Nieuweroord: Geen bouw op tennisbaan en Bos van Bosman geen park

De voormalige zusterflat Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg wordt gesloopt en op die plek komen luxe woningen. Urban Villa’s misschien wel. De plannen zijn door de gemeente gemaakt in nauw overleg met de aangrenzende Vogelwijk. Daarvoor kreeg wethouder Laudy dan ook veel lof. Laudy zag het een beetje als zijn dure plicht om het project optimaal met de omwonenden af te stemmen nadat het hele proces enkele jaren geleden mislukte met opnieuw jaren onzekerheid voor de buurt als gevolg.

Chris de waard in gesprek met Ruud Stam van de werkgroep Nieuweroord. Stam is maar wat blij met de steun van een meerderheid in de Leidse raad. Gisteravond overhandigde hij nog eens 70 reacties van wijkbewoners op het voorliggende plan aan commissie-voorzitter Margreet van Wijk.

Helemaal tot een goed einde heeft Laudy het plan niet kunnen brengen. Aan het eind van het participatietraject bleken er twee onoverbrugbare pijnpunten over te zijn gebleven. De omwonenden zijn bang dat de gemeente van hun geliefde ‘Bos van Bosman’ een soort park wil maken en naast de huidige bebouwing ligt een tennisbaan die de buurt terug wil geven aan het bos. In het plan van de wethouder maakt die tennisbaan deel uit van de ontwikkellocatie.

Daarmee is volgens Laudy niet gezegd dat de tennisbaan bebouwd wordt. Immers, een bouwer kan ook een plan maken waarbij die plek niet nodig is. Daar wil hij echter niet op vooruitlopen. Hij heeft laten berekenen dat niet bebouwen van die plek misschien wel 1,3 miljoen euro kost, omdat er dan op een kleiner bouwkavel hoger gebouwd moet worden. Dat levert volgens Laudy een fors lagere verkoopprijs op. De omwonenden, verenigd in de werkgroep Nieuweroord, vinden dat verhaal boterzacht. “Laudy onderbouwt zijn cijfers op geen enkele manier,” zegt woordvoerder Ruud Stam. De werkgroep denkt dat ontwikkelaars prima in staan zijn om een mooi plan te maken zonder dat de tennisbaan bebouwd hoeft te worden.

In de Leidse gemeenteraad is veel sympathie voor het standpunt van de wijk. Er is dan ook een meerderheid die het bos het bos wil laten en de tennisbaan uit het plan wil schrappen. Volgens Laudy zijn dat zeer kostbare wensen: “We schrijven op dit plan bij wijze van hoge uitzondering al 3,5 miljoen euro af. Als daar nog 1,3 miljoen bij komt, wordt het wel heel duur. Nu al geven we 40.000 euro subsidie per te bouwen appartement,” zo hield hij de raad voor. Dat zijn bovendien appartementen aan de bovenkant van de markt.

Een raadsmeerderheid van onder andere D66, GroenLinks, De Partij voor de Dieren, Leefbaar Leiden, de SP en het CDA is niet onder de indruk van de cijfers van de wethouder. Peter Bootsma van D66 gelooft ook niet dat die cijfers kloppen. “Uit de discussie blijkt dat de wethouder wel voelt voor het idee van de PvdA en de ChristenUnie om een ontwikkelaar extra punten te geven voor een plan zonder bebouwing van de tennisbaan. Daarmee zegt hij eigenlijk dat er helemaal geen financieel probleem is.”

De PvdA en de ChristenUnie willen wel dat bebouwing van de tennisbaan mogelijk blijft. Duoraadslid Arjen Liemburg van die partij vindt het onbestaanbaar om op het bouwplan tussen de 4,5 en 5 miljoen euro toe te leggen: “Dat is elf euro per Leidenaar, dat kan ik aan niemand uitleggen.”

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline