VVD tevreden over spoeddebat bed, bad en brood

10

Het interpellatiedebat dat donderdagavond op verzoek van de VVD Leiden werd gehouden in de Leidse gemeenteraad heeft geen wijzigingen opgeleverd in de manier waarop Leiden omgaat met mensen zonder papieren. Toch toonde VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen zich na afloop tevreden.

VVD-fractievoorzitter Zevenbergen en STUV-voorzitter Jansen over het Leidse bed, bad en broodbeleid.

Hoewel de VVD eigenlijk niet wil dat Leiden een opvangcentrum gaat inrichten waar 20 uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen worden opgevangen, is de VVD tevreden dat alle partijen het wel eens zijn over het principe dat mensen zonder verblijfstitel uiteindelijk zullen moeten terugkeren naar hun land van herkomst. “We moeten mensen geen valse hoop geven,” stelt Zevenbergen.

DSC02729Voorzitter Hilde Jansen en penningmeester Henk Boting (allebei links op de foto) van STUV volgen het debat vanaf de publieke tribune.

Ook voorzitter Hilde Jansen van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden is blij met de uitkomst van het debat. Op de VVD na, steunen alle partijen de plannen van het college van Burgemeester en Wethouders op de opvang voort te zetten. STUV gaat verhuizen naar een nieuwe locatie waar ook die opvang en begeleiding kan worden gedaan. Waar STUV heen gaat, wil het stadsbestuur pas zeggen als omwonenden zijn geïnformeerd.

Delen

10 reacties

 1. Zolang de vierde B van Beleg niet besproken wordt heeft Ome Koos weinig solutie in de tevredenheid van de politiek. Het moet toch gaan over Bad, Bed, Brood en daar dan weer wat op. Op naar het komende BBBB-debat. De PvdA en de VVD gaan er nu al scheel van kijken. Want wat heb je aan brood als er geen beleg is en al helemaal niet als er geen Leids Beleg is. Ja politiek, ook dat nog.

 2. een Leids burger op

  Ze hoeven vast geen droog brood te eten hoor. Daar zal vast ook beleg bij zijn. Haring en wittebrood.
  citaat uit de berichtgeving:”Op de VVD na, steunen alle partijen de plannen van het college van Burgemeester en Wethouders om de opvang voort te zetten.” Ook de groep Kok?

 3. @ Een Leids Burger
  Gelukkig maar dan, maar zeker weet je het tegenwoordig niet. Niets is meer zeker. Zeker nu niet met die goochemerds Rutte en Samsom. Maar die hebben het dan ook niet nodig. Die eten beleg met brood (Samsom) of alleen beleg (Rutte). Van droog brood hebben die nog nooit gehoord. Ja, voor een ander is droog brood goed genoeg, maar toch niet als je zoveel belangrijk werk doet. Dan neem je dubbel beleg. Kijk en daar kan Ome Koos slecht tegen, rechtsongelijkheid in de broodbelegging.

  • Pieter begrijpt ome Koos niet zo goed. De opvangregeling BBB geeft rechtsongelijkheid. Immers: vreemdelingen die netjes naar de uitspraak van de rechter hebben geluisterd en de beslissing dat zij Nederland moeten verlaten hebben opgevolgd worden – hoewel ze netjes bezig zijn en zich aan de wet houden – achtergesteld, want vreemdelingen die uitspraken van rechters minachten en – tegen de verplichting in – gewoon in Nederland blijven worden beloond voor hun asociale gedrag en krijgen opvang cadeau. Da’s vreemd: de kwaden worden beloond, de goeden gestraft.

   • @Pieter
    Het probleem is dat deze uitgeprocedeerden om diverse reden vaak niet terug kunnen. En Ome Koos heeft zijn hart op de goede plaats, waar ik bij jou aan twijfel.

    • @Frats: het oordelen over mij laat ik over aan mensen die me wel kennen. Of de mensen terug kunnen is iets waar de rechter zich al over heeft gebogen, en in die gevallen kan men altijd een vergunning buiten schuld vragen. Zie Leids Burger van 19.27

 4. maarten kersten op

  Fijn dat B&W, de overgrote meerderheid in de gemeenteraad en daarmee dus…Leiden zich in deze symbolische gedachtenis-dagen van hun beste zijde hebben laten zien…! Een lokaal bevrijdingsfeestje dus voor de asielzoekers, die hier vaak in zeer gecompliceerde, maar door “onderbuikmensen” al te makkelijk zwart-wit voorgestelde omstandigheden, noodgedwongen moeten verblijven. Bevrijdend ook ongetwijfeld voor de STUV, die hiermee haar jarenlange tomeloze maar stille inzet voor deze slachtoffers van oorlog en dictatoriale willekeur erkend ziet ! Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gaan duidelijk niet alléén over onze eigen slachtoffers uit heden en verleden…

 5. een Leids burger op

  Dit heeft niets te maken met “onderbuikmensen” maar eerder met rechtvaardigheidsmensen. (zie reactie van Pieter hierboven).De bbb hoort slechts een tijdelijke opvangvoorziening te zijn waar UITGEPROCEDEERDE asielzoekers (illegalen) gebruik van kunnen maken in afwachting van hun uitzetting. Voor èchte vluchtelingen is er de asielprocedure met opvang in AZC’s. De vergelijking met de dodenherdenking en bevrijdingsdag( en daarmee de tweede wereldoorlog) gaat dus hier niet op. Dat zou pas zo zijn als die hier illegaal verblijvende uitgeprocedeerden oorlogsgeweld te vrezen hadden en de rechter een verkeerde beslissing had genomen. Uit de cijfers blijkt echter dat vluchtelingen uit oorlogsgebieden e.d. hier in Nederland juist asiel krijgen.
  Zie nogmaals: http://sleutelstad.nl/2015/04/24/leiden-biedt-bed-bad-en-brood-ongeacht-gewijzigd-rijksbeleid/#comment-24084
  Het gaat bij de bbb dus helemaal niet om vluchtelingen, maar om uitgeprocedeerden: dat zijn dus mensen waarvan de rechter alreeds geoordeeld heeft dat er geen geldige reden is voor (langer) verblijf in Nederland.
  ——————————————————————————————————————————–
  Verder is het nu juist nogal zwart-wit om te denken dat die illegalen allemaal maar mensen zouden zijn die niet terug zouden kunnen en dus maar noodgedwongen hier zouden moeten verblijven. Jazaker, dat komt óók voor maar mag niet generaliseerd worden. Voor bbb-opvang mag ook geëist worden dat de uitgeprocedeerde in ieder geval zelf goed meewerkt aan de terugkeer. Daarmee worden zowel recht gedaan aan barmhartigheid(humanitaire overwegingen) als aan rechtvaardigheid.

 6. Een uitgeprocedeerde asielzoeker, die niet terug kan of wil, de straat op sturen is vooral vragen om meer onveiligheid. Dat zijn mensen die niets meer te verliezen hebben en zullen bijdragen aan de criminaliteit in Leiden. Daarnaast komen er steeds meer stateloze asielzoekers ons land binnen. Dat zijn vooral kinderen, maar ook volwassen vluchtelingen die door de regering van hun land van herkomst zijn uitgewezen na inname van hun paspoort. Dat zijn dus geen asielzoekers, die zelf hun paspoort hebben weggegooid, want die mensen blijven traceerbaar als illegale asielzoekers omdat ze hun eigen nationaliteit hebben behouden.
  Veel stateloze kinderen zijn geboren uit ouders die beide uit verschillende landen komen, waarbij het land van hun geboorte hun nationaliteit niet erkent. Voor deze stateloze vluchtelingen, die door geen enkel land worden geaccepteerd, is maar één oplossing: huisvesting bieden en de Nederlandse nationaliteit toekennen, zodat de kinderen naar school kunnen en de volwassenen aan het werk.

  • een Leids burger op

   Voor wie zich aan criminaliteit te buiten gaat (illegaal of legaal) is er in Nederland ook een prima bed,bad en brood-voorziening hoor….(als is dat dan wel met een vrijheidsbeperking als strafmaatregel).
   Kinderen worden niet zomaar uitgezet maar kunnen in principe wel weer uitgezet worden als ze volwassen zijn.(inmiddels is er een kinderasielwet, kinderpardon, n.a.v. het geval Mauro).
   Het gaat erom dat de uitgeprocedeerde illegaal die uitgezet kàn worden, ik herhaal KAN uitgezet worden, moet meewerken aan de uitzetting: Niet alleen rechten(opvang) dus maar ook plichten(meewerken aan de uitzetting).
   ——————————————————————————————————————————
   En voor wie niet terug KAN keren, is er de buitenschuldprocedure die kan resulteren in
   alsnog verblijfsvergunning.lees eerdere verwijzing….http://sleutelstad.nl/2015/04/24/leiden-biedt-bed-bad-en-brood-ongeacht-gewijzigd-rijksbeleid/#comment-24084
   Maar het is dus een misverstand om te denken dat het allemaal maar illegalen zouden zijn die niet terug zouden kunnen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline