Leiden gaat door met verstrekken bed, bad en brood: Akkoord werkt niet

5

Het Leidse College van Burgemeester en Wethouders is ongelukkig met het akkoord dat regeringspartijen PvdA en VVD vorige week sloten inzake het verstrekken van bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde vluchtelingen op nog maar zes locaties in Nederland. “Wij zijn van mening dat de daarin opgenomen werkwijze niet zal werken en dat ongedocumenteerden, zeker buiten de vijf genoemde gemeenten, ook de genoemde faciliteiten zullen mijden. Daarmee blijft het probleem bestaan,” zo schrijft het college vandaag in een brief aan de raad. Het stadsbestuur gaat dan ook door met het lokaal opvangen en begeleiden van de zogenaamde ‘ongedocumenteerden’: “In elk geval zolang niet duidelijk is of de geboden landelijke oplossing daadwerkelijk werkbaar is en daarbij hebben wij dus grote twijfels”.

In Leiden zijn er momenteel zo’n 90 mensen in beeld bij de verschillende hulporganisaties. Dat zijn de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV), Diaconaal Centrum De Bakkerij en de Stichting Vluchtelingenwerk. De betrokken organisaties gaan er vanuit dat Leiden toe kan met maximaal 20 opvangplaatsen voor de bed, bad en broodvoorziening. Er is altijd sprake van doorstroming en een deel van de vluchtelingen wordt al opgevangen door particulieren.

Momenteel zijn er in Leiden 16 opvangplekken voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Acht bij STUV (waarvan er nu vijf bezet zijn), vijf bij De Bakkerij en nog drie bij de Vol Evangelische Kerk. die laatste twee organisaties stoppen met deze opvang zodra de gemeente die ter hand neemt.

STUV is nu nog gehuisvest in een pand aan de Rijnsburgerweg. Dat moet echter op korte termijn worden verlaten in verband met de herontwikkeling van Nieuweroord. Het college heeft al een nieuwe plek voor STUV op het oog waar ook de 20 opvangplekken gerealiseerd zullen worden. Waar dat is dat wil de gemeente nog niet zeggen. eerst moeten omwonenden nog geïnformeerd worden.

Het college erkent in de brief overigens dat het de rechter is die in ons land bepaalt of iemand mag blijven of niet. “Maar,” zo stelt het college: “Als dat oordeel negatief is moet iemand ons land verlaten, tenzij dat niet mogelijk blijkt. In dat laatste geval kan er een ‘buiten-schuld-verklaring’ worden verkregen, waarmee het verblijf wel weer rechtmatig is.”

 

Delen

5 reacties

  1. Wat is Leiden goed bezig! Wat wordt het volgende project? Er is vast wel meer dat op landelijk niveau niet goed werkt, pak de uitdaging!

  2. als ik de burgemeester zo zie lachen kan dat voor de burgers alleen maar ellende betekenen misschien moet hij ze zelf maar onderdak geven in zijn eigen huis. Hij zal wel een bad hebben, want ik heb enkel een douche. Hij zal wel brood hebben want ik heb enkel droge crackers hij zal ook wel een logeerbed hebben, waarbij wij blij zijn net een goed twee persoonsbed te hebben. Dus lenferink doe je plicht neem ze op in je gezin. Laat ze dan mogelijk huishoudelijk werk doen ervoor en je weet hoe het plaatje er dan uitziet.

  3. Ach, arme Dennis. Eerder schreef hij over zijn grootouders die aan hun lot worden overgelaten en nu blijkt hij zelf droge crackers te eten en moet hij het slechts met een douche doen. Dat dit soort toestanden in Leiden anno 2015 voorkomen is schrijnend en doen het ergste vrezen. Dat is andere koek dan die bad-brood-bed-verwennerij. Lenferink – niet lachen, maar doe je plicht en neem hem op in je gezin.

  4. tramalant op

    Illegaal is illegaal klaar punt. Kost alleen maar belasting geld en voegen niks toe aan deze maatschappij. Waarom worden ze nadat ze zijn uitgeprocedeerd niet gelijk hup naar land van herkomst gestuurd. LET OP: Links socialistische vrienden , dit gaat om UITGEPROCEDEERDE ASIELZOEKERS. Niet die hier op een legale manier worden toegelaten en de procedures volgen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline