Hakketak, Francine sprak… Robert-Jan van Haagen van De Bruidshoek

1

Zodra ik binnen ben bij de Bruidshoek aan de Vrijheidslaan sta ik midden in gezelligheid. Over een lang pad midden in de zaak komt een bruidje aanschrijden. Ze straalt! Een groepje opgewonden dames kijkt trots naar de ‘draai’ die de jonge vrouw met het zwierige sleepje aan haar vintagestijl jurk maakt. Ik besef dat ik midden in Meisjes-Sprookjes-Land sta. Eigenaar Robert-Jan van Haagen is nog even in gesprek wordt me vriendelijk verteld door een dame achter de ontvangstbalie. “Of ik het niet erg vindt om even te wachten?” Túúúúrlijk niet! Rondkijken in een Bruidswinkel is écht geen straf!

persfoto4De zaak is groot. Indrukwekkend is eigenlijk een beter woord. Wandvakken waar tule, zijde, frans kant en organza uitpuilen. De meeste mensen zullen aan wit denken bij het horen van het woord trouwjurk. Een witte jurk symboliseert onschuld en puurheid. Lelie-, melk-, sneeuw-, krijt-, linnen-, opaal-, tandpasta-, golfballen en ivoorwit. Bij de Bruidshoek hangen alle variaties van deze klassieke kleur die alle trouwmodetrends doorstaat. Jurken in champagne, goud, diverse pasteltinten en zelfs grijs en zwart hangen er ook.

Als ik accessoires zoals sluiers, kroontjes, schoenen, tasjes, lingerie en zelfs prachtige met stof beklede dozen om na je trouwdag al je bruiloftsschatten in te bewaren, wil gaan bewonderen is Robert-Jan beschikbaar om met me te praten.

 

Wát gaaf!
Robert-Jan is getrouwd met Marloes. Zij is een van de twee dochters van Wil Alkemade, de oprichtster van de Bruidshoek. De geschiedenis is een successtory. Veel Leidenaren zullen zich de slagerijen van Alkemade op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en in de Beatrixstraat nog herinneren. Begin jaren ’80 liepen slagersomzetten helaas fors terug door de vestiging van supermarkten. Moeder Wil ontdekte in kranten dat er handel zat in tweedehands trouwjaponnen. Ze besloot erin te gaan bemiddelen en adverteerders te benaderen met het aanbod om de japonnen bij haar in consignatie te brengen. Vier februari 1986 opende Wil haar winkel waarin alle witte koelvitrines door ingebrachte trouwjurken waren vervangen. “Goh, dat is echt wat voor jou,” riepen haar vriendinnen. “Lekker rustig ook, we komen bij je op de thee hoor!”

Zover kwam het niet. De Bruidshoek werd al snel zo’n doorslaand succes dat Wil besloot ook nieuwe japonnen te gaan verkopen. Die keus heeft geleid tot de, nu alweer bijna 10 jaar geleden geopende, grote vestiging aan de Vrijheidslaan. Toekomstige bruidjes kunnen er kiezen uit de topmerken; Ladybird, Justin Alexander, Linea Raffaelli, Pronovias, Maggie Sottero en Rembo Styling zijn daar een kleine greep uit. Aan de aanstaande bruidegom is óók gedacht. In een aparte hoek van de winkel kunnen zij kiezen voor een pak. Wat enorm gááf moet dat geweest zijn voor Mevrouw Wil, denk ik, terwijl ik Marloes het ene na het andere telefoontje zie beantwoorden achter die servicebalie.

Afspraken
Robert-Jan merkt dat ik naar zijn vrouw kijk en legt uit: “Marloes heeft een dagtaak aan het maken van afspraken, het bestellen van de trouwjurken en het controleren van de leveringen, het beantwoorden van vragen, ze geeft tips en stelt gerust. Bruiloften worden lang van te voren gepland, en soms gebeurt er tussentijds iets in het leven van de aanstaande bruid. Denk aan een zwangerschap bijvoorbeeld. Voor hen wordt dan door een van onze gediplomeerde coupeuses een buikje in de jurk gemaakt!”

Ik begrijp dat het woord service bij De Bruidshoek op alle fronten gegeven wordt. Buiten het oplossen van problemen die met de pasvorm te maken hebben (en wat altijd goed komt) denkt de Bruidshoek verder met trouwlustigen mee dan je je kunt voorstellen. Alles moet perfect in orde zijn op jouw dag! Dus jouw mam, zus of vriendin krijgt tips hoe ze je gaat helpen met het aankleden. Je leert er hoe je moet gaan zitten, traplopen en zelfs een toiletbezoek moet doen in die mooie jurk. Ga zo maar door.

RJ Linkedin

Leiden
Robert-Jan was leraar natuurkunde toen hij Marloes ontmoette via een hockeyvereniging. Ze woonden jaren in Leiderdorp en nu in Roelofarendsveen. Buiten de winkeluren zijn ze nog genoeg in Leiden om de stad als bijzonder plezierig te ervaren door het studentikoze sfeertje. Studentes komen vaak jaren na het afstuderen voor een Bruidshoekjurk terug naar Leiden omdat ze een model dat ooit in de etalage stond nooit zijn vergeten. Het betaald parkeren mag afgeschaft worden, dan krijg je meer beweging in de stad en het Leidse B&W zou de regels omtrent horeca en winkels in de binnenstad wat soepeler moeten hanteren.

“Laat die twee bedrijfstakken door het versmelten ervan elkaar beter aanvullen.” Robert-Jan en Marloes zien veel grote steden omdat ze voor de zaak met regelmaat inspiratie opdoen in onder andere Amsterdam, Londen, Antwerpen en Parijs. Hij bedoelt dus winkels in combinatie met een koffiebar. Já! dat zou wel heel erg leuk zijn!

Leiden, het westen en zijn motto
Volgens Robert-Jan heb je echt een dag niet geleefd, als je niet hebt gelachen. Kennelijk denken alle dertig (30!) personeelsleden er zo over bij de Bruidshoek want inmiddels is het lunchtijd en ik zit bijna te grijnzen omdat ik wordt aangestoken door vrolijk lachen en flarden van kwekgesprekken uit de bedrijfskantine naast ons. “Zo direct laat ik je even die kantine, magazijnen en het atelier zien,” belooft Robert-Jan. Op mijn vraag waar hij De Bruidshoek opnieuw zou gaan vestigen als de rest van Leiden ineens verdwenen was, antwoordt hij nuchter: “Gewoon weer hier. Wij horen met dit bedrijf in het westen in de buurt van de moderne bruid.”

Hakken en karakter
Een totaal andere bruid dan die toen ik binnenkwam, loopt bijna kordaat op flinke hakken in een korte sneeuwwitte jurk vol ruches, schuin naar achter aflopend in een sleepje voor mijn neus over het middenpad: “Wow, dat is apart! Hoe krijgen jullie het voor elkaar om de bruiden zo op karakter te kleden?”

Nu glimlacht Robert-Jan. Gevoel en ervaring hebben hen dat geleerd. Daarnaast wordt met elke aspirant bruid eerst een goed gesprek gevoerd en mag ze áltijd eerst een jurk passen waar ze als klein meisje van droomde. Ook al weten ze bij De Bruidshoek al zéker dat die haar niet zal staan. Die ervaring moét elke bruid eerst ook zelf hebben, is de bedrijfsfilosofie. Een meisjesdroom sla je als bedrijf niet ineens aan stukken, zoiets breng je subtiel. Hakken onder vrouwenvoetjes vindt hij ook een must, want daardoor loop je in je trouwjurk ook veel eleganter!

Rondleiding
In het atelier is een tiental vrouwen van uiteenlopende leeftijd druk bezig aan enorme tafels waarop bruidsjurken als wolken gedrapeerd liggen. Vlotte vingertjes met piepkleine naalden erin maken de jurken exact op maat of brengen wensen van de bruid aan zoals bijvoorbeeld strikjes en linten. De sfeer onderling is leuk. De meesten zijn zelf getrouwd in een jurk van De Bruidshoek. “Dat was écht gaaf, want door die ervaring weet je ook direct beter wat er in het koppie van de klanten leeft,” vertelt één van hen die met het púntje van een strijkijzer een jurk perfectioneert. “De trouwjurken hangen op datum van het huwelijk, naam eraan, schoentjes en accessoires erbij.” Met een ruime zwaai van zijn arm legt Robert-Jan uit wat de bedoeling is van rekken vol keurig in hoezen weggehangen trouwjurken in een van de magazijnen. “Ah, jullie slaan ze ook nog op tot de grote dag?” Jazeker!

Prijswinnaar met outlet
Ik schrijf nog een sleepje aan deze Hakketak want over De Bruidshoek valt veel te vertellen. Door toeval bestaat het bedrijf – dat in 2014 de prijs ‘Beste Bruidswinkel van Nederland‘, ofwel de ‘Dutch Wedding Award’ verdiende – sinds 2009 uit twee vestigingen. Om overtollige voorraad, enkele stuks en overjarige modellen te slijten, huurde de familie, tijdelijk een winkelpand op de hoek van de Langegracht en de Pelikaanstraat. Die outlet is er nú nog en daar is de kwaliteit ook prima. “Er hangt geen enkele Chinese jurk in onze zaken hoor,” zegt Robert-Jan: “Maar het is een ander winkelconcept. Zelf passen en direct mee naar huis nemen. Daarnaast worden er voor die japonnen die je vaak met 70% korting kunt aanschaffen in die vestiging kosten berekend voor het op maat maken, mocht dat nodig zijn.”

Zus Angela runt de outlet store. Die winkel heeft een eigen publiek. Je kunt er  voor een bedrag tussen de € 299,- en € 899,- al een droomjurk scoren. Moeder Wil was na haar pensionering vaak op zaterdagen in de outlet te vinden. Eindelijk achter dat kopje thee, gezellig converserend met de klanten. Want vertellen en advies geven, daar kreeg ze zo’n energie van!

Ongelooflijk
Er hangen honderden bruidsfoto’s aan een wand bij de ingang. Ik bekijk ze nog even voordat ik wegga. “Fotografen zeggen altijd; Als de jurk van jullie is, dan zit ‘ie altijd goed,” vertelde Robert-Jan me tijdens ons gesprek. Dat lijkt me wel als zwangere bruiden zelfs nog twee dagen voor de trouwdag mogen komen doorpassen en de jurk zo nodig dan nóg bijgewerkt wordt. Deze winkel is groot, de service is groots, de voorraden in de magazijnen zijn gigantisch en de vriendelijkheid en behulpzaamheid van alle medewerkers kennen geen grenzen bij De Bruidshoek. Geen wonder dat De Bruidshoek in de reviews op Perfect Wedding een 9.9 scoort!

De Bruidshoek: www.bruidshoek.nl
De outlet van De Bruidshoek: www.bruidsoutlet.nl
De Bruidshoek op Facebook: www.facebook.com/bruidshoek

Delen

1 reactie

  1. Mijn jurk nog gekocht aan de Willem de Zwijgerlaan, en opgehaald aan de Vrijheidslaan. Een paar straten van waar ik toen inmiddels zelf ook net naartoe was verhuisd… dus straks ook ons tienjarig jubileum. Dit lezen deed herinneringen opkomen. Leuk! (En ja, ik vond het ook een fantastische winkel met uitstekende service.)

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline