Faillissement ROC Leiden afgewend

14

roclogoDe motie die de VVD in de Tweede Kamer had ingediend om geen geld beschikbaar te stellen voor de redding van het ROC Leiden is verworpen. Dat betekent dat een faillissement is afgewend en dat minister Bussemaker door kan gaan met haar reddingsplan. Dat behelst een inkrimping van ROC Leiden en op termijn de vorming van een gemeenschap van mbo-colleges waarbij ROC Leiden, het ID College en het Mondriaan College gaan samenwerken.

Wethouder De Wit (D66. onderwijs) is blij dat ROC Leiden nu een doorstart kan maken.

Voor de redding van het ROC Leiden komt maximaal 40 miljoen euro beschikbaar. In eerste instantie gaat het om een bedrag van 18 miljoen, later kan daar nog maximaal 22 miljoen euro bij komen. Volgens zowel de minister als de nieuwe ROC Leiden bestuurder Ricardo Winter had een faillissement misschien wel 150 miljoen euro gekost, omdat er dan voor de circa 700 personeelsleden wachtgeld uitgekeerd had moeten worden.

Delen

14 reacties

 1. Prima, heel fijn voor de ROC leerlingen en leerkrachten! De demonstraties
  zijn niet tevergeefs geweest.
  En weg met de megalomane waanzin en het rendementsdenken in het onderwijs.
  Ook fantastisch dat de motie van VVDebt het niet gehaald heeft, want dat
  had de belastingsbetaler nog meer gekost. Het nu beschikbare bedrag
  voor een doorstart is te verdedigen. Die liberalen plukken ons al genoeg met leugens en
  via hun toobigtofail banken en rijke bovenlaag (o.a. 240 miljard euro – Griekenland).
  En Jet, zet ‘m op, fijn dat je de kaalslag van die liberaal 1/2 Zijlstra ook deels weer
  terugdraait. Cultuur is het hart van de samenleving.
  En dus weg met die VVDikke Ik mentaliteit in ons onderwijs, cultuur en samenleving.
  Dumpen in een donkere, vieze ondergrondse afvalbak. Klep dicht!

 2. een Leids burger op

  Inderdaad prima dat het faillissement is afgewend.”Het nu beschikbare bedrag (40 miljoen)voor een doorstart is te verdedigen” zegt Hubert.
  Inderdaad, dat had ik immers eerder vooraf ook al gedaan. http://sleutelstad.nl/2015/06/12/redding-roc-leiden-nog-geen-gelopen-race/#comment-241671
  Het betekent niet dat het ROC in de huidige vorm blijft voortbestaan. Wel zullen de leerlingen van de alreeds gesloten opleidingen (i.v.m. de slechte kwaliteit) en nog te sluiten opleidingen bij het ID-college en Mondriaancollege en eventueel andere scholen worden ondergebracht. Maar dat zijn er gelukkig geen 9000. Vandaag hoorde ik de nieuwe bestuursvoorzitter R. Winter, notabene midden in de zomer, ook zeggen dat met het geld het aantal leerlingen van 28 per klas teruggebracht kan worden naar 22. Deze bestuurder heeft het kennelijk wèl begrepen dat die enorme schaalvergroting de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt en neemt dus maatregelen. Ook de
  Tweede Kamer heeft met een motie van dergelijke strekking haar instemming gegeven. Dat geeft de (Leidse) burger, die voor een goed onderwijs
  is, toch weer enige moed. En de verantwoordelijke bestuurder(s) van destijd? Ach die komen met een lintje weg….

 3. Hopelijk met een lintje om hun nek. Aan het lintje een loodzware medaille van 9000 handtekeningen erop…

 4. voor de leerlingen en docenten ben ik blij. Wel moet het tekort wat nodig is omdit in stand te houden terug gehaald worden bij de verantwoordelijke. Deze graaiers moeten volledig gerooieerd worden. Daarnaast moeten banken ook maar eens naar bedrijven gaan stellen dat ze 50% eigen geld moeten inbrengen voordat ze een lening krijgen. Daarnaast moeten bedrijven maar eerst eens goed nadenken voordat ze iets laten bouwen.

 5. De tweede kamer moet in deze zaak ook de hand in eigen boezem steken. Als die niet had gekozen voor lump sum financiering voor dit soort onderwijs, dan was dit allemaal niet zo uit de hand gelopen. Die ongespecificeerde financiering is vooral gestoken in onroerend goed in plaats van in goede docenten.
  Het huidige afslankplan zal leiden tot een inkrimping naar enkele kwalitatief goede opleidingen (o.a. laboratorium analisten en techniek) en één schoolgebouw. Ik ben benieuwd welk gebouw dat dan gaat worden.

 6. Piet Pekelharing op

  Voor de volledigheid: het waren VVD, CDA, PVV en diverse afsplitsingen van de PVV die de motie om het ROC failliet te laten gaan steunden.

  • Eric van 't Groenewout op

   Beste Piet, het verbaast je toch niet dat een partij als PVV die het van domheid moet hebben, een onderwijsinstelling wil sluiten?

   • Eric, waarom gelijk weer beginnen dat de PVV dom is. De kamer en gemeente raadsleden die steeds dit soort projecten goed keuren zonder enige zekerheid zijn dom, want steeds is de burger weer diegene die voor de extra kosten mogen opdraaien omdat er een paar bestuurders gewoon hun werk niet doen.
    Nee het is meer jou domheid dat je niet wilt inzien dat de PVV gewoon een partij is (of ik het er wel of niet mee eens ben staat daar los van) die kiezers heeft (een groot aantal) onder het volk. Is dan volgens jou het volk zo dom of doen de andere partijen juist een hoop dingen wat het volk niet wilt, maar het volk dan maar proteststemmen gaat uitgeven. Weet jij tot nu toe wat er in het catshuis toen besproken is dat de PVV eruit stapte???? gezien de plannen die erna gekomen zijn dan heeft de PVV in mijn ogen wel een goede keus gedaan om niet verder te willen gedogen. Iedere partij zal dingen doen dat hun achterban niet leuk vindt en verkiezingsbeloften breken, maar wat er nu regeerd is dit toch wel het ergste. Wordt tijd dat er een flinke wind gaat waaien door politiek Nederland want anders gaat alles het afvoerputje van Brussel in.
    Ik hoop alleen dat bestuurders van banken hier nu ook eens maatregelen nemen en eisen dat bedrijven ook een x% eigengeld moeten kunnen inbrengen voordat er iets gebouwd gaat worden.

 7. De partij van 1/2 Zijlstra die steeds meer in de flank van de PVV springt is dus eigenlijk ook steeds dommer aan het worden. Cultuur, onderwijs, zorg, werkeloos tuig, alles wordt gesnoeid. Maar de tijd voor dat neoliberale addergebroed dringt. Griekenland laat zien hoe dat moet!

  • een Leids burger op

   Griekenland heeft véél meer gekost dan het ROC te Leiden hoor……

 8. ron middelkoop op

  Prima, lijkt mij goede investering in het leren vd jeugd, er is al zoveel jeugdwerkloosheid

  Trouwens aan wachtgelden was het op 700 miljoen uitgekomen
  Laten schoolbestuurders wel wat zorgvuldiger besluiten overnnieuwbouw?

 9. Precies Ron Middelkoop, daar ligt een verbeterpunt. Ik denk dat de MBO-raad veel meer invloed en zeggenschap moet krijgen over waar schoolbesturen van ROCs hun geld aan besteden.

 10. mooi dat het gered is leerlingen blij, docenten blij, oude bestuur opgelucht. Ja want wanneer worden deze mensen (Bron http://jthmknigge.blogspot.nl/2011/10/werken-aan-een-team.html) Het managementteam van het ROC Leiden bestaat inmiddels uit: Jeroen Knigge, Karin Heijenrath, Marco Kocken, Hugo Snabilie, Jan Berkhout en Corné Baatenburg de Jong. Johan Wessels, als bestuurssecretaris. Eens aan de tand gevoeld over de hun verantwoordelijkheid in het verleden. Ja, deze mensen zijn allemaal via de achgterdeur vertrokken en waar vertonen ze nu hun kunsten dat de burger weer geld kan kosten?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline