VVD Leiden wil vasthouden aan streng uitzetbeleid

De VVD Leiden wil weten welke gevolgen het voor Leiden heeft als de stad inderdaad een voorziening opent voor 20 uitgeprocedeerde asielzoekers en andere mensen zonder verblijfsstatus. De partij wil onder meer weten wat die opvang gaat kosten en welke activiteiten Leiden dan niet meer kan uitvoeren. Ook wil de partij van het college weten hoe wordt voorkomen dat uitgeprocedeerde illegalen uit de hele regio naar Leiden komen als hier een opvang wordt geopend.

Vanavond gaat de VVD deze en nog een hele serie andere zaken aan de orde stellen in een spoeddebat dat wordt gevoerd tijdens de gemeenteraadsvergadering. De partij van fractievoorzitter Frederik Zevenbergen wil ook van burgemeester Lenferink weten waarom Leiden denkt over voldoende expertise te beschikken voor de begeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zevenbergen vraagt zich af wat Leiden beter of effectiever doet dan de specialisten van de Dienst Terugkeer en Vertrek in het bevorderen van terugkeer. Als Leiden denkt dat hier een grotere expertise aanwezig is om de terugkeer te begeleiden dan moet het college maar boter bij de vis leveren, vindt Zevenbergen: “Welke prestatieafspraken gaat Leiden dan maken met het Ministerie van Veiligheid en Justitie?”

Als mensen zonder papieren zich melden bij de op te zetten Leidse bed, bad en broodvoorziening dan wil de VVD dat deze worden overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek, of dat ze worden overgebracht naar de landelijke opvanglocatie in Ter Apel. “Zo nodig met hulp van de politie.”

Ten slotte wil de VVD ook weten welk openbare orde probleem de burgemeester wil oplossen met het tegen de regels opvangen van ongedocumenteerden. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente en dus gebruiken veel burgemeesters dat argument om mensen van straat te halen en ze van eerste levensbehoeften te voorzien. Mensen worden anders mogelijk gedwongen om in de criminaliteit te vervallen om in hun levensonderhoud te voorzien. De VVD Leiden wil voorbeelden: “Hoeveel mensen zijn er het afgelopen jaar door de Leidse politie overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek na een openbare orde probleem?”

Lees hier het complete interpellatieverzoek van de VVD Leiden.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline