Leiden blijft bed, bad en brood verstrekken aan illegalen

73

In Leiden blijft het verstrekken van bed, bad en brood gewoon doorgaan. De politiek trekt zich niets aan van het in Den Haag gesloten akkoord tussen VVD en PvdA. GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe maakte alvast een uiting voor dat standpunt. Al lijkt het er op dat het hier gaan om haring, bad en brood.

Nieuw kabinetsbeleid of niet, Leiden blijft gewoon bed, bad en brood verstrekken aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat blijkt na een rondgang langs de politieke partijen in de Leidse raad. Van de grote partijen is alleen de VVD blij met het akkoord dat de twee regeringspartijen hebben gesloten. Daarin staat dat alleen de vijf grootste steden van ons land nog tijdelijke opvang blijven aanbieden. Het gaat dan om Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

De grootste partij in Leiden, D66, staat nog steeds vierkant achter de in november aangenomen motie van de ChristenUnie in Leiden, waarin Leiden besloot door te gaan met het voortzetten van de verstrekking van een aantal basisvoorzieningen. De partij gaat vanavond in de raadscommissievergadering aan burgemeester Lenferink vragen of die er ook nog steeds zo over denkt. Fractievoorzitter Jeffrey van Haaster noemt de argumenten van zijn fractie: Het is inhumaan om basishulp aan deze groep kwetsbare mensen te ontzeggen. Bovendien is het een taak van de gemeente, ook als verantwoordelijke instantie voor de openbare orde, om die basishulp te blijven bieden.” Op die lijn zit ook het CDA. Duo-raadslid Julius Terpstra zegt dat het beleid weliswaar gericht moet zijn op terugkeer, maar de uitvoering moet lokaal gebeuren: “Het is echt niet zo dat Leidse illegalen nu naar Den Haag vertrekken voor bed, bad en brood.”

VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen kan goed leven met het Haagse akkoord: “Hulp voor wie werkt aan terugkeer, niet voor mensen die de uitspraak van de rechter weigeren te accepteren. Want dat wordt nog weleens vergeten in de discussie. Het is de rechter die beslist, niet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Fractievoorzitter Mart Keuning laat weten dat de ChristenUnie vanavond ook nadere vragen gaat stellen aan de burgemeester. “De oplossing van het kabinet is helemaal geen oplossing,” zo stelt hij. Dat vindt ook Tomas Kok van de Groep Kok. Zij het om een heel andere reden: “Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd. Dus het land uit. Ook dit akkoord regelt geen directe uitzetting.” Kok richt zijn pijlen verder op ‘partijen als D66’: “Het zijn zulke partijen die te pas en te onpas de rechtstaat erbij halen, maar nu puntje bij paaltje komt en tot aan de hoogste rechter is besloten dat deze immigranten het land dienen te verlaten, hebben ze daar maling aan.”

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren wil niet alleen zorgen voor opvang, maar ook de oorzaak wegnemen: “We moeten stoppen met het plunderen van Afrika. En geen vlees importeren uit een verdrogend Brazilië.”

Ook de SP vindt dat de gemeente Leiden moet doorgaan met het geven van bed, bad en brood aan vluchtelingen zonder verblijfsstatus. SP-raadslid Ries van Walraven: “De halfslachtige afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt lossen niets op. Die zijn alleen maar bedoeld om de val van het kabinet te voorkomen. In Leiden moeten mensen op een menswaardige manier opgevangen kunnen worden.”

Ook de GroenLinks, Leefbaar Leiden, de PvdA en de SP willen dat Leiden zich niks aantrekt van het in Den Haag gesloten akkoord.

Vanavond stellen verschillende partijen het akkoord over het beperkt verschaffen van bed, bad en brood aan de orde in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs & Samenleving. Volgens het akkoord mogen gemeenten geen bed, bad en brood meer verschaffen, op straffe van een boete. Naar het zich laat aanzien gaat Leiden zich daar dus niets van aantrekken.

Delen

73 reacties

  • PVDA ‘
   jullie maken je druk om illegalen ter wel jullie de bejaarden laten stikken-
   en de zorg kapotmaken schandalig PVDA is niet meer voor de Nederlanders maar voor eigen-
   belang en buitenlanders!

  • pvda, Leiden gaat gewoon door.Dus TEGEN de WET in.Mag ik dan ook toedeloe zeggen tegen de wetgeving of gelden dan ineens weer andere regels

   • Allereerst is dit (nog) geen wet, en daarnaast blijft het gewoon toegestaan om voorzieningen aan te bieden aan mensen die illegaal zijn (maar dat zorgt er wel voor dat de gemeente gekort zal worden). Dus nee, jij mag niet ‘toedeloe’ zeggen tegen de wet.

 1. De PvdA is net zo genadeloos voor de illegalen als voor de bejaarden en hulpbehoevenden, net zoals de VVD.

 2. De westerse landen zijn de oorzaak van de destabilisatie van Libië en het Midden-Oosten. Dan moeten ze nu ook bereid zijn de gevolgen van die destabilisatie te dragen. Wie in een wespennest port moet niet gek opkijken als hij gestoken wordt.
  Dat Leiden dat inziet en hulp biedt waar het kan siert onze stad die eeuwenlang vluchtelingen en ontheemden van heinde en ver heeft opgevangen.

  • Hij wiens naam ... op

   Compliment Frats…..niet het gevolg bekritiseren maar oorzaak aanstippen….. Knap…

  • Hij wiens naam ... op

   Ehhhh Tommy…..weet Mam wel dat je, weer, met je telefoon aan het spelen is?

 3. Wie denkt Leiden wel dat het is , uitgeprocedeerde asiel zoekers moeten er uit , En niet ten koste van onze sociale voorzieningen, subsidie,s en ten koste van onze ouderen maar hier blijven, Een oudere krijgt tussen de 11 en de 13 honderd euro per maand terwijl een uitgeprocedeerde asiel zoeker 16 duizend euro per jaar kost ( links Nederland incl elite en politiek moet zich schamen ). Betaald door de belasting betaler.
  Bent u tegen al dat uitschot uit primaten culturen kijk dan gerust even op mijn Facebook account : Johan Vrie ( soevereinburger ) . Hier vind u ook links naar andere bronnen, Waarom ageer ik hier . Omdat Nederland aan het verzwarten is en steeds meer gevaar loopt met primaten culturen die als ze hun zin niet krijgen er een steeds grotere kans is op een nog grotere criminaliteit en de kans die nu substantieel is op aanslagen steeds groter word.

  • Asielzoekers, illegalen, bejaarden en hulpbehoevenden worden door de machthebbers tegen elkaar uitgespeeld zodat ze zelf aan de touwtjes kunnen blijven trekken en de rijken nog rijker kunnen laten worden. Daar zitten de echte profiteurs en hun handlangers.

  • Hij wiens naam ... op

   Johan…..
   Lieve Johan…..
   Wat een haat zeg….het rechtse, ‘ geenstijl’ drolletje zit jouw wel dwars hè? Nu ja…..kijk even op mijn website genaamd humaan, verantwoordelijk, tolerant en verzorgingsstaat….ook leuk hoor..
   Lieve Johan, angstig mannetje, primaten culturen is het woord dat jij gebruikt…ehhhh had je beter opgelet tijdens het schoolreisje naar het RVO, nog wel in onze eigen stad, had je kunnen weten dat toen wij in berenvelletjes rond liepen deze culturen astrologie, wijsbegeerte en medicijnen studie(s) al hoog in het vaandel hadden….
   Ageer tegen het totale probleem….. Johan….please..en dat is het inhumaan beleid van deze regering….. D&T-loze EN onze bejaarde……beide onderdeel van een achterlijk beleid

 4. echt super irritant, al die twitter reacties overal sinds deze site is vernieuwd. Mazakt het heel onaangenaam om te lezen. Dan denk je dat er inhoudelijk wordt gereageerd, is het allemaal twitter forwards.. Vind je dat echt een toegevoegde waarde, Chris?

 5. Inderdaad zeer irritant, al die twitter berichten er doorheen. Dat maakt ieder item bijna onleesbaar.

  Ik vind het een moedig gebaar van Leiden. Ik hoop dat veel andere steden hetzelfde gaan doen.
  In deze hele discussie met de VVD en Wilders mis ik het antwoord op één vraag: wat doe je, als blijkt dat iemand (voorlopig) niet kan terugkeren naar zijn land van herkomst, omdat hij dan een zekere dood tegemoet gaat?

  Natuurlijk kan een stad als Leiden dit niet alleen oplossen. Het zou een taak van de UNHCR moeten zijn om opvangplaatsen te creëren, waar vluchtelingen uit Afrika en het Midden Oosten tijdelijk een veilig heenkomen kunnen vinden. De UN gedraagt zich hierbij als een papieren tijger.

 6. Ik ben het helemaal eens met Margreet. Dat getwitter maakt het forum kapot. Maar misschien levert dat geretweet Sleutelstad geld op en vindt de redactie een beter webforum onbelangrijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline