Hakketak, Francine sprak… Kevin van Lierop van Saton Optiek

Je kijkt je ogen uit als je van historie houdt, in de winkel in Leiden. Met zoveel nauwkeurigheid en vooral liefde voor wat er was, is en moet blijven is het pand gerenoveerd. Je komt ogen tekort in de webwinkel van dit bedrijf. Zo groot is de keus. Het oog wil ook wat wordt er goed begrepen maar er wordt je zeker geen rad voor ogen gedraaid.

Voordat ik Kevin van Lierop, Floormanager van de Leidse vestiging van de al meer dan 50 jaar bestaande regionale Optiek keten SATON ga spreken, google ik eens op het woordje ‘ogen’ en kwam daarbij niet alleen bovenstaande vier zegswijzen tegen maar nog 83 anderen die het woordje ogen bevatten. Kun je nagaan hoe belangrijk ogen voor ons zijn!

Saton heeft liefde voor Historie
Oogstrelend (ik kan niet meer stoppen met die ogen) is het interieur van Saton Optiek aan de Lange Mare. Fris groene vitrines met honderden brillen halen in één keer elk suf imago – voor zover dat nog bestaat – over een bril dragen uit je hoofd. De mooiste modellen staan overzichtelijk op ooghoogte uitgestald. Op merk en soort. Wat ook leuk op mijn netvlies terecht komt is het entree van Kevin. Heel rappe voeten in crémewitte sneakers onder een trendy jeans salopette landen na een razendsnelle afdaling van de trap pal voor mijn neus. “Haai, jij bent Francine? Ga mee naar boven, er is koffie, thee of een watertje als je wilt.” Ik wil wel naar boven, maar niet zo snel als Kevin. Want ik zuig de bijzonder fraaie metamorfose van dit eeuwenoude pand tijdens het traplopen graag in me op. Daar waar ruimte nodig was en oude binten nog aanwezig, zijn kamers met muren van helder glas gemaakt. Alle, maar dan ook werkelijk álle nog aanwezige historische elementen zijn hier gekoesterd, met liefde hersteld en vooral in zicht gebracht! “Fraai hé,” grijnst Kevin naast me: “Wij zien het zelf ook nog elke keer hoor! Het is gewoon gewéldig om in dit pand te werken!”

Wie ben je zelf?
Kevin is een prima ambassadeur voor het optiekbedrijf Saton, de collectie en het pand. Maar wie is hij zelf? Als ik het hem vraag, gebeurt er iets grappigs. Een man die heel geestdriftig over zijn vak en bedrijf spreekt – en dus absoluut niet op zijn mondje gevallen is – valt ineens stil. Grote ogen kijken me aan. “Uuhhhh… een watertje wilde je toch?” Met een sierlijke zwaai wordt het naast me neergezet. Kevin grijnst. Hij heeft door dat de Hakketak niet alleen over de zaak zal gaan, maar ook over hém! Kevin is een man vól passie. Mode, design en mensen helpen. Dáár vult hij het liefst zijn dagen mee. Na het Zadkin ROC in Rotterdam ging hij mode-opleidingen volgen. “Maar mijn hemel, wat was dát een oppervlakkig wereldje!” Als Kevin dat zegt kan ik de teleurstelling en afschuw, bijna zo van zijn gezicht pakken! “Voor mij moet het leven toch wel wat meer diepgang hebben, dus ik zocht een ander soort van bezig zijn met mode en vooral mensen daarbij helpen,” vervolgt Kevin zijn beroepskeuze. “En toen bleek dat ik een oogje voor design en ontwerpen van brillen had,” zegt hij bijna triomfantelijk. “En… ik vónd en vind het nóg werelds om een dametje met een mooie bril in de plaats van haar oude jampotjes de deur uit te zien gaan,” zegt hij er blij achteraan. Het verbaast me niets. Deze man ís mode, denkt modern en de liefde voor zijn medemens spat met enorme energie uit zijn ogen.

Rotterdam – Leiden
Geboren in Leiden maar toch woont hij liever in Rotterdam. Om de simpele reden dat hij zijn zakelijk- en privéleven graag gescheiden wil houden. Maar toch is Kevin vaak na sluitingstijd van Saton nog in Leiden te vinden. Voor de terrasjes, een hapje eten bij Annie’s, alle cafeetjes, de waterterrassen, de prachtige lantaarnpalen op de Bree en de dorpse sfeer. “Speciaal om m’n avond daarna leuk en lekker te beginnen met een hapje, is de zaak tot 19.00 uur geopend.” Na het eten ergens nog een ijsje of een koffietje aan de Nieuwe Rijn vinden Kevin en zijn vriend het summum en een heerlijke afsluiting van de werkdag. Rotterdam komt pas weer in zicht als alle lichtjes in de havens al branden.

Leiden lastig
“Hier wonen? Ik zou niet weg willen uit het overzichtelijke Rotterdam,” verzucht Kevin. En waarom dan niet? “Joh. Na jaren nu ben ik er nog steeds niet uit met al die straatjes en steegjes. Je kunt mij drie keer omdraaien en dan ben ik alweer totaal de weg kwijt. Maar ik ben de enige niet hoor,” roept hij bijna uit: “Vooral op zaterdagen wanneer er hier allerlei uitstallingen van ambulante waren voor de deur staan, kunnen soms zelfs de echte Leidenaren onze winkel niet eens meer vinden. Vandaar dat we vaak ook maar met een kraam vol zonnebrillen of zo buiten gaan staan, want dat verstopt zitten is dan best balen.” Kevin maakt van negativiteit, positieve dingen en ziet kansen schrijf ik op. Leuk!

Zijn beleid
Kevin is de hoofdverantwoordelijke van de Saton Optiek in Leiden. Het bedrijf kent nóg vier vestigingen. In Leiderdorp, Oegstgeest, Katwijk en Amsterdam. Allemaal prachtig ingerichte winkels met goed opgeleide medewerkers. Want, zie de duidelijke Saton Optiek site, onder ‘oogzorg’ verstaan zij comfortabel zien, netvliesmetingen, preventieve oogzorg en zelfs laserbehandelingen. Er wordt een afspraak gemaakt met één van de specialisten voor jouw vraag of probleem. Vervolgens wordt in alle rust en met de modernste apparatuur gekeken of jouw ogen correctie(s) nodig hebben. Als dát zo is en je kiest niet voor contactlenzen maar een bril, dan begint het feest! Kevin adviseert je met het uitzoeken van het juiste montuur. De laatste modellen van de mooiste merken zijn direct uit te proberen. Ik zie bekende namen als; Chanel, Tom Ford, Claire Goldsmit, Cartier en nog véél meer! De glazen die in het door jou uitgezochte model komen, worden in hetzelfde pand voor je gemaakt. Kevin trekt een aantal laden voor me open met nog onbewerkte glazen. Dát had ik niet verwacht! Maar hier blijkt wel uit dat Saton oog voor elke klant als individu heeft en er in dit bedrijf zeer secuur wordt gekeken!

Waarheen, zijn motto en sja….hakken?
Kevin zou Saton Optiek proberen over te halen om een vestiging in Haarlem te beginnen als de hele stad Leiden ineens verdwenen zou zijn. Want Haarlem zit, net zoals Leiden, ook een beetje tussen het stad en dorp zijn in, vindt hij. ‘Style is never out of fashion’ is zijn motto en van dames op hakken zegt hij het volgende: “De houding is toch 100% beter dan op sneakers zeg, hoe hóger hoe beter alsjeblieft hoor!”

Leerzaam
Voordat ik vertrek, krijg ik nog een rondleiding en uitleg over de verschillende mogelijkheden die Saton Optiek biedt. Het is teveel om op te noemen. Kevin legt me uit hoe de diverse apparatuur die ik zie staan werkt. De kosten van één oogmeetmachine overstijgen al snel de prijs van een aardige middenklasse auto begrijp ik. En hier staat elke vorm van oogmeetmachine op een rijtje. Wat een investering! Bijna buiten zie ik toeristen vanuit een stadsgids in de rondte kijken. Ze lopen op Kevin af en ik hoor: “Dit is de Hartebrugkerk. Weet u soms ook waar de Coelikerk is?” Kevin legt vriendelijk uit dat dat een en hetzelfde gebouw is. Als de toeristen hun ogen op het prachtige entree van de mooie kerk richtten, zegt Kevin: “Dit vertellen we héél vaak hoor, en niet alleen aan toeristen, ook échte Leidenaren weten de namen van die kerk soms niet.” Het is een bijzonder stukje Leiden daar op de kruising van de Lange Mare met de Haarlemmerstraat denk ik als ik verder loop. En dan ineens schiet door mijn hoofd: “Hoe vaak hoor je geen uitspraken of gezegdes met het woord of of een of andere betekenis van ‘ogen’ erin? Heel veel! Je ogen zijn dan ook erg belangrijk. Je hebt er maar twee. Ga voor die ogen voortaan naar een van de vijf Saton Optiek vestigingen, daar wordt het vak Opticiën in alle facetten uitstekend verstaan!

Saton Optiek: www.satonoptiek.nl
Saton Optiek op Facebook: www.facebook.com/SatonOptiek

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline