Omwonenden strijden tegen ‘BerLeidse muur’

12

Studentenwoningen aan het Looiersplein naast de Meelfabriek? Omwonenden kunnen daar wel mee leven. Maar niet met de plannen zoals ze nu uitgevoerd dreigen te worden. Te hoog, te massief, te dicht op de bestaande bebouwing. De buurt hoopt op aanpassing van het bouwplan van studentenhuisvester DUWO, maar is rijkelijk laat. Alle vergunningen zijn al verleend en de bouwer heeft laten weten op zeer korte termijn te beginnen met het bouwrijk maken van de grond.

Chris de Waard sprak met Irene Scheltes namens de omwonenden, CDA-raadslid Moniek van Sandick en bouwwethouder Laudy over de bouwplannen aan het Looiersplein.

Gisteren werd al daad bij woord gevoegd en gingen de eerste bomen tegen de vlakte. Weliswaar niet op het Looiersplein, maar op het terrein van de Meelfabriek zelf, maar toch. De twee gebouwen met daarin 57 studentenwoningen, elk geschikt voor zo’n drie studenten, komen deels op het terrein van de Meelfabriek en deels op het Looiersplein. Een L-vorm met binnentuin richting Meelfabriek. Omwonenden hopen dat DUWO de L om wil draaien zodat er en gezamenlijke tuin ontstaat voor de studenten en de wijk. Het aanpassen van het bouwplan in zo’n laat stadium kost veel en lijkt daarom ijdele hoop.

woonkazerne_spotprentDe Leidse cartoonist Maarten Wolterink maakte voor de bewoners een spotprent van de ‘Russische woonkazerne’

Half juli behandelt de onafhankelijke commissie Beroep- en Bezwaar nog een twintigtal klachten van bewoners van de Waardgracht en de Wevershof. Dat heeft echter geen opschortende werking en dus kan DUWO al voor die tijd beginnen. Als de belanghebbenden willen voorkomen dat de grond bouwrijp wordt gemaakt zullen ze naar de rechter moeten om via een kort geding om een voorlopige voorziening te vragen tot de bezwaren zijn afgehandeld. Dat is niet gebeurd.

Meelfab-Oost2

Een impressie van de nieuwe studentenappartementen zoals ze verrijzen aan het Looiersplein. Omwonenden hopen dat DUWO de L-vorm wil omdraaien zodat een binnentuin ontstaat aan de kant van de Waardgracht. De bestaande bouw langs de Oosterkerkgracht wordt gesloopt.

 

Delen

12 reacties

  1. Ongelofelijk. Wat een lelijk gebouw. En dit is ontworpen door een architect? Die heeft dan als kind te weinig met blokken gespeeld.

  2. Verbieden? Een stad met een neoliberaal bestuur is niet geinteresseerd in
    de wensen van zijn burgers. De gevestigde orde bepaalt, betonneert, asfalteert, immers
    de ambities van de elite liggen vast. Je mag natuurlijk meedenken, maar aan de zijlijn.
    Ik wens u veel succes met uw strijd voor behoud van uw leefomgeving en vooral
    het behoud van het groen. Niet veilig in deze steenstad.

  3. Wat staat er allemaal voor moois te lezen op de website van ‘de Meelfabriek’ !

    ‘Het historische Meelfabriek complex is een verzameling van individuele gebouwen, ieder met een specifieke functie. Dit concept wordt doorgezet in de herontwikkeling van het complex. Ieder gebouw krijgt een specifieke nieuwe functie en zal zo ontworpen worden dat het een individueel architectonisch karakter zal hebben, gebaseerd op de bestaande constructieve anatomie’.

    ‘De fysieke structuur van de industriële gebouwen, ontworpen voor het dragen van grote belastingen, toont schoonheid en kracht. Daarom stellen we voor om de constructieve integriteit van alle gebouwtypen binnen het complex te behouden en te respecteren. De constructieve anatomie van ieder gebouw, van de elegante staalskeletconstructies en het “woud” van betonnen kolommen tot de aaneenschakeling van kathedraalachtige siloruimtes, zal zichtbaar blijven na de herontwikkeling. Deze elementen zullen een belangrijke rol spelen in het nieuwe architectonische uiterlijk en de gebouwen een sterke identiteit geven’.

    Oude industriële kracht als achtergrond voor hedendaags leven’.

    ‘……… De nieuwe façades zullen de oude constructies benadrukken en accentueren en de gebouwen voorzien van hedendaags comfort, transparantie, doorschijnendheid en elegantie’.

    ………. Zo wordt een dialoog tussen oud en nieuw gecreëerd.

    Mooie woorden allemaal op de website van de Meelfabriek.

    Maar zoals nu blijkt zal het moois abrupt stoppen bij de grenzen van het meelfabriek-terrein.

    Wat zijn we lange tijd lekker gemaakt, maar is de tijd nu aangebroken het volk te verlakken. Het is mooi geweest. Het heeft lang genoeg geduurd. Nu is het tijd het volk de plannen door de strot te duwen. Nu is het zaak om snel te handelen en in dit geval de omwonenden niet eens de tijd te geven hun spuug door te slikken. Nou ja slikken of stikken dan.

    En de politiek ? Die zit te slapen.

  4. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het ontwerp van die studentenappartementen echt foei lelijk.

  5. Te laat zijn we pas als de bomen zijn gekapt en de bouwblokken er staan. Te laat? Dat is een argument van machthebbers die niet gedwarsboomd willen worden. In dit geval van hoge heren die de buurt niet hebben geinformeerd. Bouwverhunningen op een foutief adres hebben aangevraagd. Politici die zich niet durven te branden aan de hete kolen van het enorme Meelfabriekproject en het liever aan andere partijen overlaten. Er ligt pal ernaast ook al een wijkdeel plat voor nieuwbouw. Het gaat over een groot gebied. Waar is de overkoepelende visie voor dit stadsdeel? (Wordt dit een herhaling van de jaren zeventig tachtig vorige eeuw?!) Hoe gaat de projectontwikkelaar verder na dit relatief makkelijk te realiseren studentenblok? En waarom is de groene corridor voor het Singelpark uit de plannen verdwenen? Waarom kan de bouw niet twee meter verschuiven, zo wat licht en ruimte overlaten voor de”overgang” naar de aangrenzende wijk? Waarom vakt er niet te oraten over aanpassing van de plannen? Waarom zo’n verdachte en onvoldongen haast? Het roept alleen maar meer vragen op.

  6. Fijn dat hier aandacht aan gegeven wordt! Hoe kan het dat er eerst iets nieuws gebouwd wordt, waarvoor veel mooi groen gekapt moet worden, terwijl de Meelfabriek al zo lang leeg staat en steeds meer vervalt? De gekozen architectuurstijl van de nieuwbouw sluit misschien aan bij de Meelfabriek, maar past totaal niet bij de woningen aan de Waardgracht en Looiersplein, waar het juist zo dicht tegenover staat. Bovendien is de nieuwbouw erg hoog. Bezonningsstudies laten zien dat veel bestaande woningen meerdere maanden zonder daglicht zullen zitten. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Hopelijk is aanpassing van dit plan nog mogelijk!

  7. Politiek Leiden, laat je nu eens gelden! Steun de bewoners van de Waardgracht en het Looiersplein. Het is meer dan schandalig, over de ruggen van vooral sociale huurders een bouwplan doordrukken dat totaal niet past bij de huidige bebouwing. Erger nog, ze kunnen geen kant op want doorstromen naar een andere woning is nagenoeg niet mogelijk.
    Een prachtige, met liefde verzorgde, kruidentuin en heel veel bomen die rijkelijk van groen zijn voorzien worden ook zonder pardon omver geschuierd.
    Ik woon er zelf niet maar kan me de wanhoop en woede van de huidige bewoners goed voorstellen. Het gaat om redelijkheid, denken voordat je iets doet. Waarom is dat nou toch zo moeilijk?

  8. Moeilijk? Nee, dat is de arrogantie van de macht van ons “regime” aan de Breestraat. Oplossing: massaal de raadszaal bestormen en ontruimen. En zelf het heft in handen nemen. De politiek is allang een introvert kaasstolpje geworden. Zit er alleen voor de gevestigde orde, de leidse burger staat aan de zijlijn. En zag en keek ernaar.

  9. De gemeente Leiden gebruikt nu weer de oude trucendoos uit het bestuursarsenaal: bezwaarreacties zijn inmiddels te laat, bezwaarschriften worden nog wel formeel afgehandeld, maar hebben geen opschortende werking meer. Of alle betrokken wijkbewoners vooraf voldoende zijn geinformeerd is nu geen vraag meer. Intussen gaat DUWO verder met het bouwrijp maken (lees: slopen) van het terrein.

  10. Op de plots vernieuwde site van de meelfabriek staat nu te lezen:
    ‘In opdracht van DUWO worden 57 kleinschalige appartementen gebouwd voor het huisvesten van (bijna) afgestudeerden. De appartementen komen in een nieuw te realiseren gebouw en kijken uit op de tuin van De Meelfabriek’.
    Hiermee keert men zich met dit gebouw letterlijk met de rug naar de wijk. Je zou dit in feite arrogant kunnen noemen. Het komt er op neer dat de wijk z’n groen ontnomen wordt en er ten behoeve van het nieuwe ‘eigen clubje’ een nieuwe groene oase gecreëerd wordt. Wat stond er ook al weer op de oude site van de meelfabriek te lezen? ‘Zo wordt een dialoog tussen oud en nieuw gecreëerd’.

  11. De tuin van de Meelfabriek. Klaarblijkelijk wordt het ook geen semi-openbaar groen, terwijl dat wel was beloofd?! (Er was nog sprake van een nieuw aan te leggen “park” tussen de gebouwen in het masterplan van Zumthor.)

    De huidige bewoners zouden erg blij zijn met een dialoog. Of alleen al met tijdige en goede voorlichting over de steeds weer veranderende plannen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline