Hakketak, Francine sprak… fotograaf Wouter Keuris

francineFotograaf Wouter Keuris is een van de weinige mensen die een lekker leesbaar verhaal over zichzelf op zijn bedrijfswebsite heeft gezet en dat is slim omdat hij óók veel huwelijken fotografeert. Op die belangrijke dag in je leven is het nodig dat je vertrouwen hebt in die persoon die je momenten vast gaat leggen. En dat bereikt Wouter door openheid over zichzelf.

 

Professioneel
Op die site lees je hoe hij uiteindelijk – want dat was niet vanzelfsprekend – koos voor dat wat hem vanaf peutertje al zo bezighield: Fotografie! Voor het oog valt veel te vangen, maar Wouter houdt het meest van de kant van reclame- en lifestyle fotografie. “Dat soort marketing maken is écht leuk werk,” glimlacht hij: “Naar een bedrijf of locatie gaan, daar alles naar mijn hand zetten met modellen (werknemers) en/of acteurs volgens een bepaald concept. De smoelenboeken mogen maken, ook daar hou ik van.”

Vermoedelijk zit ik bij die woorden naar hem te kijken alsof ik het vogeltje totaal kwijt ben, want hij legt me snel uit dat dat de “wie-zijn-wij” foto’s zijn van bedrijven op websites. Je kent dat wel, van directeur tot magazijnbediende. De verschillende gezichten op hun best vastleggen en erbij vertellen dat mensen die foto’s ook op Linkedin moeten zetten. “Want die portretfoto’s zijn vaak om te huilen!” Dat klopt. Op dé meest professionele website van de wereld die Linkedin is, zie je met regelmaat vakantiefoto’s van mensen. Doe dat niet! Wat wil je immers uitstralen?

De afgelopen vijf jaar
“Reportage, sfeer, portret, plezier, echte emoties en zelfs stillevens zitten in bruidsfotografie,” bedacht hij al een jaar of vijf terug en begon daar om al die redenen aan. Hij is veel aanwezig in zijn studio en daardoor heeft hij veel ervaring als portretfotograaf. Daardoor ontspannen de bruidsparen zich ook snel. Ook omdat Wouter hen vooraf enkele keren spreekt en ook bereid is mee te denken over de creatieve kant van de hele huwelijksdag. Als je Wouter’s site over bruidsfotografie bekijkt, begrijp je direct dat hij daarerg goed in is. Van voorbereiding tot en met pas getrouwd, hij legt alles voor de gelukkige koppeltjes vast. Tegen de daaraan gekoppelde milde tarieven zeg je direct; “Ja, ik wil!”

Wouter over Leiden
Hij woont met partner en twee bloedjes in hartje centrum. “De jongste gaat na deze zomervakantie alweer naar de basisschool”, zucht hij diep. Ik krijg sterk de indruk dat het gezegde; “Time flies” voor Wouter erg levendig is als ik hem zo hoor. Toch niet echt, vindt hij daar zelf van. “Ik neem juist de tijd, ik praat nooit in uren want een goede foto kan wel nét na 65 minuten ontstaan, ik gebruik de tijd als factor op weg naar een goed eindproduct.” Mooie instelling, serieuze man, staat voor wat ie doet, schrijf ik nu in de kantlijn. Jammer van Leiden, vindt hij, is dat het groots denken ontbreekt. Omvangrijke projecten in zijn vak starten niet hier, dan zoeken opdrachtgevers het elders.

Super Leiden
Werfpop blijft hij voor thuis en hij is ontzettend trots op het nieuwe popcentrum De Nobel. “Want in de grote zaal is de akoestiek zo prachtig! De Nobel is gewoon ontworpen en gebouwd voor de muziek!” Wouter is zanger en gitarist van de band Mudguard. Vier man brengen rock die groeft door je hoofd zoals een gracht door de stad is de 100% Leidse slogan van deze groove- en metalband die je kunt liken op Facebook zodat je op de hoogte blijft van de optredens. “Sommigen noemen het schreeuwen hoor,” vergoelijkt Wouter het geluid wat ik hoor als ik die pagina aanklik. Ik vind wat ik hoor wel gaaf. Het is absoluut een stevige sound, maar je kunt echt horen dat Wouter al vanaf zijn 16e zingt.

Lonely Planet
Wouter is een backpacker, voordat de kids arriveerden, hebben hij en zijn partner via Lonely Planet al héél veel van de wereld gezien. Vervolgens vertelt hij me lachend verschillende gebruiken uit diverse landen met betrekking tot foto’s of het maken ervan. Zo gaan Chinezen altijd snel met de vingers in het V-teken staan en willen Aboriginals helemaal niet voor de lens, omdat ze geloven dat elke foto een stukje van hun ziel wegneemt. Maar hoe veel en ver hij ook gereisd heeft, als hij Leiden zou moeten verlaten, koos hij voor Italië. Omgeving Gardameer. “Want daar is het zo mooi en heerlijk!”

Wijsheid en omhoog dat kopje!
“Richt zo hoog mogelijk, want als je het niet haalt, is het nog steeds goed,” is zijn wijze levensmotto. En wat het dragen van hakken door vrouwen betreft, vindt hij dat het gepromoot zou moeten worden: “Omdat vrouwen er beter door staan, zelfverzekerder zijn, een headshot wordt zelfs mooier!”

Zonder met zijn ogen te knipperen, schoot Wouter in het uurtje dat hij bij mij was vanuit iedere vraag die ik hem stelde terug in zijn vak. Ik heb zijn websites bekeken en het gezegde ‘Beauty is in the eye of the beholder’ verander ik voor hem graag in ‘the eye of Wouter’. “Want wat is zijn al werk tot in de puntjes verzorgd en fraai!”

Als Wouter weg is, ren ik naar een spiegel. Hij heeft me iets geleerd wat ik niet wist. Natuurlijk was het me bekend dat als je over de schouder van een ander in de spiegel voor hem/haar kijkt dat je dan een totaal ander persoon ziet dan die jij kent. Want we trekken allemaal een “bekkie” naar onszelf. Maar dat je jezelf in spiegelbeeld ziet en jezelf op foto’s daarom altijd zo anders vindt, dát had ik nooit verwacht! Dus, les uit deze Hakketak: “Je bént die persoon die je op foto’s ziet! En als dat ‘waardeloos’ is, zoals je vaak hoort zuchten, maak dan eens een afspraak met Wouter Keuris, hij weet feilloos je mooiste kant te belichten!

Wouter Keuris op Linkedin: www.linkedin.com/pub/wouter-keuris
Wouter Keuris Portretfotografie: www.wouterkeuris.nl
Wouter Keuris Bruidsfotografie: www.weddingmemory.nl
Wouter Keuris Particuliere fotografie: www.studiowouterkeuris.nl
Wouter Keuris Modelfotografie: www.wkmodels.nl

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline