Buurt niet gekend in komst bed, bad, broodvoorziening

9

Omwonenden van het Maansteenpad in de Mors zijn boos en teleurgesteld. Het stadsbestuur besloot recent dat in een leegstaand gebouw in de wijk een gemeentelijke bed, bad en broodvoorziening komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De buurt werd pas achteraf in de besluit gekend. Inspraak was niet meer mogelijk.

Wethouder Roos van Gelderen vindt dat weliswaar zelf ook niet ideaal, maar had volgens eigen zeggen geen keus. “We hadden geen alternatieve locaties en moesten wel de opdracht van de gemeenteraad uitvoeren om voortvarend voor opvang te zorgen. Als je dan met de buurt gaat overleggen, organiseer je schijninspraak. Het besluit verandert immers niet meer. In dit geval hebben we als college zelf onze verantwoordelijkheid genomen.”

Naast omwonenden is ook de VVD Leiden boos. Het steekt duoraadslid Maarten Dirkse vooral dat de buurt buiten spel is gezet bij de locatiekeuze: “Burgerparticipatie staat nota bene als belangrijk punt in het collegeakkoord.”

vvd-flyer-bbb

Bijna alle partijen steunen het besluit van het college overigens. Alleen de VVD en de Groep Kok zullen volgende week tegenstemmen. De PvdA stoorde zich buitengewoon aan de flyeractie die de Leidse VVD afgelopen zaterdag in de omgeving van de toekomstige opvanglocatie hield.

Raadslid Rald Schalkwijk verwijt de VVD mensen op het verkeerde been te zetten met verkeerde informatie: “Zo beweert de VVD bijvoorbeeld dat de mensen daar ook taalcursussen krijgen en dat is hooguit zo voor mensen voor wie toch nog perspectief is dat ze mogen blijven.”

 

 

 

Daarin vergist Schalkwijk zich overigens. Wethouder Van Gelderen geeft aan dat er wel degelijk lessen gegeven gaan worden in de Nederlandse taal. Als is het maar om de mensen bezig te houden.

Delen

9 reacties

  • een Leids burger op

   Inderdaad, want zelfs al was er wèl inspraak geweest(wat dus hier al NIET eens het geval was) dan nog had de buurt daar die opvang niet kunnen tegenhouden.

 1. De buurt vooraf betrekken houdt wel iets meer in dan de kwestie wel of niet tegenhouden. Het is gewoon een heel andere toon als je mensen erbij betrekt ook al zeg je daarbij dat de plannen niet echt te wijzigen zijn. In de details zijn er altijd wel zaken te regelen en je neemt een hoop zeer weg door juist aan het begin mensen in ieder geval het gevoel te geven dat ze weten waar het wel of niet over gaat. Door deze actie laat de gemeenteraad Leiden alweer zien dat ze niet van plan zijn er echt voor de burger te zitten, alleen in naam en niemand echt ergens bij te betrekken en ze daarme echt als gelijkwaardig en belanghebbend te beschouwen. Moedertje Staat weet wat goed voor je is (de slechtste kant van de SP hier met Roos van Gelderen).

 2. ze zeggen we hadden geen alternatief, nou volgens mij wel ieder huis van de gemeenteraadsleden die hierin toestemmen zijn goede alternatieven of het gemeentehuis zelf.

 3. VVDebt is de belichaming van het onmenselijke lage morele en vooral terminale stadium van het neoliberalisme. Zij dienen slechts de rijke elite, de toobigtofail bedrijvigheid en vooral het uitzuigen van de middenklasse, werklozen, zieken en zwakkeren! Hun Dikke Ik tijd is snel voorbij, dat weten ze maar al tegoed, dus vandaar dit soort PVV achtige stuiptrekkingen. De 1/2 Zijlstra’s uit het elitaire Wassenaar staan aan de zijlijn. Blij dat een raadsmeerderheid wel kiest voor de tijdelijke opvang van de uitgeprocedeerden in plaats van deze mensen van vlees en bloed laten zwerven tussen de mantelmeeuwen. Die laatste scharrelen hun kostje nog zelf bijeen (mits Laudy’s ordediensten dit niet beletten), de uitgeprocedeerden kunnen en mogen dat niet. Leiden toont zijn menselijk gezicht. Chapeau!

  • een Leids burger op

   Die uitgeprocedeerden hoeven helemaal niet te zwerven tussen de meeuwen e.d. hoor. Ook niet als die opvang in de Mors er niet zou komen. De landelijke overheid heeft immers (met overheidssteun) opvang in een beperkt aantal steden toegestaan. Daar hadden die uitgeprocedeerden ook naar toe kunnen worden doorverwezen en op die manier had Leiden óók zijn “menselijk gezicht” kunnen tonen. Nu kost het onnodig geld omdat Leiden deze mensen zelf wil opvangen. Maar die opvang met bed,bad,brood èn bier-regeling (en zelfs taalcursussen….) komt er nu hier (in Leiden) dus. Ik ben wel benieuwd
   hoeveel van de opgevangen mensen uiteindelijk zullen terugkeren…….

 4. “De landelijke overheid heeft immers (met overheidssteun) opvang in een beperkt aantal steden toegestaan.”
  Het wensdenken van de kaasstolp in Den Haag slaat nu ook over in de leidse bollen. College en een meerderheid van de raad hebben een moedige beslissing genomen. We praten over een beperkt aantal mensen die opgevangen dient te worden. Turkije, De Libanon en Irak die hebben honderdduizenden vluchtelingen op hun grondgebied. En met veel minder middelen dragen zij die last waardig. De zielige xenofobe houding van (extreem)rechtse krachten in dit steenrijke land is een teken aan de wand.
  In deze stad die vele miljoenen uitgeeft aan overbodige prestige projecten valt die 5 ton in het niets. Aan het bestrijden van de z.g overlast van (mantel)meeuwen en het zwerfvuil van het stadsvolk wordt een veelvoud uitgegeven.

 5. een Leids burger op

  Nederland doet ook veel voor èchte vluchtelingen hoor. Maar die vergelijking gaat hier niet op want het betreft hier uitgeprocedeerde illegalen die gewoon terug moeten naar naar het land van herkomst. Dat heeft niets te maken met xenofobie of extreem rechtse krachten maar met de rechtsstaat.
  ———————————————————————————————-
  Verder is niet alleen die 5 ton of het beperkte aantal illegalen van belang, maar veel meer nog het principe dat als de landelijke overheid al voor opvang zorgt dat niet ook nog eens op lokaal niveau zou moeten gebeuren. Die illegalen hadden voor tijdelijke opvang ook kunnen worden doorverwezen naar bijvoorbeeld Den Haag (waar tijdelijke opvang met overheidssteun wel is toegestaan). Als dat wensdenken zou zijn en de illegalen dan van die opvang daar dan geen gebruik
  wensen te maken zou dat eigenlijk niet moeten betekenen dat Leiden het dan zelf maar moet doen.
  ———————————————————————————————–

  Tenzij Leiden er met die tijdelijke opvang hier (in Leiden) in zou slagen om een hoger terugkeerpercentage te bereiken. Want dàt hoort het uiteindelijke doel te zijn voor deze groep uitgeprocedeerden die hier illegaal verblijven. (lokale opvang moet geen doel op zich worden, maar slechts een middel om het doel[terugkeer] te bereiken).

 6. Illigaal is iligaal opzouten uit Nederland, opvang in eigen regio is beter. Leiden doet weer goed pfff democatuur echt waar. Ze kunnen wel duizenden euros betalen om op een bootje naar Europa te komen, rot toch op.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline