Singelparkvrienden willen achtste brug

4

2015-07-02 18.45.01Een extra brug om de Lammenschansweg bij de Jan van Houtkade over te steken. Dat is wat de Vrienden van het Singelpark graag zouden willen. Voorzitter Conny Broeyer denkt aan een hoge wandelbrug over de weg heen: “Het is daar gewoon een druk verkeersplein. Daar moet een architect toch een mooie oplossing voor kunnen bedenken.”

2015-07-02 18.49.28Naast de oversteek bij de Jan van Houtkade is er nog een knelpunt in de singelparkroute dat nog opgelost moet worden. Langs de Witte Singel staat het Reuvensgebouw van de Universiteit Leiden. Dat staat direct op het water, zodat er alleen een passage gemaakt kan worden via een vlonder langs het gebouw. Er bestaan echter al lang ingrijpende plannen voor de herontwikkeling van het hele gebied, waarbij het gebouw gesloopt zou worden. Bij nieuwbouw kan er dan alsnog een groene strook overgelaten worden en is een vlonder niet nodig. Het wachten is op besluitvorming bij de universiteit over de herontwikkeling van de Faculteit Geesteswetenschappen.

De uni zou eigenlijk al twee jaar geleden de knoop doorhakken vertelde het toenmalig hoofd vastgoed van de universiteit destijds op Sleutelstad.

Wie die architect is die de bruggen gaat ontwerpen, wordt trouwens vandaag beslist. Een selectiecommissie buigt zich vandaag voor de laatste keer over de plannen die zijn ingediend door de drie overgebleven architecten die zich voor de klus hadden gemeld. De winnaar wordt naar verwachting over enkele bekend gemaakt.

Delen

4 reacties

 1. het wordt steeds gekker.
  Wat is er mis met de huidige zebra’s met stoplichten?

  Bij de plantage ook maar een brug dan?
  Of een stadsmuur met een poort zodat je over het verkeer kan oversteken.
  Dan zetten we op de plek waar nu het monument van van Hout staat een grote molen neer!

 2. Het is geen ongebruikelijke tactiek: beperk in eerste instantie de geraamde kosten door de gemeenteraad over de financiering van een onvolledig plan te laten stemmen en kom dan later met aanvullende plannen, waardoor de uiteindelijke kosten veel hoger uitvallen. Een oud-politica als Broeyer weet natuurlijk heel goed hoe je zoiets aanpakt. Bovendien kan de gemeente altijd nog de bibliotheek sluiten en pecunia uit bijvoorbeeld het zorgbudget doorsluizen naar dit prestigeproject.

 3. prima, maar dan moeten deze vrienden net als het hele singel park traject zelf maken en niet nu opeens aankloppen bij de gemeente van we hebben geld nodig. Een aantal mensen hadden al gezegd dat dit een onzinnig project was en zou je een leidsch referendum houden dan zou het niet doorgaan dus bouw zelf maar je brug.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline