Geen enkele steun voor Groep Kok in islamdebat

28

Het islamdebat dat gisteravond op verzoek van de Groep Kok is gevoerd in de Leidse gemeenteraad heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat Tomas Kok alleen staat met zijn kritiek op gemeente en politie wat betreft de veiligheid en overlast in het Haagwegkwartier. Hij lijkt in een andere werkelijkheid te leven als de rest van de gemeenteraad en burgemeester Lenferink die over de openbare orde gaat.

Na afloop van het debat sprak Chris de Waard met Tomas Kok (Groep Kok), Abdelhaq Jermoumi (PvdA Leiden), Jos Olsthoorn (GroenLinks Leiden), Jeffrey van Haaster (D66 Leiden) en met burgemeester Lenferink.

Volgens Kok is het Haagwegkwartier een ‘shariawijk’ sinds er op de hoek van de Haagweg en de Ter Haarkade een islamitisch centrum verrijst. Bewoners willen de wijk massaal ontvluchten, maar zitten er vast omdat hun huizen onverkoopbaar zouden zijn. Een zestal voorstellen om de veiligheid in de wijk te verbeteren haalde allen slechts één stem: die van Kok zelf. “Niet zo gek,” vindt burgemeester Lenferink. Kok overdrijft volgens hem schromelijk: “Er is in het Haagwegkwartier weinig aan de hand. Mensen wonen er graag.”

Om de verhalen van Kok te ontkrachten organiseert de gemeente binnenkort een brede wijkbijeenkomst. Daar kunnen de bewoners al hun grieven op tafel leggen.

Delen

28 reacties

 1. Naar verluidt worden vrijwilligers gezocht voor de strijd tegen IS. Misschien kan de mislukte student de daad bij het woord voegen. Ze zullen hem waarschijnlijk geen schietwapen geven, maar een kok krijgt vast wel een keukenmes.

 2. een Leids burger op

  Het is wel merkwaardig dat wanneer Tomas KOK aandacht vraagt voor veiligheidsmaatregelen vanwege ingegooide ruiten dat niet al te serieus wordt genomen. Maar als er een paar actievoerders op het dak van die in aanbouw zijnde moskee staan meent de burgemeester opeens wèl in actie te moeten komen. Eerder en vaker zijn er ruiten ingegooid:juist bij tegenstanders van die moskee.
  Ook is bekend dat bij een tegenstander van die moskee eerder een ruit is ingegooid door een stelletje marokkaanse pubers. Maar wie een islamdebat wil voeren moet ook maar eens over de volgende vragen nadenken:
  http://sleutelstad.nl/2015/03/14/groep-kok-wil-spoeddebat-islam/#comment-239921
  De manier waarop de heer KOK het debat tracht te voeren(met termen als shariawijk) is niet goed en daarom vindt hij weinig of geen steun. Maar dat de partij van Tomas (PVV) na de verkiezingen nu in de provincie ZH op de tweede plaats staat zou toch te denken moeten geven.[dat komt echt NIET (aleen maar) door de provinciale standpunten van de PVV hoor …..]

 3. Wijkbewoner op

  Uiteraard word een bijdrage van een PvdA raadslid wel ter harte genomen,vraag ik mij af waarom zoveel PvdA stemmers nu iets anders hebben gekozen,in de volksmond heet deze partij tegenwoordig de partij van de allochtonen!Kok verwoord toch in grote mate wat er in de nabije omgeving van de moskee leeft,maar helaas de raad (burgemeester) kan niet anders reageren anders lopen de islamitische kiezers ook nog weg!

 4. Piet Pekelharing op

  Of die ruiten ingegooid zijn door Nederlandse pubers van Marokkaanse afkomst of door autochtone Nederlandse pubers weet ik uiteraard niet. Ik ben namelijk, in tegenstelling tot Tomas Kok, niet helderziend. Ik weet niet eens zeker of het wel pubers waren.

  Wat ik wel weet is dat de moslimgemeenschap er geen enkel voordeel bij heeft om ruiten in te gooien of om de buurtbewoners anderszins tegen zich in het harnas te jagen. Dat zou zo ongeveer de domste actie zijn sinds John F. Kennedy de fameuze woorden sprak: “Wat een prachtig weer vandaag. Weet je wat? Laten we met open dak door Dallas gaan toeren”

 5. Eric van 't Groenewout op

  @wijkbewoner: maar er wonen volgens jou toch geen islamitische kiezers in deze buurt? En de ‘islamitische kiezers’ maken slechts een kleine minderheid uit van het electoraat.

  @elb: als er mensen zich wederrechtelijk toegang toe-eigenen tot het dak van een in aanbouw zijnd gebouw, is het toch logisch dat de burgemeester laat ingrijpen? Als er demonstranten bij u op het dak klimmen, wilt u toch ook dat er wordt ingegrepen?
  Wat kan een burgemeester bij het ingooien van ruiten anders doen dan via de politie te proberen om achteraf de daders op te sporen? U maakt stemming door net te doen alsof er wel tegen anti-moskee demonstranten wordt opgetreden, en niet tegen mensen die ramen hebben ingegooid.
  Wat me wel verbaast is dat er nog steeds geen cameratoezicht is op de Ter Haarkade. Wat me ook verbaast is dat ondanks al die berichten over bekraste auto’s en graffiti op huizen, ik hiervan nog steeds geen foto heb gezien. En wie zijn al die mensen die worden bespuugd? Is daarvan aangifte gedaan?

 6. een Leids burger op

  De Wijkbewoner daar heeft het goed begrepen. De burgemeester is selectief. Wel als burgemeester maatregelen nemen en afkeuring en verontwaardiging uitspreken over een actie als er actievoerders op een moskee staan, maar als er ruiten worden ingegooid JUIST BIJ TEGENSTANDERS van die moskee dat maar afdoen met “dat de situatie rond veiligheid niet heel anders is dan andere wijken”. Wat de burgemeester in ieder geval had kunnen, nee, had moeten doen: óók zijn verontwaardiging en afkeuring uitspreken over het ingooien van die ruiten.
  Citaat uit ’t LD:”Van der Weijden volgde de jongens die dit keer stenen gooiden. Vier Marokkaanse jongens, tussen de 13 en 16 jaar.”
  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article27308016.ece/Stenen-door-ruit-bij-buren-Leidse-moskee?lref=R3
  Nou, ook “toevallig”: MAROKKAANSE jongens dus die een ruit ingooien bij een tegenstander van die moskee. Om cameratoezicht is door de heer Kok ook al eerder (tevergeefs) gevraagd. [maar i.v.m. met privacy e.d. kan ik me voorstellen dat men niet 123 daartoe wil besluiten.] Maar stel nu eens dat er, onverhoopt, straks een ruit van die moskee zou worden ingegooid. Dan wil ik wel eens zien hoe snel er dàn cameratoezicht komt of extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen…..

  • Piet Pekelharing op

   Och, och, die ruiten zijn ingegooid door een groepje op sensatie beluste pubers van Marokkaanse afkomst (volgens een getuige die toevallig één van de weinige tegenstanders van de moskee is) en u insinueert dat dit de schuld is van de moslimgemeenschap. Indien u morgen bij het oversteken van de sokken wordt gereden door een automobilist, gaat u dan ook ageren tegen de ANWB?

   Nogmaals: de moslimgemeenschap heeft er geen enkel baat bij om de omwonenden van de moskee-in-aanbouw tegen zich in het harnas te jagen door ruiten in te gooien.

 7. @piet zoals gewoonlijk wil jij niet inzien dat er een probleem is. Kok al dan niet gelijk al dan niet met de juiste woordkeuze wil dit bepleiten, maar voordat hij wat kan zeggen wordt het eigenlijk al afgewezen, want dat wil de gemeente niet. Zelfde gebeurd in de regering met geert wilders en dat noemt men dan democratie. Daarnaast gaan de andere partijen dan opeens mooi weer spelen met briljante ideeen laten we de grens van europa dicht doen roept men bij de VVD, maar zegt de PVV zoiets dan wordt het direct oorlog in de kamer en nu nu gaan we weer als makke lammetjes zeggen wat een goed idee. Dit is hoe schijnheilig politiek is je mening telt niet enkel hoeveel vriendjes je hebt. Zoals zichtbaar werd bij de verkiezingen groeit de PVV in vriendjes dus men zal maar eens moeten gaan nadenken en luisteren. Voordat de opstand te groot is en het te laat is, want de onrust blijft groeien en dat komt niet door Kok of Wilders, maar door het beleid van de andere partijen.

  • Piet Pekelharing op

   “en nu nu gaan we weer als makke lammetjes zeggen wat een goed idee.”
   Beste meneer Dennis, u zult mij niet horen beweren dat het voorstel van de VVD om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen een goed idee is. Ik vind dat namelijk een volstrekt asociaal plan.

   En wat de problemen in het Haagwegkwartier betreft: Vandalisme zoals het ingooien van ruiten moet uiteraard aangepakt worden. Daarom stelde ik in een eerdere reactie voor om bewakingscamera’s te plaatsen. Van het bekrassen van auto’s (ook vandalisme) is mij overigens niets bekend evenmin als van het bekladden ervan, dan wel van muren. Ook van het beschimpen en bespuwen van bewoners is nieuw voor mij. Mocht aan de hand van aangiftes blijken dat dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden dan is er mijn inziens alle reden voor een politieonderzoek.

   De bewering van raadslid Kok dat de huizenprijzen in de wijk gekelderd zijn, is aantoonbaar onjuist. En wie stelt dat het Haagwegkwartier een shariawijk is, is niet, zoals ik hem eerder noemde, een verwarde jongeman maar compleet doorgedraaid.

 8. wat dacht je van de burgers zelf is een hele grote partij. CDA wilde ook almensen terug sturen dus door ze een tijdelijk verblijfsvergunningte geven.

 9. @piet zoals ik eerder aangeef tenaanzien van de heer Kok. Zijn woordkeuze en opstelling is mogelijk niet de juiste politieke opstelling, maar of het nu om de letterlijke woordkeuze gaat of om de essentie van zijn boodschap dat het daar ontzettend mis gaat blijft hetzelfde. Alleen de politieke leiders en gemeente bestuurders willen niet inzien dat nederland momenteel heel onrustig is en het verschuilen in je gemeente raads kantoor zal hieraan niks veranderen. Als je wilt zien hoe het ergens aan toe gaat dan moet je onaangekondigd in normale kleding meerdere keren door wijken lopen en ervaren wat er speelt door ook met mensen te praten,want alleen dan hoor je het echte verhaal. De huizenprijzen dalen dat zal aantoonbaar zijn dat dit niet het geval is mits er mensen noodgedwongen hun huis moeten verkopen omdat het huis eigenlijk te duur voor hun is of vanwege scheidingen en ze dus snel van een woning af moeten. Hierdoor worden woningen voor lagere prijzen verkocht.

  • Piet Pekelharing op

   Waarom blijkt dan uit geen enkele statistiek dat de huizenprijzen in de Haagwegkwartier veel meer zijn gedaald dan in andere wijken? En waarom staan er dan geen tientallen huizen in de wijk al jarenlang te koop? En waarom zijn de vraagprijzen van die huizen die wel te koop staan dan niet enorm gedaald?

   U zegt het zelf: Men is soms gedwongen zijn huis tegen een lagere prijs te verkopen vanwege een echtscheiding of omdat men een te duur huis heeft gekocht. Maar wat heeft die moskee daar in hemelsnaam mee te maken?

 10. Eric van 't Groenewout op

  @Dennis: ik woon er in de buurt (minder dan 2 minuten fietsen). De onrust waarover jij het hebt, bestaat meer op deze website dan daar in de wijk. En dat gezwam over huizenprijzen slaat nergens op. Ik ben er gisteren nog langs gefietst. Op de Ter Haarkade heb ik geen huis te koop zien staan. Verder staan er voornamelijk huurwoningen, die niet eens te koop aangeboden kunnen worden en momenteel worden opgeknapt door de corporatie.
  Schuin tegenover de moskee-in-aanbouw staan watervilla’s op minder dan 80 meter afstand. Daarvan is er afgelopen jaar eentje verkocht voor een prijs die boven het oorspronkelijke aankoopbedrag lag. Alleen al met dat voorbeeld valt te weerleggen dat de huizenprijzen in de omgeving van de moskee dalen. Die watervilla was ook nog eens betrekkelijk snel verkocht. Toen de watervilla’s werden opgeleverd, waren ze allemaal al bij voorintekening verkocht, terwijl alle kopers wisten dat er een moskee zou komen.
  Jouw echte verhaal, is niet anders dan herhalen wat je zelf steeds op dit forum verkondigt. Ik fiets regelmatig over de Ter Haarkade, Toussaintkade en Boshuizerkade (minstens 5x per week). Shariawijk? Het is een tendentieuze hetze, die wordt gevoed door een raadslid dat actief is op een forum waar o.a. de holocaust wordt ontkend en wordt volgehouden dat er gedurende de tweede wereldoorlog volgens officiële cijfers van het Rode Kruis niet meer dan ruim 300.000 joden zijn omgekomen, voornamelijk door tyfus. Dat soort gezwets zie je nu ook terug in de fabeltjes over de gedaalde huizenprijzen.
  Maar als je zoveel bezwaar hebt tegen deze moskee, waarom heb je dan geen bezwaarschrift ingediend? Al dit gekanker op een website is volstrekt nutteloos. Alle vergunningen zijn verstrekt nadat alle mogelijke facetten van dit project in inspraak- en beroepsprocedures hebben gelegen. Ik kan me niet herinneren dat je in een van die procedures van je hebt laten horen of dat je ook maar 1 bezwaarschrift hebt ingediend of 1x een commissievergadering van de gemeenteraad hebt ingesproken of aanwezig bent geweest bij een informatieavond.
  Nog een tip: volg eens een talencursus (bijvoorbeeld Nederlands), want je taalbeheersing is ronduit slecht, je argumentatie ondeugdelijk en ook nog eens gespeend van feitelijke informatie.

 11. een Leids burger op

  Al zouden er duizenden bezwaarschriften zijn ingediend: dat groot marokkaans-islamitisch centrum met moskee had men toch niet tegen kunnen houden. Zolang het blijft bij het ingooien van een ruit bij tegenstanders van die moskee èn een paar actievoerders die op een moskee staan is dat uiteraard niet plezierig, maar kan men toch nog niet spreken van terreur. Maar goed, desalniettemin wens ik de bewoners daar veel “plezier” met dat marokkaans-islamitisch centrum met moskee.

 12. @Eric,
  Het geeft maar aan dat met u ook geen enkel woord te wisselen valt gezien dat u al een “K”-woord op dit forum neerzet wat doodsoorzaak nummer 1 is dat zegt wat mij betreft genoeg over u. Het spijt mij mensen die helaas dit soort woorden moeten lezen op dit forum. Daarnaast als u mijn tekst goed leest zeg ik niks overhuizen prijzen ivm de moskee ook dat ik het niet eens ben met de woordkeuze van de heer Kok. Wel zeg ik dat er een onrust ontstaat in Leiden en welke andere grote stad waar de islamitische gemeenschap met grote getalen bij elkaar wonen, want dat beperkt de intergratie. Is toch vrij raar dat als ik over het 5 meiplein loopt dat ik meer marokkaans hoor dan Nederlands.

  Toch hoop ik nog steeds Eric dat het allemaal niet te ver uit de hand gaat lopen, maar ben bang dat als de politiek niks doet dat dit helaas wel gaat gebeuren.
  Daarnaast hoop ik dat u zelf nooit met het “K”-woord in aanraking zult komen want misschien beseft u dan wat u roept.

 13. @Eric, je hebt groot gelijk. De onrust ontstaat met name door de haatzaaipraatjes van de rechts-extremist Kok, zijn nazi-vrienden van Identitair Verzet en een klein clupje PVV-aanhangers dat in de wijk woont.

  Je schrijft: “Het is een tendentieuze hetze, die wordt gevoed door een raadslid dat actief is op een forum waar o.a. de holocaust wordt ontkend en wordt volgehouden dat er gedurende de tweede wereldoorlog volgens officiële cijfers van het Rode Kruis niet meer dan ruim 300.000 joden zijn omgekomen, voornamelijk door tyfus.”

  Over welk forum gaat dit? Zou wel schokkend nieuws zijn…

 14. Eric van 't Groenewout op

  @Dennis: ik dacht eerst dat je Tomas Kok met het k-woord bedoelde, maar het is wellicht het woord ‘gekanker’ waarover je valt? Dat is een normaal Nederlands woord.

  U zegt niks over huizenprijzen? Ik citeer: “De huizenprijzen dalen dat zal aantoonbaar zijn dat dit niet het geval is mits er mensen noodgedwongen hun huis moeten verkopen omdat het huis eigenlijk te duur voor hun is of vanwege scheidingen en ze dus snel van een woning af moeten. Hierdoor worden woningen voor lagere prijzen verkocht.”

  Toegegeven, het is een raar soort gebrabbel wat niet voor normaal Nederlands door kan gaan en dat ook niet is.

  @Sterre: zie de trits reacties op deze link http://joostniemoller.nl/2015/03/ruit-ingegooid-bij-oud-vrouwtje-vanwege-moskeeprotest-bewoners/

  Reacties o.a.: “Dit is allemaal onderdeel van de Zionistische New World Order Multi Culturele terreur van Chaos en Orde uit Chaos…”

  “Het getal van 6.000.000 slachtoffers van de holocaust wordt door geschiedkundigen en wetenschappers tot op de dag van vandaag als onmogelijk beschouwd. Maar ja die moeten van Herr Köller allemaal aan het gas natuurlijk… Ooit van Dresden gehoord Herr Köller ? Over Holocaust gesproken ?”

  “Auschwitz was een Rothschild onderneming. Een familie van o.a. bankiers die sinds de Napoleontische oorlogen alle oorlogen aan beide zijden hebben gefinancierd… Oorlog is negotie rebbe…”

  “Zo ver is het dus al lang in NL: de autochtone bevolking kan straffeloos worden geterroriseerd door islamitisch tuig! En dan die Lenferink, die vuile PvdA burgemeester. Deze verrader is een selectief verontwaardigde zak die puur de islam dient. De kernvraag is: waar komt die vreemde sympathie voor een verwerpelijke oorlogsideologie vandaan? Een ideologie die totaal niet bij de Westerse waarden hoort.
  Dit komt door de bestaande politiek correcte dictatuur, gebaseerd op ( cultureel ) marxisme, cultuurrelativisme en pure haat tegen de autochtone bevolking. Het zijn criminele praktijken! En de PvdA is een criminele organisatie, dat bewijs wordt hier voor de zoveelste maal geleverd.”

  “Ik heb het even voor u opgezocht. Volgens de officiële cijfers van het rode kruis waren het er 373.468 en hoofdzakelijk vanwege tyfus.”

  “Uit historische documenten ( Haavara agreement ) komt uitdrukkelijk naar voren hoe de zionisten hebben samengewerkt met de nazi’s om de joden op transport te zetten.”

  Dat zijn de reacties die Tomas Kok oproept. Allemaal leugens en gefabriceerde bewijzen. En op geen enkele wijze distantieert Tomas Kok zich van de vuiligheid die hij oproept.
  Zie ook de weinig verheffende reacties op: http://joostniemoller.nl/2015/03/tomas-kok-alleen-in-raadsdebat-beveiliging-bewoners-rond-bouw-moskee/

  Kok plaatst zijn teksten ook op:
  https://ejbron.wordpress.com/2015/03/23/tomas-kok-alleen-in-raadsdebat-over-beveiliging-bewoners-rond-bouw-moskee/

  Zie verder: http://fubar.mobi/2014/07/13/2014-07-08-maidenspeech-tomas-kok/

  @een Leids Burger: ik beschouw het ingooien van ruiten wel als een vorm van terreur. Het is een vorm van intimidatie die ongepast is. Hopelijk wordt/worden de dader(s) snel gepakt.
  En wat betreft de bezwaarprocedure: mogelijk heeft u gelijk, en was de moskee er ook gekomen als er duizend bezwaarschriften waren ingediend. Dat hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de bezwaren.
  Die 1.000 bezwaren zijn er niet gekomen omdat er amper serieuze weerstand is tegen deze moskee. Inventariseer maar eens het aantal reaguurders met grote bezwaren op deze website. Geheel in lijn met de stemming in de buurt: het zijn nog geen dozijn bezwaarmakers, die natuurlijk wel erg hard schreeuwen.

 15. Eric van 't Groenewout op

  @Sterre: zie de trits reacties op deze link http://joostniemoller.nl/2015/03/ruit-ingegooid-bij-oud-vrouwtje-vanwege-moskeeprotest-bewoners/
  Reacties o.a.: “Dit is allemaal onderdeel van de Zionistische New World Order Multi Culturele terreur van Chaos en Orde uit Chaos…”
  “Het getal van 6.000.000 slachtoffers van de holocaust wordt door geschiedkundigen en wetenschappers tot op de dag van vandaag als onmogelijk beschouwd. Maar ja die moeten van Herr Köller allemaal aan het gas natuurlijk… Ooit van Dresden gehoord Herr Köller ? Over Holocaust gesproken ?”
  “Auschwitz was een Rothschild onderneming. Een familie van o.a. bankiers die sinds de Napoleontische oorlogen alle oorlogen aan beide zijden hebben gefinancierd… Oorlog is negotie rebbe…”
  “Zo ver is het dus al lang in NL: de autochtone bevolking kan straffeloos worden geterroriseerd door islamitisch tuig! En dan die Lenferink, die vuile PvdA burgemeester. Deze verrader is een selectief verontwaardigde zak die puur de islam dient. De kernvraag is: waar komt die vreemde sympathie voor een verwerpelijke oorlogsideologie vandaan? Een ideologie die totaal niet bij de Westerse waarden hoort.
  Dit komt door de bestaande politiek correcte dictatuur, gebaseerd op ( cultureel ) marxisme, cultuurrelativisme en pure haat tegen de autochtone bevolking. Het zijn criminele praktijken! En de PvdA is een criminele organisatie, dat bewijs wordt hier voor de zoveelste maal geleverd.”
  “Ik heb het even voor u opgezocht. Volgens de officiële cijfers van het rode kruis waren het er 373.468 en hoofdzakelijk vanwege tyfus.”
  “Uit historische documenten ( Haavara agreement ) komt uitdrukkelijk naar voren hoe de zionisten hebben samengewerkt met de nazi’s om de joden op transport te zetten.”
  Dat zijn de reacties die Tomas Kok oproept. Allemaal leugens en gefabriceerde bewijzen. En op geen enkele wijze distantieert Tomas Kok zich van de vuiligheid die hij oproept.
  Zie ook de weinig verheffende reacties op: http://joostniemoller.nl/2015/03/tomas-kok-alleen-in-raadsdebat-beveiliging-bewoners-rond-bouw-moskee/
  Kok plaatst zijn teksten ook op:
  https://ejbron.wordpress.com/2015/03/23/tomas-kok-alleen-in-raadsdebat-over-beveiliging-bewoners-rond-bouw-moskee/
  Zie verder: http://fubar.mobi/2014/07/13/2014-07-08-maidenspeech-tomas-kok/

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline