GroenLinks-raadslid schetst groene Garenmarkt

12

De Garenmarkt blijft parkeerterrein, zo bleek eerder tijdens een commissievergadering in de Leidse gemeenteraad. GroenLinks-raadslid wil graag dat het plein autovrij wordt en een groene uitstraling krijgt. Hij maakte daarom een collage van de Garenmarkt.

Delen

12 reacties

 1. Goed bedoeld, maar weinig kans. Dit is een rechts en autofiel college. 250 miljoen spendeert het de komende jaren aan het verwennen van het fossiele blik en het hieraan verslaafde volk.

 2. Precies waar ik ook steeds aan zat te denken! Het zou een mooi stukje groen kunnen worden daar!

 3. Zat wel te denken aan meer een zwart smeedijzeren hek om het park heen, verder plat gras, meer een soort landhuis achtig park, met korte hagen, een soort doolhof tuin zeg maar, met een mooie boom in het midden met bankjes eromheen. Op die manier komen de oude gebouwen in dit stukje mooi tot z’n recht. Maar zo’n vijver met fontein is ook mooi!

  • Mooi gezegd Joris.
   En dan de bediening, een fris wit wijntje of zo vanuit Lazerus op de Beestenmarkt.
   Loslopende kippen en pauwen erbij ?

   • Verkeerde ondergrondse garage Renske. Dit is de Garenmarkt, niet de Lammermarkt 🙂

    • Verdomd John, je hebt helemaal gelijk.
     100 nee 1000 maal excuses.
     Bevangen door de hitte en gevangen door een te vroege sherry.
     Zit die kroeg naast de Aldi er nog ?

 4. Op de Garenmarkt staat thans nog een grote oude kastanje, die op de “groene lijst” staat van de gemeente Leiden. Die zal dit bouwproject waarschijnlijk niet gaan overleven. Over een herplantingsverplichting heb ik de gemeente nog niet gehoord. Of de 325 parkeerplaatsen in deze garage ooit volledig bezet gaan worden, valt zeer te betwijfelen. De parkeerplaats erboven staat nu al meestal half leeg. Er kan dus bovengronds zonder problemen een groen plein worden aangelegd zonder dat er een tekort aan parkeerplaatsen ontstaat. Het college van VVD/PvdA heeft indertijd het doel geformuleerd voor 1000 nieuwe parkeerplaatsen voor Leiden. De onderbouwing voor die 1000 parkeerplaatsen is nooit geleverd, maar daar is door de gemeenteraad ook niet uitdrukkelijk om gevraagd.

  • Eric van 't Groenewout op

   Op zaterdag staat het hier helemaal vol. Zie ook de files bij de Hoogvlietparking en op de Hooigracht. Op piekmomenten is er domweg te weinig parkeergelegenheid in het centrum van Leiden. Daarnaast verdwijnt op termijn (binnen 7 jaar) de Morspoortgarage, die het tegen de verwachting in, heel erg goed doet en qua bezettingsgraad inmiddels ver vooruit loopt op de meest voorzichtige prognoses.
   Een groen plein zou in principe ook evenementen moeten kunnen herbergen. Kijk naar de Leidse Hout (Werfpop, Summerjazz), ArenA (stadionconcerten), Gelredome (stadionconcerten), Terschelling/Oerol (het prachtige Bostheater), Museumplein Amsterdam of recreatiegebied Spaarnwoude waar grote dance events worden gehouden. Ik begrijp niet waarom de gemeente hier zo halsstarrig vasthoudt aan bestrating van het plein / bovengrondse parkeerfunctie. Het is indertijd zo afgesproken met ondernemers langs de Garenmarkt, maar het lijkt me dat hier een inschattingsfout is gemaakt. Juist een gemeente die meent zo innovatief te zijn, zou wat creatiever met de mogelijkheden van deze prachtige locatie naast synagoge, park, winkels en het voormalige Rijksmuseum voor Geologie moeten omgaan.

 5. Jan Pieters op

  Met een groene wat zachte ondergrond, eventueel met een kleine onderbreking voor een jeu de boule baan, zou het geluid van evenementen meteen voor een deel gedempt worden; een zege voor de wijde omgeving.
  Het is ook mogelijk een aansluiting te maken op het Van der Werf park
  En Walter, de fontijn is prachtig

 6. We worden op onze wenken bediend. De Leidse gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin Leiden weer groener moet gaan worden. Daarbij worden grotere bomen opgenomen in het vergroeningsplan.
  Die twee kastanjes die nu op de Garenmarkt staan kunnen dus weer terugkomen. Waarvan akte…

 7. De Kooi wordt binnen volledig ontdaan van bomen. Leve duurzaam Leiden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline