VVD wil spoeddebat over bed, bad, brood

27

Morgen wordt er in de Leidse gemeenteraad een spoeddebat gehouden over de verstrekking van bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde vluchtelingen in Leiden. De VVD Leiden heeft het interpellatiedebat aangevraagd naar aanleiding van de brief die het Leidse college vandaag aan de raad stuurde.

Samen met de Groep Kok is de VVD Leiden de enige partij in de Leidse raad die tegen het doorgaan van het verstrekken van eerste levensbehoeften aan ongedocumenteerden is. Vandaag liet het college niet alleen weten door te gaan met het verstrekken van bed, bad en brood, maar die opvang en begeleiding zelfs uit te breiden.

Onder leiding van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) komt er een opvang voor 20 mensen op een nader bekend te maken plek in Leiden. Op dit moment worden er door STUV vijf mensen opgevangen die nergens anders terecht kunnen.

Delen

27 reacties

 1. Laat de VVD EN DE PVDA ook eens kijken naar de bejaarde Nederlanders als het zo door gaat moeten zij ook naar BED BAD en DROOD.!

 2. Zo te zien leeft vriend Frederik niet bij Brood alleen!
  Dom, Dom, Freddy, dat gaat je stemmen kosten!!
  Je woont in een stad van Vluchtelingen!!

 3. Zitten er in Leiden al niet genoeg kan ze met me neus aanwijzen in zuid-west gaan ze ook werken of leven ze alleen s’nachts

  • Piet Pekelharing op

   Leiden houdt zich aan de wet. Het is niet omdat de landelijke overheid een bepaalde aanpak verzint, de lagere overheden verplicht zijn aan deze werkwijze mee te werken.

   • Leiden houdt zich juist niet aan de wet. Het rijk regelt opvangplekken voor heel Nederland, en ook Leidse illegale vreemdelingen kunnen daar terecht. Voor een apart Leids initiatief bestaat geen aanleiding. De vraag of er een opvang voor deze personen moet komen en wie dat regelt is nu beantwoord, en dan is het niet aan de stad Leiden om met een eigen variant te komen.

    • Piet Pekelharing op

     Het lijkt mij niet dat een landelijke overheid de gemeente de wet kan voorschrijven. Wat blijft er dan over van de gemeentelijke autonomie?

     • een Leids burger op

      Natuurlijk wel: de landelijke overheid dient immers de kaders te bepalen waarbinnen gemeenten hun beleid vorm moeten geven.Dat is in dit geval uiteraard niet anders.

     • Piet Pekelharing op

      Daarin heeft u gelijk, Leidse burger, maar het zou eigenlijk andersom moeten zijn:

      De landelijke overheid zou uitsluitend bevoegd moeten zijn, voor die delen van het beleid waarvan de gemeentes nadrukkelijk hun bevoegdheid aan het Rijk hebben overgedragen.

 4. Dit miserabele overleefcompromis van VVD-PvdA is rondweg onuitvoerbaar. Toch weer typisch voor die leidse VVD klakkeloos mee te dansen in de haagse kaasstolp. En het onvervalste rechtse bevel=bevel van de leidse lib frac laat zich hierin weer niet onbetuigd.

  • een Leids burger op

   Onuitvoerbaar is de regeling m.b.t. de uitgeprocedeerde illegalen niet.
   Maar, toegegeven, de regeling is wel moeilijker|lastiger uit te voeren dan wanneer het ook locaal zou kunnen. Het probleem is echter dat de gemeente zich dan fixeert op vrijwel uitsluitend de opvang(zoals ook nu het geval is) en er van (meewerken aan ) terugkeer sowieso niets of onvoldoende terechtkomt.

 5. misschien toch maar een referendum houden D66 zoals jullie altijd graag wilde over dit onderwerp wat duidelijk de samenleving verdeelt. Waar dit geheel niet nodig is want het is duidelijk je komt het land binnen je krijgt door een officiele instantie te horen dat het veilig is dus je mag terug keren indien de rechter dit ook beslist dan is dit klaar hoeft geen jarenlang proces te zijn dit kan ook via snel recht van 6 maanden bekeken worden. Als namelijk de uitspraken van de rechter ook al niet in waarden worden genomen dan is onze rechtsstaat toch wel heel ver weg.

 6. Sjaan de Wekker op

  het begint een klucht te worden … in de praktijk is de bbb voorzieningen humaan, in theorie is de bbb een voorziening om een vluchteling mee NL uit te sturen …

  • een Leids burger op

   De bbb is een (opvang)voorziening waar uitgeprocedeerde asielzoekers (illegalen) gebruik van kunnen maken in afwachting van hun uitzetting. Voor èchte vluchtelingen is er de asielprocedure met opvang in AZC’s.

 7. een Leids burger op

  @P.P
  Nee Piet, de juiste hierarchie is (top-down):landelijke overheid, provincie, gemeenten.
  Als het andersom was (en de gemeenten het dus voor het zeggen hadden) wordt de kans op rechtsongelijkheid groter.(van de ene gemeente mag dan dit en van de andere juist weer niet.) Wel kan het rijk besluiten bepaalde taken over te dragen aan de provincie en gemeenten, maar altijd binnen de kaders van de wet. Wat een landelijke overheid wèl moet doen bij het vaststellen van de kaders is goed naar de gemeenten luisteren, hun kritiek serieus nemen en eventueel aanpassingen doen. Want de gemeenten moeten het tenslotte uitvoeren.

  • Piet Pekelharing op

   In het onderhavige geval luistert de landelijke overheid nu juist helemaal niet naar de gemeenten.

 8. Margje van Vliet op

  VVD….schaam je diep. Menselijkheid is tegenwoordig ver te zoeken

 9. annevelink op

  De Regering bepaalt en niet de Gemeenten. Formeel zijn deze ondergeschikt. Op deze manier ontstaan anarchie. Het gaat om het principe en niet om wie er gelijk heeft..

 10. annevelink op

  Gemeenten hebben immers geen mandaat om Belastinggelden uit te geven die hun niet zijn toegewezen.
  Dar doen ze in Den Haag al veel te veel.

 11. Bij de neoliberalen van de VVD zijn ze onder de demagogische leiding van Halve ZijlSStra en Grijnzende Mark nooit te beroerd om de zwakkeren steeds weer een wrede schop of klap te geven. Ze doen dit in de wetenschap dat veel slecht geïnformeerd volk ervoor zal applaudisseren. Met echt liberalisme heeft het beleid van de VVD al lang niets meer te maken, wel met simpel rechts populisme. Het leidt de aandacht lekker af van waar de VVD vooral ook mee bezig is: het consequent bevoordelen van grote bedrijven en particuliere vermogenden waar ze maar kan, vanzelfsprekend op kosten van gewone belastingbetalers zonder ontduikingsmogelijkheden en ten koste van onvermogenden, zieken, ouderen en armen. Die gewone belastingbetalers zonder ontduikingsmogelijkheden raken gefrustreerd en boos. Ze ruiken nattigheid maar ontberen voldoende inzicht in de politieke en maatschappelijke werkelijkheid, zoeken zondebokken en de volksmenners van de VVD presenteren die.

 12. De Big Reset komt eraan, het neoliberalisme heeft zijn langste tijd gehad. Het vertrapte volk zal de zich verrijkende elite uitkotsen. Even geduld a.u.b.

 13. een Leids burger op

  Mensen die geen goed argumenten hebben komen vaak met verwijten van populisme, volksmennerij of neoliberalisme. Daar heeft het hier echter niets mee te maken.
  Het gaat om het verstrekken van bed,bad en brood aan voornamelijk uitgeproceerden die hier illegaal verblijven.

 14. Het gaat hier ook over de VVD en dus ook over de politiek van die partij. De samenhangen tussen de ideologie, beleid en uitlatingen van VVD’ers zijn duidelijk, maar misschien niet voor iedereen.

  • een Leids burger op

   Die samenhang is er ook bij andere partijen.Maar kritiek, op welke parij dan ook, hoort met inhoudelijke argumenten te worden bestreden. Niet met dooddoeners.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline