ROC Leiden wilde 20 miljoen van gemeente

2

Of hij maar even wilde tekenen bij het kruisje. Een brief van interim-bestuurder Henk de jong van ROC Leiden is wethouder Frank de Wit behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Op vrijdag 10 april stuurde De Jong een ‘dreigbrief’ aan het Leidse college. Als er niet betaald zou worden, zou het ROC Leiden naar de rechter stappen en het eigen faillissement aanvragen. Met alle gevolgen voor het mbo-onderwijs in Leiden van dien. Immers, waar laat je van de ene op de andere dag duizenden leerlingen.

Wethouder De Wit over de stand van zaken rond het ROC Leiden.

In zijn ‘Beste Frank brief’ schrijft De Jong dat de publieke partijen hun rol moeten pakken. Die partijen zijn het ministerie en de gemeente. De rol zou volgens De Jong niet moeten bestaan uit bijvoorbeeld een garantiestelling voor het ROC maar om als gemeente het ROC pand bij Leiden Lammenschans te koppen of huren huren van eigenaar Green. Als Leiden zou weigeren, wilden volgens De Jong ook de andere partijen niet meewerken aan een oplossing en zou het ROC Leiden failliet gaan. De gemeente – en het ministerie – zouden bovendien binnen een week moeten beslissen.

Onlangs werd bekend dat onderwijs-minister Bussemaker het ROC Leiden overeind houdt met een bedrag van maar liefst 40.000.000 euro, Het oorspronkelijke reddingsplan zag er dus heel anders uit. Ministerie en gemeente zouden allebei circa 20.000.000 euro voor hun rekening moeten nemen.

Het Leidse college weigerde in te gaan op de eisen van het ROC Leiden. Op 17 april werd die weigering op papier gezet: “Van de gemeente kan niet worden gevergd dat zij direct of indirect een financiële bijdrage verleent aan een private partij, teneinde te bewerkstelligen dat de huisvestingslasten ten behoeve van het MBO-onderwijs substantieel kunnen worden verlaagd. Afgezien van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen rijk en gemeente speelt hierbij mogelijk ook nog de problematiek van staatssteun,” zo schreef het college aan interim-bestuurder De Jong met wie De Wit overigens gisteren een afscheidsgesprek heeft gevoerd. De Jong wordt opgevolgd door Ricardo Winter die bij ROC Amsterdam vandaan komt.

In dat laatste gesprek met de gemeente had De Jong overigens nog een laatste financiële wens aan de gemeente Leiden, zo vertelde wethouder De Wit vanmiddag op Sleutelstad FM. Of extra kosten die zijn gemaakt in verband met het verwijderen van asbest uit de oude ROC Leiden panden wellicht alsnog door de gemeente gedragen zouden kunnen worden. Het college gaat zich daar nog over buigen.

Delen

2 reacties

  1. de betalende burgers van Leiden willen ook wel geld van de gemeente, maar dat krijgen ze ook. Daarnaast wie heeft de bouw gewild juist het ROC en is een private partij dus eigenschuld dikke bult sorry voor alle studenten, maar laat ze hier een les uit halen. Geen geld besteden dat je niet hebt!! Althans zo is mij dat vroeger altijd geleerd op school en van thuis uit.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline