Ooievaarsnest in Cronesteyn wordt hersteld

12

De gemeente Leiden wil het gisteren omgewaaide ooievaarsnest in Cronesteyn repareren. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Dat kan echter pas in de loop van volgende week. Volgens Peter van den Akker van het Zuid-Hollands Landschap is het belangrijk om het nest zo snel mogelijk te repareren: “Alleen als je het direct herstelt, heb je nog enige kans dat ze terugkeren.”

Het Zuid-Hollands Landschap bekijkt nu of ze zelf een aannemer in kunnen schakelen om het nest van een nieuwe paal te voorzien.

Delen

12 reacties

  1. Peter van Helsdingen op

    Goede actie. Ben benieuwd of ze weer terug komen, zij of een ander stel. Zijn ze individueel herkenbaar?

  2. Maarten Verrips op

    Vorige maand is van een van de vogels de ring afgelezen. Die had hij twee jaar geleden van mij gekregen in Rijswijk en is vrij makkelijk te herkennen en af te lezen. Zwart met witte cijfers.

    • Piet Pekelharing op

      Zwart met witte cijfers, dat kleedt zo mooi af bij het verenkleed van die vogels. Wit met zwarte cijfers kan natuurlijk ook.

      • Maarten Verrips op

        Ik heb hem als nestjong geringd dus hij is nu bijna twee jaar oud. Of het de man of de vrouw is valt bij ooievaars pas te zeggen als je ze ziet paren. Uiterlijk is er geen enkel geslachtsverschil.

  3. maarten kersten op

    Ambtelijke molens draaien weer eens traag. :- ( Je zou toch verwachten dat men metéén in actie was gekomen en die paal had gerepareerd of vervangen?! Hoe moeilijk kan dit zijn? Of is er eerst een commissie gevormd die zich hierover moet gaan buigen…? Vandaar dat het pas…eheh….jawel…volgende week wordt, terwijl toch iedereen weet, en hierboven ook verklaart, dat het verliefde paartje daar écht niet op kan wachten ! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap ziet dat in en verklaart dat ze een aannemer gaat zoeken. Zóéken?? Deze verklaring en het zoeken zijn al weer tijdverlies. Het had allang gedáán kunnen zijn ! Straks is , zoals dat heet, de vogel gevlogen, nee, zijn twee vogels gevlogen en daarmee is dan ook onze hoop op nog meer vogels, oftewel kleine ooiebabies van ooievaar en ooiemoer vervlogen…

  4. Nee, ze hebben eerst een raadgevend referendum opgestart om te kijken of ‘de Leidenaar’ het wel de moeite waard vindt om dat ding te herstellen.

  5. maarten kersten op

    Ja, haha, een goeie ! Maar tóch ook nog even serieus: een raadplegend referendum (en dus níét raadgévend; wél even je literatuur lezen …) op de website van de gemeente had al meteen tot een massale steunbetuiging van de Leidse burgers kunnen leiden. Vraag van de gemeente luidde dan: “meteen een boom opzetten?” of: “eerst een commissie instellen en die volgende week een boom laten opzetten?”. Uitslag van dit indicatieve referendum vermoedelijk: 10.000 burgers kiezen voor de eerste optie en 0 voor de tweede. Met als resultaat dat al op de eerste of tweede dag, desnoods ook gisteren pas, de gemeente al tot die reparatie had kunnen besluiten en meteen die paal had kunnen neerzetten. Dat blijft, net als die paal en het Referendum, voor mij “recht overeind” staan 🙂

  6. Rekenmeester telt door op

    @Maarten Kersten
    Ja 10.000 in een handomdraai voor het echtpaar ooievaar zonder noemenswaardige publiciteitscampagne.
    Dat is nog wat andere koek dan de 2.000 die een onlangs gehouden petitie online hebben ondertekend waarvan 20% anoniem en 10% van buiten Leiden. En dat na wekenlange indoctrinatie in de media. Zo zie je maar de rust van de natuur spreekt heel wat mensen aan, maar dat moet ook nog maar aangetoond worden. Heb je het referendum ooievaar al op het web gezet, dan ga ik het zo spoedig mogelijk tekenen?

  7. een Leids burger op

    Prima satirische reactie van Maarten Jansen op Maarten Kersten.
    En om er nog maar even een schepje bovenop te doen: Als het aan dat
    sleutelstadpartijtje van Maarten Kersten had gelegen had er natuurlijk niet alleen eerst een referendum moeten komen, maar ook nog een
    “conflictmakelaar” om te bemiddelen voor nieuwe woonruimte voor die ooievaar 🙂
    Citaat uit de berichtgeving:”Het Zuid-Hollands Landschap bekijkt nu of ze zelf een aannemer in kunnen schakelen om het nest van een nieuwe paal te voorzien.”
    Al die ophef : geen storm in een glas water maar over een ooievaarsnest.
    http://sleutelstad.nl/2015/04/02/ooievaars-zijn-terug-op-het-nest/

  8. maarten kersten op

    Heerlijk ! Na die leuke grap van Maarten Jansen en mijn flauwe ludieke poging om hem daarna even terug te pakken door toch nog iets serieus te zeggen over de onzinnige suggestie om in een situatie van ooiegevaar een referendum te houden, blijken twee nieuwe deelnemers in dit debat het Reparatie-Referendum héél serieus te nemen… Ja héús, hahaha !! Maar “Een Leidse Burger” heeft daarnaast ook nog een leuke grap in huis, over onze conflictmakelaar namelijk. Keur ik goed ! Hij is leuk ! Je hebt het systeem ook goed begrepen want zo’n functionaris had de week vertraging bij de gemeente wél meteen kunnen voorkomen…
    Overigens blijkt de Rekenmeester ook in déze discussie het rekenen niet echt meester te zijn… Dat was bijvoorbeeld ook al zo in zijn reacties op de laatste berichtgeving over de Qbus. Ik ging er hierboven in die doorgetrokken grap even van uit dat door de vele publiciteit en de massale emoties best heel snel en veel digitale stemmen zouden worden uitgebracht, stél dat je bij ooiegevaar zo gek zou zijn een referendum uit te schrijven… Ik noemde het getal 10.000 toen even als voorbeeld. Geen serieus getal, maar goed, pure illustratie van hoe dat dan werkt. Rekenmeester wist ook dat weer heel serieus beter en zei, dat in een andere affaire (rond de sluiting van de Qbus dus) toch maar 2000 handtekeningen digitaal waren opgehaald. En dit dan ondanks de vele publiciteit. Hij noemde die zelfs “indoctrinatie in de media”. Wat een zure insinuatie ! Nee, meester, dat waren er in totaal bijna 9000, waarvan 5000 met inkt en 4000 digitaal (waarvan 2000 likes op Facebook). Zelfs de wethouder was onder de indruk. Jij niet en keek zuur. En dan bagatelliseer je dit met een paar honderd onbewezen “anonieme” steunbetuigingen en 10% van buiten Leiden. Dat laatste is heel normaal want er komen bij elk concert in de Qbus zeker 8 à 12 % mensen van heinde (regio) en ver (bijv. Amsterdam, Den Haag, zelfs Apeldoorn). Nu is de Qbus natuurlijk veel duidelijker een onderwerp voor een referendum dan een vogelnest dat is. Maar het wás helemaal geen referendum! Het was een handtekeningenactie en die kost veel meer tijd, communicatie en moeite. Veel burgers wisten er bijvoorbeeld niet van of wisten niet hoe die handtekening digitaal kon worden gezet.
    Kortom , hierboven op deze nieuwspagina allemaal heel leuke schermutselingen, die overigens tussen alle grappen door wel duidelijk maken hoe een digitaal raadplegend indicatief referendum op de gemeentelijke website wel of niet zou kunnen of moeten werken. Eenvoudig, snel en slagvaardig. Als dat systeem een tijdje draait en bij iedereen bekend is. Zoals op diverse plaatsen in het buitenland bewezen ! Nieuwe Democratie dus… Rekenmeester zegt wel een ooievaarsreferendum zo snel mogelijk te tekenen, als ik dat op de gemeentelijke website zet. Wat ik nog helemaal niet mag.. Het lijkt een grapje, maar bij hem weet je dat natuurlijk nóóit…. Het is dus maar goed dat deze wiskundeleraar niet verantwoordelijk is voor de financiën van de gemeente. Hij kan niet zuiver rekenen, telt appels en peren bij elkaar en haalt ook ernst en luim door elkaar. Hij zou, wanneer de wethouder een grapje maakte, dit als dienstwillige ambtenaar serieus gaan uitvoeren. Oftewel op onze kosten gaan betalen. En dan ook nog een fout bedrag….gelukkig wél veel te laag… 🙂

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline