Hakketak, Francine sprak… PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla

Hij komt wel naar mijn winkel aan de Hooigracht voor ons Hakketak gesprekje, zegt Gijs Holla. Eenmaal achter een kopje thee legt hij uit waarom. “Ik ken graag alle Leidse winkels en bij jou was ik nog niet geweest. Bijna alles wat ik koop, haal ik in de Leidse winkels of op de markt. Daarnet nog een boek bij Kooyker. De Doezastraat is mijn favo winkelgebied! En pas als de échte slager, de échte bakker en de verse groenteman het niet hebben, dán ren ik nog even door een supermarkt.”

Ik ben op slag stapeldol op deze fractievoorzitter van onze lokale PvdA. Als hij in mijn glanzende ogen kijkt, benadrukt hij nog even: “Jij verkoopt veel via internet? Maar op internet kopen? Nee, da’s niks voor mij. Ik vind dat je als bewoner van een stad, in dit geval Leiden, gewoon moet kopen bij de lokale aanbieders.” Wow! Dachten maar meer mensen er zo over. Dat zou een boel tijd, stress, printerinkt en lege Leidse winkels schelen!

Heel gewoon…
Gijs, Bram en Joep. Drie zonen van een heel gewoon stel in Venlo. Heerlijke korte heldere Hollandse namen. Die hoor je niet veel meer. De ouders van de jongens werkten hard om hen te kunnen laten studeren. Dat was mogelijk, omdat mensen zoals den Uijl en later Kok het vanuit de PvdA voor deze inkomensgroep opnamen. Gijs kwam voor de studie Bestuurskunde naar Leiden. Voor hooguit vier jaar, want hij liet familie en vrienden achter in het zuiden. Maar… “Ik ga hier écht nooit meer weg,” dacht hij al na een paar weken. Zijn studierichting veranderde hij uit interesse naar politicologie en op een dag floepte hij er tegen de bewoonster van een leuk huis in de Pieterswijk uit: “Mocht jij hier ooit weggaan, wil je mij dan bellen?” Na een krap jaartje belde ze. Gijs noemt me het adres en ik hem sindsdien ‘Gijs de Bofkont’.

PvdA zodra het kon…
Vanaf het moment dat het qua leeftijd mocht, is Gijs al lid van de PvdA. En dat is nu al 20 jaar. “De PvdA is een partij die voor iederéén opkomt. Vandaar die keus,” legt Gijs simpel uit. Omdat Gijs in zijn functie van raadslid ook naar iedereen kijkt, is hij populair. In januari dit jaar werd hij daarom ook uitgeroepen tot Raadslid van het Jaar! Gijs heeft een interessante job. Hij is directiesecretaris bij de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Die vereniging is de vakbond voor rechters en officieren van justitie en heeft onder andere een adviserende rol als het gaat om de totstandkoming van wetsvoorstellen. Het gebouw waar Gijs achter zijn bureau aanschuift, staat aan het Lange Voorhout in Den Haag. Alweer een locatie om bijna jaloers op te worden.

Leiden plus… en min…
“Grappig toch dat zo’n zuiderling volkomen verslaafd raakte aan ons Leiden,” denk ik terwijl ik tevreden constateer dat sommige Limburgse gewoontes Gijs zijn bijgebleven. “Want vinden wij niet allemaal dat hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe meer mensen er verzorgd bijlopen? In mooie kleding in plaats van in een fleecetrui en spijkerbroek? Ga maar eens achter een wijntje op het Vrijthof in Maastricht zitten om mensen te kijken!” Gijs draagt een mooie pullover, perfecte schoenen, heeft een verzorgd baardje en als ik mijn hoofd een tikkie schuin hou, kan ik zijn trendy polshorloge bewonderen. Stijlvolle smaak! Gijs vertelt me ondertussen dat Leiden na één straaltje zon altijd direct weer bruist, de bomen in een oogwenk vol in het blad zitten en hij de regionale voorzieningen zoals het nieuwe  ‘de Nobel’ complex fantastisch vindt. Beide ROC’s vindt hij mooie gebouwen. Ik moet wel even lachen als ik hoor hoe hij de nieuwbouw van Museum de Lakenhal noemt: “Die Trekzak is de Lelijkhal van de Jammermarkt.”

Zo dan!
Gijs is op dreef. Ik vind het wel mooi als ik hoor hoe hij spreekt over mijn stadje. In zijn hobby’s ligt kracht en emotie: dat zijn wielrennen en het bourgondische leven. In zijn meningen ontdek ik hetzelfde. De kwaliteit van de openbare ruimte is zijn ‘kindje’. Razendsnel typ ik met zijn woordenstroom mee: “Veel te veel verkeersborden hier, mensen raken erdoor in de war. Minder bomen omdat er dan meer parkeerplaatsen kunnen komen? Belachelijk! Doe dan eerst maar eens 8000 van die Leidenaartjes weg!” En: “Als we ons alleen focussen op binnenstad zijn de wijken zoals Meerburg, de Hoge Mors en de Zeeheldenbuurt over tien jaar een verdrietig boeltje. Daar moet óók wat gedaan worden!” Ik vind hem niet onredelijk. “Kijk eens in de Stevensbloem. Daar is een reuzeleuk buurtinitiatief ontstaan. Ze zitten sinds kort in de speeltuin. Vrijwilligers die op die manier de wijk weer toonbaar en gezellig maken, dat is toch geweldig?”

Geen toneelspeler
Gijs is heel stellig in zijn meningen. Ik maak me een beetje zorgen. “Ben je in de raadszaal ook zo klip & klaar met je mening en hoe wordt dat opgepakt?” Hij kijkt me vriendelijk aan en zegt direct: “Ik vind stadspolitiek leuk en kan goed tegen een stootje. Als ik applaus had gewild, dan was ik wel bij het toneel gegaan!”
“Zeauaaaa…,” denk ik op zijn Leids: “Die weet wat ‘ie wil!”

Motto en hakken
Gijs is een bourgondisch socialist. Hij houdt van mensen helpen en een goed leven. Ik geef hem nu bijna een ‘high 5’! Toch eerst nog één vraagje: “Wat vind je van vrouwen op hakken?” Huh? Voor het eerst is Gijs even stil. Ik ook. Dan schieten we allebei in de lach en komt het voor de hand liggende antwoord: “Dáár kijk ik he-le-maal niet naar!”

Smile
Als hij weg wandelt op zijn prachtige schoenen, airbookje onder zijn arm, laat hij mij achter met een brede glimlach. Bijzondere man die Gijs! Groet iedereen onderweg en lacht erom dat sommige mensen hem dan vreemd aankijken. Haat het nog altijd aanwezige zwerfvuil, is verliefd op de hofjesconcerten, wil de buurtwinkels terug, zijn foto voor deze rubriek in de Doezastraat en had een mooie politieke uitdrukking over Leiden: “Leiden is klein genoeg om geen grootstedelijke problemen te hebben en groot genoeg om toch body te hebben.”

De vraag waar hij naartoe zou gaan als Leiden verdween, heb ik hem niet gesteld, Dat wilde ik hem gewoon besparen. Want hij is hier niet weg te krijgen! We zullen beslist nog veel van deze ‘Leidse zuiderling’ horen.

Gijs Holla op Linkedin: nl.linkedin.com/in/gijsholla
Gijs Holla op PvdA Leiden: leiden.pvda.nl/wieiswie/gijs-holla
Gijs Holla op Twitter: www.twitter.com/gijsholla

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline