Morgen uitsluitsel over behoud waardevolle sgrafitto

3

sgrafittoDe met sloop bedreigde sgrafitto van kunstenaar Lex Horn dient behouden te blijven. Dat staat in de kunst- en cultuurhistorische waardestelling die architectuurhistoricus Yteke Spoelstra vorige maand opstelde in verband met de naderende sloop van het Clusius-gebouw.

De sgrafitto uit 1960 bevindt zich in het trapportaal van het Biochemisch Laboratorium Clusius. In 2009 werd door de monumentenselectiecommissie al vastgesteld dat het om een waardevol kunstwerk ging, maar desondanks besloot het toenmalige college van Burgemeester en Wethouders om het niet aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Morgen buigt het huidige college zich opnieuw over het besluit van toen. Redden van het kunstwerk kan, maar kost 55.000 euro. Wethouder Strijk (D66, cultuur) gaat dat met zijn collega’s bespreken, zo beloofde hij GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe die zich sinds vorige week hard maakt voor het behoud van het betonreliëf.

Volgens het rapport van Spoelstra zou het de beste olossing zijn om de sgrafitto te herplaatsen in een ander trappenhuis. “Een verticale wand is een vereiste, want anders vervalt de compositie met haar opstijgende beweging en symbolische betekenis met mytische figuren.”
Spoelstra zou het kunstwerk graag terugzien in een ander universitair gebouw: “Het heeft een explicatiefunctie die past bij een universitair laboratorium. Het verbeeldt immers op een symbolische manier ‘elementen uit de alchemie’ maar in een bredere zin symboliseert het de ontwikkeling van de hele wetenschap.

GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe over het behouden van de sgrafitto

Cultuurwethouder Robert Strijk denkt dat behoud de moeite van het onderzoeken waard is. Voorwaarde is dat er geld voor wordt vrijgemaakt en dat er een goede plek is waar het herplaats kan worden. Morgen neemt het college er een besluit over.

Lees hier het rapport:
Spoelstra Y., Kunst- & cultuurhist. waardestelling,’ Compositie van elementen uit de alchemie’, Lex Horn, Bioch.

Delen

3 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline