tegenover. Het zou nog mooier zijn als de gewelven eens geopend kunnen worden voor het publiek en nog meer onderdeel van het terras worden. Wat zou daarop tegen zijn? Met de nieuwe horeca in de Waag (heeft John Steegh daar al iets over geroepen? De veranderingen bij de Waag zijn nml. veel ingrijpender) ontstaat hier een prachtige uitgaanslocatie, die bovendien goed aansluit bij het historische karakter van de binnenstad.
    Was John Steegh trouwens niet de wethouder van de Morspoortgarage die pal tegenover de prachtige Morspoort staat? Dat was pas een verkrachting van het historische aanzicht van Leiden.

 18. Iemand die misschien ooit geschiedenis heeft gestudeerd is nog geen historicus. Aan de andere kant, iedereen kan zich historicus noemen. Het is immers geen beschermde beroepsaanduiding. Niemand zal zichzelf echter graag een pedante betweter noemen, maar je moet er wel een zijn als andere meningen dan de eigen voortdurend als kulverhaal of iets dergelijks worden afgedaan.
  .
  Iets heel anders: waarom gaan [in Leiden] zoveel horeca-activiteiten vergezeld van luid bulderende versterkte “muziek”? Wat is er zo gezellig aan lawaai dat gesprekken onmogelijk maakt en de stad met akoestische milieuvervuiling teistert? Wat voegt het toe? Hebben te veel mensen wellicht niets meer te melden of willen ze ongestoord door gesprekspartners met de “slimme ‘foon” spelen, zoals drugsverslaafden ongehinderd hun shotjes willen nemen?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline